Naar inhoud springen

Laval (Mayenne)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laval
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Laval (Mayenne)
Laval (Frankrijk)
Laval
Situering
Regio Pays de la Loire
Departement Mayenne (53)
Arrondissement Laval
Kanton hoofdplaats van 3 kantons: Laval-1, Laval-2 en Laval-3
Coördinaten 48° 4′ NB, 0° 46′ WL
Algemeen
Oppervlakte 34,22 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
49.657[1]
(1.451 inw./km²)
Hoogte 42 - 122 m
Burgemeester Florian Bercault
(3 juli 2020)Bewerken op Wikidata
Overig
Postcode 53000
INSEE-code 53130
Website www.laval.fr/accueil
Detailkaart
Laval (Mayenne)
Laval
Locatie in Frankrijk Mayenne
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Laval is een Franse stad in de regio Pays de la Loire. Het is de prefectuur van het Franse departement Mayenne en ook de onderprefectuur van het arrondissement Laval. Laval telde op 1 januari 2021 49.657[1] inwoners, die Lavallois worden genoemd.

In de vroege middeleeuwen waren er verschillende kleine gehuchten op het grondgebied van de gemeente. De oudste bekende cultusplaats was de kapel Notre-Dame de Pritz uit 710.

Zie Kasteel van Laval voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Aan het begin van de 11e eeuw verslapte het centrale gezag en Guy de Dénéré, heer van Sablé-sur-Sarthe, profiteerde hiervan om een kasteel te bouwen bij een oversteekplaats over de Mayenne. Via dit kasteel op een kalkstenen heuvel boven de rivier kon hij tol innen van de reizigers. Emma, de dochter van de heer van Mayenne, huwde met Mathieu II de Montmorency. Omdat de mannelijke lijn was uitgestorven, werd Mathieu II de Montmorency in 1218 de nieuwe heer van Mayenne. Hij bouwde het eerste stenen kasteel van Laval. Laval was eerst de zetel van een baronie en vanaf 1429 van een graafschap. Het oude kasteel dateert uit de dertiende en veertiende eeuw. Het nieuwe kasteel ernaast werd gebouwd in Renaissancestijl. De graven behoorden tot de huizen van Montmorency, Montfort en Coligny.

De stad groeide rond dit kasteel. In 1050 werd er vanuit de benedictijner Abdij Saint-Martin in Tours een priorij gesticht nabij het kasteel. En rond 1070 werd de kerk Sainte-Trinité gebouwd. In de 13e eeuw kwam er een brug over de Mayenne en werd de stad ommuurd.[2] In de middeleeuwen ontwikkelde zich aardewerk- en textielnijverheid in de stad, die zich uitbreidde tot op de andere oever van de rivier, buiten de stadswallen.[3] In de 16e eeuw onder de graven Guy XVI en Guy XVII kende de stad haar bloeitijd met een bloeiende linnennijverheid en -handel. De stad had toen ongeveer 11.000 inwoners. De 17e eeuw was woeliger met de onderdrukking van de hugenoten. Er vestigden zich in het kader van de contrareformatie verschillende kloosters in de stad (kapucijnen, ursulinen en benedictinessen).[4]

Tijdens de Franse Revolutie was Laval een van de bolwerken van de opstand in de Vendée en in de stad en omgeving vonden hevige gevechten plaats in 1793.[5] Het kasteel werd gebruikt als gevangenis en gerechtsgebouw.[6] In de 19e eeuw verdween de textielnijverheid, maar de komst van de spoorweg in 1855 bracht een nieuw industrieel elan. De stad bleef groeien en in de tweede helft van de 20e eeuw werden nieuwe buitenwijken gebouwd: Les Fourches, Saint Nicolas en Bourny.[7]

In 1855 werd de stad de zetel van het rooms-katholieke bisdom Laval.

Laval ligt aan de rivier de Mayenne. De oppervlakte van Laval bedroeg op 1 januari 2021 34,22 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 1.451,1 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Laval met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Verkeer en vervoer

[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente ligt spoorwegstation Laval.

De autosnelweg A81 loopt ten noorden van de gemeente.

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Laval was twee keer etappeplaats in de wielerkoers Ronde van Frankrijk. In 1999 won de Belg Tom Steels er de massasprint. In 2021 was de Sloveen Tadej Pogačar de snelste in een tijdrit en behield Mathieu van der Poel er de gele trui. Daarnaast is Laval veelvuldig etappeplaats geweest in de regionale wielerkoers Boucles de la Mayenne.

Partnersteden

[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Laval

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Laval (Mayenne) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.