Naar inhoud springen

Kanaal Briegden-Neerharen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kanaal Briegden-Neerharen
Kanaal Briegden-Neerharen
Lengte 4,8 km
Scheepsklasse II
Jaar ingebruikname 1934
Van Albertkanaal
Naar Zuid-Willemsvaart
Loopt door Belgisch-Limburg
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Het Kanaal Briegden-Neerharen is een kanaal in Belgisch-Limburg, ten noorden van Maastricht.[1][2]

Het kanaal werd gegraven van 1930 tot 1934, samen met het Albertkanaal. Het moest het nieuwe Albertkanaal, ter hoogte van Briegden, verbinden met de Zuid-Willemsvaart bij Neerharen. Vandaar wordt ook de benaming Verbindingskanaal gebruikt. Het verbindingskanaal isoleerde de abdij van Hocht van Pietersheim, een gehucht van Lanaken waarmee het historisch verbonden was en doorsneed de verbinding die bestond uit een rechte dreef.

Indertijd vervulde het Kanaal Briegden-Neerharen een dubbele functie. Ten eerste fungeerde het als voedingskanaal: de Kempische kanalen waren niet langer afhankelijk van de watervoorziening uit Maastricht, maar werden voortaan aangevuld vanuit het Albertkanaal. De hoeveelheid water die België aan de Maas onttrok en in haar kanalennet stortte – wat meermaals conflicten met Nederland veroorzaakt had – werd zo een Belgische aangelegenheid.

Ten tweede sloot het kanaal de antitankgracht, die het Albertkanaal en de Zuid-Willemsvaart ook vormden, aaneen. Het Kanaal Briegden-Neerharen werd daarom uitgebouwd tot een verdedigingsgordel: de "Bunkerlinie Briegden-Neerharen". Er verrezen meerdere bunkers, waarvan er nog acht bestaan. Twee bunkers liggen in de sluiswanden en moesten de sluisdeuren beschermen; als de vijand deze wist op te blazen, dan stroomde het Albertkanaal immers leeg.

Het hoogteverschil tussen Albertkanaal en Zuid-Willemsvaart bedraagt 20 m. Het wordt overwonnen door twee sluizen.

  • Neerharen : enkelvoudige sluis van 55 m x 7,50 m - verval van 8,40 m
  • Briegden : enkelvoudige sluis van 55 m x 7,50 m - verval van 8,79 m
Zie de categorie Kanaal Briegden-Neerharen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.