Sri Lanka
Locatie | |
Vlag | |
Beknopt | |
Hoofdstad | Sri Jayewardenepura Kotte |
Regering | Republiek |
Munt | Sri Lankese roepie (LKR) |
Oppervlakte | totaal: 65.610 km2 water: 870 km2 land: 64.740 km2 |
Bevolking | 20.064.776 (schatting juli 2006) |
Taal | Sinhala (officiële taal) 74%, Tamil 18%, andere 8% nota: Engels wordt veel gebruikt door de overheid en wordt door ongeveer 10% van de bevolking gesproken |
Religie | Boeddhist 69%, Hindoe 15,5%, Christen 7,5%, Moslim 7,5% (2005) |
Elektriciteit | 230V/50Hz, Britse BS 1363 stekker, ook oudere installaties met BS 546, de ronde stekker uit India |
Oproepcode | +94 |
Internet TLD | .lk |
Tijdzone | UTC+5:30 |
Sri Lanka is een eilandstaat in de Indische Oceaan ten zuiden van India. Het land draagt als bijnaam parel van de Indische Oceaan en bovendien betekent de naam Sri Lanka ook letterlijk prachtig eiland. Beide benamingen zijn niet verwonderlijk is; het eiland kenmerkt zich door de vele zandstranden met palmen en een donkerblauwe zee. Door deze natuur, maar ook de cultuur en de vele kleuren en geuren is het toerisme op Sri Lanka de afgelopen jaren sterk toegenomen.
Info
bewerkenSri Lanka heette tot 1972 Ceylon en heeft een rijk koloniaal verleden. Een aanzienlijke hoeveelheid landen heeft invloed op Sri Lanka (gehad). Behalve zijn grote noorderbuur India zijn dit ook China, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en zelfs Nederland geweest.
Geschiedenis
bewerkenSri Lanka werd in 1505 ontdekt door de Portugezen. In die periode begon de grootschalige zeehandel in specerijen tussen Europa en Azië. Zo werd Sri Lanka een belangrijk handelspunt voor de handel over zee. De Nederlandse VOC kreeg halverwege de 17de eeuw de macht over de Sri Lankaanse kust. Het Verenigd Koninkrijk kreeg echter in 1796 de macht over het hele eiland. Zij maakten er in 1802 een kroonkolonie van en noemden het eiland Ceylon. Op dat moment was Sri Lanka echt een belangrijke handelsplaats geworden, ook vanwege de koffieplantages die op dat moment overal op het eiland te vinden waren. Eind 19de eeuw werd er overgeschakeld op het verbouwen van onder andere thee. Dit wordt gedaan op heuvelachtige grond. Anno 2025 is Sri Lanka nog altijd een van de grootste exporteurs op het gebied van thee.
Na de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1948 maakte de regering het Singalees de officiële taal van Sri Lanka, en werd de hoofdstad verplaatst van Colombo naar Sri Layewardenapura Kotte. In die periode begon een van de heftigste episodes in de hele geschiedenis van Sri Lanka. Een conflict tussen twee bevolkingsgroepen op het eiland - de Singalezen en de Tamil - leidden tot een burgeroorlog die van 1983 tot 2009 duurde. Nu de vrede weer hersteld is en het land weer langzaam uit de schade van de oorlog kruipt, is het door de natuur en zijn rijke culturele erfgoed een geliefde bestemming voor toeristen geworden.
Klimaat
bewerkenSri Lanka ligt vlak bij de evenaar, en heeft daardoor een tropisch moessonklimaat. De luchtvochtigheid is altijd hoog en de temperatuur ligt het hele jaar rond de 30 graden Celsius. Het precieze type klimaat van Sri Lanka is echter niet aan te geven, aangezien het een mengeling is van allemaal verschillende klimaten door elkaar. Zo is het in de lagere gebieden erg warm, maar aan de kust is het dan weer koeler door de zeewind. In de bergen is de temperatuur het mildst. De bergen hebben sowieso een grote invloed op het klimaat van Sri Lanka. Zo dragen de bergen eraan bij dat Sri Lanka niet het hele jaar door last heeft van de regentijd.
Geografie
bewerkenSri Lanka is met 65.610 km² bijna zo groot als Nederland (41.526 km²) en België (30.510 km²) bij elkaar. Er wordt vermoed dat het eiland vroeger verbonden was met India. De Adamsbrug (ook bekend als Ram Setu), een keten van eilandjes en ondiepe plekken tussen de eilanden Rameswaram (India) en Mannar (Sri Lanka), is een overblijfsel van deze verbinding. Sri Lanka is een afwisselend eiland. Er zijn regenwouden, stranden, berggebieden en natuurparken te vinden.
