Illustrasjon

En kunstner har laget et bilde av hvordan det så ut på en sukkerplantasje i Karibia på 1800-tallet.

Av /Bibliothèque Nationale, Paris/ KF-arkiv.

Slavehandelen over Atlanterhavet gikk ut på at mennesker ble tatt til fange i Afrika og solgt som slaver til Amerika. Dette skjedde fra 1500- til 1800-tallet.

Slavene ble tatt til fange og solgt i Afrika. Så ble de fraktet over havet med skip til Nord-Amerika og Sør-Amerika.

Det var mest slavehandel på 1600- og 1700-tallet. På 1800-tallet ble slavehandel ulovlig.

Bakgrunn

Fra 1500-tallet erobret europeiske stater kolonier over hele verden. Ofte brukte de urfolk som slaver.

I koloniene i Amerika og øyene i Karibia døde mange av slavene av sykdommer som europeerne smittet dem med. Da begynte slaveeierne å hente afrikanere som slaver i stedet.

Slavehandelen

Om bord på skipene som fraktet slaver fra Afrika til Amerika var det veldig dårlige forhold, og mange slaver døde. De som kom fram i live, ble solgt til eiere over hele Amerika.

Forskere mener at rundt tolv millioner mennesker ble solgt som slaver, og at nesten to millioner av dem døde på vei over havet.

I Amerika måtte mange slaver jobbe på store plantasjer. På plantasjene i Karibia og Brasil ble det produsert kaffe, kakao og sukker. Noen slaver jobbet også i gruver.

Utover på 1700-tallet jobbet mange slaver på de enorme tobakk- og bomullsplantasjene i sørstatene i USA.

Slavehandelens følger

Arbeidet var hardt, og slavene levde under grusomme forhold. Ofte fikk de lite mat. De kunne også bli pisket eller straffet med annen vold og tortur. De kunne når som helst bli solgt videre og bli skilt fra familie og venner.

Slavehandelen og slavenes arbeid var en fordel for mange land i Europa. Det førte til at de fikk bedre økonomi, noe som igjen var med på å starte den industrielle revolusjon.

For Afrika førte slavehandelen til at mange unge mennesker forsvant fra det afrikanske kontinentet. Noen steder ble det sult, uro og konflikter i samfunnet.

De fleste land i Vest-Europa, også Danmark-Norge, og USA drev med slavehandel på denne tiden.

Slavehandelens slutt

Fra 1700-tallet prøvde flere å få slutt på slaveriet, blant annet en gruppe kristne som kalles kvekere. En stor gruppe som jobbet mot slaveri ble startet i Storbritannia i 1783, de blir kalt abolisjonister.

Danmark-Norge gjorde slavehandel forbudt fra og med 1. januar 1803.

Utover på 1800-tallet ble slaver mindre viktige for økonomien i Europa. Den industrielle revolusjon hadde ført til at mange land hadde fabrikker med maskiner som kunne gjøre mye av det tunge arbeidet.

I 1833 ble slavene i de britiske koloniene satt fri. Frankrike gjorde det samme i 1848. Slaveri ble forbudt i USA i 1865, etter den amerikanske borgerkrigen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

James Godbolt
Professor, Universitetet i Sørøst-Norge