Kart over det afrikanske kontinentet med farger for å vise hvilke områder hvilke stater hadde kolonimakt over. Frankrike hadde store områder i nord- og vest, samt Madagaskar. Storbritannia hadde et områder i øst og sør, samt langs kysten i det som i dag er Nigeria, Ghana og Sierra Leone langs kysten i nordvest. Tyskland, Belgia, Portugal, Italia og Spania hadde også kolonier i Afrika.

Kartet viser hvordan kolonimaktene fra Europa fordelte Afrika mellom seg på slutten av 1800-tallet. Etiopia og Liberia ble aldri kolonisert.

Koloniseringen av Afrika i 1913
Lisens: CC BY SA 3.0

Kolonialisme er når en stat erobrer og tar makten over andre land eller områder. Kolonialisme brukes også når en stat tar makten over en folkegruppe i eller utenfor statens område. Det var for eksempel kolonialisme både da stater i Europa tok områder i, og makt over urfolkene i Afrika og Amerika.

De som tar makten kalles kolonimakter. De nye områdene kalles kolonier. Folk som bor i områdene blir kolonisert.

Europeiske land startet med kolonialisme på 1500-tallet. I de fleste koloniene bodde det allerede folk. De som bodde i områdene fra før, gjorde ofte motstand mot å bli kolonisert.

Fra 1500-tallet til 1800-tallet ble folk tatt som slaver i kolonier i Afrika og sendt til kolonier i Amerika.

Fra omtrent 1950 har flere kolonier kjempet og blitt frie fra kolonimaktene. I 1960 bestemte FN at kolonier har rett til frihet, og at ingen nye kolonier skal opprettes. Dette førte til færre kolonier og kalles avkolonisering.

Bakgrunn

På 1500-tallet reiste europeiske oppdagelsesreisende til det som, for dem, var nye deler av verden.

Portugal og Spania var blant de første som tok kolonier i Sør-Amerika. Der fant de gull og andre edle metaller.

I de fleste koloniene bodde det folk fra før. Kolonimaktene brukte tvang og vold for å få dem til å følge europeisk kultur og styreform og til å bli kristne. Mange kristne misjonærer dro til disse områdene for å innføre kristendommen.

Kolonitiden

Foto
Trankebar var en dansk-norsk koloni i det som i dag er India. Festningen Dansborg ble bygget i 1620.

Fram til 1914 ble nesten hele Afrika, og flere områder i Asia og Amerika, erobret. Tiden kalles kolonitiden.

Nye oppfinnelser som jernbane og dampskip gjorde det lettere for europeere å reise. De hadde også mer penger og våpen, som gjorde det lettere å overta makten der de dro.

Mange europeere dro for å bo og jobbe i koloniene. Dette kalles utvandring. Fra 1700-tallet utvandret mange. Kolonier i Amerika som Storbritannia eide, ble til landet USA. På 1800-tallet dro enda flere, også folk fra Norge, dit.

Danmark-Norge hadde kolonier i det som i dag er India, Ghana og flere øyer i Karibia.

Grunner

Aller mest ville kolonimaktene bli rikere og få mer makt. Fra koloniene tok de verdifulle råvarer, og mennesker som de brukte som slaver.

Kolonimaktene opprettet ofte militære baser i koloniene, og trente opp soldater som kunne kjempe for dem i kriger mot andre land.

Mange i Europa syntes det var fint at deres land erobret nye kolonier. Landene brukte også koloniene til å skryte av hvor mye de eide.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

James Godbolt
Professor, Universitetet i Sørøst-Norge