Naar inhoud springen

Apedemak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Apedemak
p
ir
M
k
ii

Apedemak in hiërogliefen
Apedemak
Oorsprong Egyptische mythologie
Cultuscentrum Nubië en Egypte
Gedaante Leeuw
Dierlijke verschijning Leeuw, slang-leeuw
Associatie Oorlogsgod
Apedemak
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Apedemak is een god uit Nubië, een gebied in het huidige Soedan. Hij werd vereerd in veel plekken in Nubië en ook soms in Egypte.

Over het algemeen wordt gedacht dat de leeuwengod Apedemak geen rol speelde in Egyptische mythologie maar hij werd wel vereerd in Egyptisch-beïnvloede tempels in de Nubische regio. In Egypte werd een wraakachtige leeuw altijd als een godin gezien, niet als een god. Maar omdat Apedemak onafhankelijk was van de Egyptische goden werd hij niet vervormd in Egypte zelf. De god is wel te zien naast Amon en Hathor en had zelfs te Naqa een eigen triade met Isis en Horus als zijn vrouw en kind.

De cultuscentrum van de god was in Nubie in Musawwarat el-Sufra en Naqa, beide steden zijn bij de 6e catharact bij de woestijn. Musawwarat schijnt de grootste tempel van de god te zijn die vanaf 300 v.Chr. 750 jaar open was. Er waren ook Leeuwentempels bij Meroe en andere steden in de regio maar daar is minder bewijs van.

Apedemak werd meestal voorgesteld als een mens met een leeuwenkop, maar er waren ook andere vormen meer dierlijke vormen van de god. Zo was er een slang met een bovenlijf van een mens met een kop van een leeuw gekroond met de hemhem-kroon. Soms is er sprake van de god met het hoofd van een olifant maar daar zijn geen echte bewijzen van gevonden.

Zie de categorie Apedemak van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.