Naar inhoud springen

Varanger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Varangerfjord
Varanger

Varanger (Noors: Varangerhalvøya, Noord-Samisch: Várjjat) is een schiereiland in het uiterste noorden van Noorwegen. Het behoort tot de meest noordelijke bewoonde gebieden van de wereld. Het schiereiland is 3300 km² groot. Varanger ligt op 80 km van de grens met Rusland. In het noorden ligt de Barentszzee, in het zuidoosten de Varangerfjord en in het noordwesten de Tanafjord. Het hoogste punt is Falkefjell (548 meter). Op het schiereiland ligt Nationaal park Varangerhalvøya.

Varanger maakt deel uit van de provincie Finnmark en bestaat uit de gemeentes Vadsø, Vardø, Berlevåg, Båtsfjord en Nesseby

Een deel van Varanger heeft een arctisch klimaat. Door de warme Golfstroom is het klimaat gezien de noordelijke ligging nog redelijk gematigd. Dit is een van de redenen waarom dit noordelijke gebied bewoond is.

Bronnen van inkomst

[bewerken | brontekst bewerken]

Visserij is een belangrijke bron van inkomsten voor bewoners van Varanger. Toerisme is sterk in opkomst.

Varanger heeft een goed onderhouden wegennet. Door het onherbergzame karakter van het gebied zijn een aantal kernen slechts door één weg te bereiken en moeten grote afstanden worden afgelegd om kernen die relatief dichtbij liggen te bereiken. Een beroemde weg is de weg naar Hamningberg die door arctisch gebied gaat. Een andere bekende weg is de Ishavsveien (IJszeeweg) naar Berlevåg. Een ander vervoermiddel wat veel wordt gebruikt is de Hurtigruten. Deze verbinding is vooral in de winter erg belangrijk doordat verschillende kernen op Varanger anders van de buitenwereld afgesloten zouden zijn. Er zijn op Varanger verschillende vliegvelden en airstrips.

Zie de categorie Varanger Peninsula van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.