De heuvelgebieden in het Sri Lankaanse binnenland worden gedomineerd door gigantische theeplantages. Het klimaat van Sri Lanka is perfect om thee te verbouwen en zoals eerder gezegd wordt dat dan ook heel veel gedaan. De economie van de eilandstaat draait grotendeels op de handel in thee. Jaarlijks wordt er in de binnenlanden van Sri Lanka (Uva en de Centrale Provincie) ongeveer 300 miljoen kilo thee geproduceerd.
Cultuur
bewerkenBijna een kwart van de Sri Lankanen zijn erg arm. De meesten van hen leven op het platteland. Desondanks is er geen hongersnood en zorgt de overheid goed voor de bevolking. Het onderwijs is goed georganiseerd en het land heeft een van de laagste percentages analfabeten in Azië. Sinds 1975 is er verplicht gratis onderwijs voor kinderen tussen de vijf en de veertien.
Sri Lanka is enorm beïnvloed door zijn grote noorderbuur India. Er zijn veel Indiase culturen en tradities te vinden, zoals de verschillende boeddhistische rituelen en ook de Bollywoordfilms. Verder is Sri Lanka ook erg beïnvloed door zijn lange periode onder de Britse vlag. De bekende Britse sport cricket wordt veel gespeeld op Sri Lanka.
Zoals eerder gezegd is ook van de Nederlandse invloeden nog behoorlijk wat terug te vinden op Sri Lanka. Ten noordwesten van Sri Lanka ligt nog een klein eilandje met de naam Delft en bovendien zijn er op het eiland verschillende Nederlandse kerken te vinden. Verder is er de Nederlandse vestingstad Galle, gelegen aan de zuidwestkust. Deze stad is absoluut een bezoek waard.
Feestdagen
bewerkenEr zijn veel verschillende festiviteiten op Sri Lanka. Een groot gedeelte hiervan heeft een religieuze achtergrond, wat ze erg belangrijk maakt voor het land. Een greep uit de verschillende festiviteiten op Sri Lanka:
- 1 januari - Het oogstfeest van de Tamils (Thai Pongal)
- Eind januari - Processie ter herdenking van het bezoek van Boeddha aan het eiland (Duruthu Perahera)
- Februari - Processie ter herdenking van het bezoek van Boeddha aan het eiland (Duruthu Perahera)
- 4 februari - Onafhankelijkheidsdag
- Eind maart/april - Pasen (wordt op het eiland Duwa gevierd met een groots passiespel)
- Rond 13/14 april - Het Nieuwjaar voor hindoes en boeddhisten wordt in april groots gevierd
- Mei - Kestival om Boeddha te herdenken (Vesak)
- Juli/augustus - Een twee weken durend boeddhistisch feest (Lamdy Perehera)
- Oktober/november - Hindoeïstisch feest waarin de overwinning van het goede op het kwade wordt gevierd (Deepavali)
Regio's
bewerkenSri Lanka is verdeeld in negen provincies en 25 districten.
Centrale Provincie (Kandy, Matale, Nuwara Eliya) Bekend als de "hill country" dankzij zijn bergachtige omgeving. |
Noordelijke Provincie (Jaffna, Kilinochchi, Mannar, Mullaitivu, Vavuniya) Thuisgebied van de Tamilsprekende gemenschap. Wordt herbouwd na door oorlog getroffen te zijn. |
Noordelijke Centrale Provincie (Anuradhapura, Polonnaruwa) De oude koninkrijken van Sri Lanka dateren al van meer dan 2500 jaar. Dit gebied is rijk aan geschiedenis en staat ook bekend als de culturele driehoek. |
Oostelijke Provincie (Ampara, Batticaloa, Trincomalee) De thuisbasis van een zeldzame natuurlijke haven in Trincomalee en enorm lange zandstranden. Paradijs voor surfers. |
Noordwestelijke Provincie (Kurunegala, Puttalam) Kokosnootplantages, dolfijnen spotten, zoutwinning |
Sabaragamuwa (Kegalle, Ratnapura) Edelsteenwinningsgebied van Sri Lanka |
Zuidelijke Provincie (Galle, Hambantota, Matara) Badplaatsen in overvloed. |
Uva (Badulla, Moneragala) Hooglanden en heel veel theeplantages. |
Westelijke Provincie (Colombo, Gampaha, Kalutara) De hoofdstad en de forenzenriem. |
Steden
bewerken- Sri Jayewardenepura Kotte — hoofdstad
- Batticaloa
- Colombo — commerciële hoofdstad en de grootste stad van Sri Lanka
- Galle — Nederlandse vestingstad
- Jaffna
- Kandy — cultuurhistorische stad en tweede stad van Sri Lanka
- Matara
- Nuwara Eliya
- Trincomalee
Andere bestemmingen
bewerken- Anurādhapura — heilige stad voor het boeddhisme
- Dambulla — bekend om zijn gouden tempel.
- Meetiyagoda — bekend om zijn maansteenmijn.
- Pinnawala — bekend om zijn olifantenweeshuis.
