Naar inhoud springen

Wikipedia:Drierevertsregel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Notendop
Deze pagina in een notendop: De drierevertregel (3RR) is een op veel Wikipedia-taalvarianten gebruikte manier om bewerkingsoorlogen te voorkomen. De regel geldt niet op de Nederlandstalige Wikipedia.

De drierevertsregel (vaak afgekort tot 3RR) is een op veel Wikipedia-taalvarianten toegepaste manier om zogenoemde bewerkingsoorlogen (edit wars) in de kiem te smoren. Deze methode kent voor- en nadelen. Op de Nederlandstalige Wikipedia is in gemeenschappelijk overleg besloten om deze regel hier niet te hanteren. Op de Nederlandstalige Wikipedia wordt in het algemeen vaker een beroep op gezond verstand gedaan dan op regels, een mechanisme dat goed functioneert.

Werkwijze op Engelstalige Wikipedia

[bewerken | brontekst bewerken]

Een redacteur mag op de Engelstalige Wikipedia binnen een periode van 24 uur niet meer dan drie keer iets terugdraaien op één pagina - ongeacht of het om hetzelfde of ander materiaal gaat. Een bewerking of een reeks opeenvolgende bewerkingen waarbij acties van andere bewerkers geheel of gedeeltelijk ongedaan worden gemaakt of handmatig worden teruggedraaid, geldt als een terugdraaiing. Overtredingen van deze regel leiden vaak tot blokkades van ten minste 24 uur.

Ook zonder schending van de 3RR kan een moderator bij de Engelstalige Wikipedia optreden als deze van mening is dat het gedrag van een gebruiker bewerkingsfraude vormt.

Als een redacteur per ongeluk de 3RR schendt, moet hij zijn eigen meest recente terugdraaiing ongedaan maken. Beheerders kunnen hiermee rekening houden en besluiten om in dergelijke gevallen niet te blokkeren - er hoeft dus niet te worden ingegrepen bij evidente vergissingen.

Andere Wikipedia's

[bewerken | brontekst bewerken]

Van de pagina over dit onderwerp zijn vele taalversies (35 op het moment van schrijven). Niet bij alle anderstalige Wikipedia's betekent het bestaan van de pagina ook dat de regel er van kracht is, en lokaal kunnen er verschillen zijn ten aanzien van hoe de regel is geïmplementeerd.