Etter hjemkomsten fra Brussel ble Mohr prosektor i anatomi og bestyrer for Universitetets biologiske stasjon i Drøbak. Hans tre første vitenskapelige arbeider ble utført med kjønnsceller fra store gresshopper, som han fanget i Drøbak, som forsøksobjekt. Etter doktordisputas i 1917 tilbrakte han et år i professor Thomas Hunt Morgans laboratorier ved Columbia University i New York. Morgan hadde innført bananflue som forsøksobjekt for genetiske studier. Bananfluen har en generasjonstid på 12 dager (mens gresshoppere har ett år) og er derfor meget velegnet for genetiske studier. Mohr beskriver oppholdet hos Morgan som sitt livs rikeste arbeidsår. I 1933 fikk Morgan Nobelprisen i medisin etter forslag fra Mohr.
Mohr tok med seg en koloni bananfluer tilbake til Anatomisk institutt, og alle hans kromosomarbeider i de følgende 10 år ble utført på dette insektet. Internasjonalt er Mohr i dag særlig kjent for sine grundige studier av en bestemt type mutasjoner hos bananflue, der den synlige endringen (fenotypen) fremkommer som resultat av et tap av et lite stykke av et kromosom.
Parallelt med bananfluearbeidene samarbeidet Mohr i 1920-årene med andre medisinere, zoologer og landbruksforskere om studier av arvelige egenskaper hos mennesker og dyr. Han ledet diskusjonene i Norsk forening for arvelighetsforskning, der han var styremedlem, og populariserte sitt fag i radioforedrag, artikler og bøker, blant annet Arvelærens grunntrekk og Menneskeavlen under kultur. I begge disse bøkene og i artikler deltok han i tidens diskusjon om rasehygiene med grundige og saklige argumenter. Han var avvisende til de aller fleste av de tiltakene som på den tiden ble diskutert: «Chauvinismens og antisemitismens hestefot stikker overalt frem,» men «I enkelte tilfelle – hvis man for eksempel kjenner anlegget for en eller annen dominerende arvelidelse – har man det i sin makt å stoppe dens utbredelse,» og «De recessive anlegg unddrar sig i det altoverveiende antall tilfelle vår kontroll.» Mohr har trolig hovedæren for at norske medisinere og biologer med svært få unntak stilte seg avvisende til rasehygieniske tiltak i 1920- og 1930-årene.
I likhet med sin kone Tove Mohr, og til dels sammen med henne, arbeidet Mohr for avholdssaken, for seksualundervisning i skolen, for enklere tilgang til prevensjonsveiledning, prevensjonsmidler og provosert abort, og for kvinnefrigjøring. Sent i livet skrev han: «De største verdier i mitt liv har jeg funnet i gleden ved eksperimentell forskning, samt i det moderne ekteskap, d.e. et samliv hvor begge parter har sin egen selvstendige livsgjerning.»
Mohr ledet bananfluelaboratoriet og veiledet kolleger og elever fra mange fakulteter og høyskoler i genetiske forskningsoppgaver frem til 1940. Fra begynnelsen av 1930-årene ble han imidlertid i økende grad opptatt med administrative oppgaver ved universitetet og i Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA). Han var blant annet dekanus ved Det medisinske fakultet (1934) og preses i Vitenskapsakademiet (1940).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.