- Sinharaja Forest — ongerept regenwoud
- Yala National Park — meest bezochte nationaal park op Sri Lanka
Arriveren
bewerkenPaspoort- & visuminfo
bewerkenSinds 2012 is ook voor een verblijf van korter dan 30 dagen een visum nodig. Het paspoort dient na aankomst nog zes maanden geldig te zijn. Voor een verblijf van meer dan 30 dagen is een visum nodig dat kan worden aangevraagd bij de ambassade in Den Haag. Voor informatie zie srilankaonline. Je kunt dit zelf aanvragen of je laten assisteren, voor een meerprijs, door een van de commerciële bedrijven die er zijn op dit gebied. Bijvoorbeeld ANWB en Visumdienst
Per vliegtuig
bewerkenHet is nu (16-12-2016) mogelijk geworden om rechtstreeks vanuit Schiphol naar Sri Lanka te vliegen.
Per trein
bewerkenPer auto
bewerkenPer bus
bewerkenPer boot
bewerkenRondreizen
bewerkenDoor het enorme handelsverleden van Sri Lanka en onder de lange bewindvoering van de Britten is er op Sri Lanka een goede infrastructuur ontstaan. Er is een groot netwerk van wegen en spoorwegen en er zijn zo'n twintig luchthavens op het eiland te vinden.
Per vliegtuig
bewerkenHoewel Sri Lanka een klein land is, kan het soms tijdbesparend zijn om een binnenlandse vlucht te nemen. SriLankan AirTaxi vliegt met watervlieguigen op verschillende binnenlandse bestemmingen. Het uitzicht dat je tijdens zo'n vlucht op het eiland hebt, is prachtig. De watervliegtuigen starten en landen ook altijd op prachtige meren.
Per trein
bewerkenEr zijn verschillende spoorwegen op Sri Lanka en de trein is een goede reismethode als je wat van het land wil zien. De trein is ook niet al te duur.
Per auto
bewerken
WAARSCHUWING: De verkeerssituatie op Sri Lanka is naar Europese begrippen gevaarlijk. De wegen zijn op zich redelijk (vooral in de omgeving van Colombo), maar de Singalesen rijden erg gevaarlijk en toeteren snel. Als je daar als westerling niet op berekend bent, is een ongeluk zo gebeurd. Als je per auto over Sri Lanka wilt, is het dan ook absoluut aan te bevelen om een plaatselijke chauffeur te huren. |
Let op: op Sri Lanka rijdt men links!
Per bus
bewerkenEr zijn buslijnen op Sri Lanka. Net als de treinen niet al te duur, maar de bussen zijn niet zo comfortabel als de treinen. Als je dus de keuze heeft tussen bus of trein om ergens te komen, kies dan voor de trein.
Per boot
bewerkenPer boot is tot dus ver niet mogelijk.
Taal
bewerkenOp Sri Lanka is de belangrijkste taal het Sinhala (ook wel Singalees genoemd). Tamil is de tweede officiële taal op Sri Lanka en dit wordt vooral gesproken onder de Tamilminderheid. Door de lange periode onder de Britse vlag is het als toerist echter ook goed mogelijk om met het Engels rond te komen. Vooral in de grote steden en aan de kustlijn moet dit te doen zijn, in de binnenlanden en de noorderlijker gelegen gebieden is het lastiger.
Bekijken
bewerkenDoen
bewerkenAyurveda in Surya Lanka Ayurveda Resort - een van de belangrijkste Ayurveda retreats in Sri Lanka
Kopen
bewerkenKosten
bewerkenEten
bewerkenUitgaan
bewerkenOvernachten
bewerkenLeren
bewerkenWerken
bewerkenVeiligheid
bewerkenGezondheid
bewerkenAls je een bezoek brengt aan de theevelden, is het raadzaam om je sokken, schoenen en broek dicht te tapen, omdat er bloedzuigers kunnen voorkomen.
Sinds een paar jaar komt dengue voor op Sri Lanka. Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen muggen.
Respect
bewerkenDe meeste omgangsvormen op Sri Lanka hebben met religieuze zaken te maken. Zoals in heel veel boeddhistische tempels en andere monumenten geldt, zijn er ook in de Sri Lankaanse tempels strenge regels. Zo is het niet toegestaan om te poseren voor een foto met Boeddha waarbij je met je rug naar Boeddha gericht staat. Als je een heiligdom bezoekt (bijvoorbeeld een tempel), doe dat dan ook altijd zonder hoofddeksel op en zonder schoenen. Probeer je hier ook echt aan te houden, het is erg beledigend om dit niet te doen.
Let ook op de broek die je draagt. Sri Lankanen vinden korte broeken niet gepast voor volwassen mannen, maar als je toch met een korte broek een tempelgebouw wilt betreden, dan mag dat alleen als deze kniebedekkend is. Vrouwen zien ze het liefst met een rok/jurk die de knieën bedekt.
Contact
bewerkenLanden in Azië | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Eilanden in de Indische Oceaan | ||||
---|---|---|---|---|
|