
kjøtt

Typer
Kjøtt er muskler fra dyr og fugler. Mesteparten av kjøttet som spises i Norge kommer fra okse, gris, kylling og lam. Kjøtt fra okse og ku kalles storfe i butikken, kjøtt fra gris kalles svin.
Fugler som kan spises, kalles fjærfe. Dyr som lever ute i naturen, som elg, hjort og reinsdyr, kalles vilt.
Det er vanlig å dele kjøtt inn i rødt kjøtt og hvitt kjøtt. Kylling og kalkun regnes som hvitt. Storfe, svin, lam og vilt regnes som rødt kjøtt.
Hval regnes også som kjøtt. Hvalkjøtt var vanlig å spise fram til slutten av 1900-tallet, men i dag er det ikke så mange som spiser det.
Nesten alle dyr som blir til mat, bor hele livet på gård. Det er bøndene som har ansvaret for at dyra får nok mat, og at de blir behandlet bra. Dette kalles dyrevelferd.
Bruk
Til middag er det vanlig å steke, grille eller koke kjøttet. Når dyret er slaktet og skal deles opp i kjøttstykker, er det viktig å vite hva de ulike stykkene bør brukes til.
Kjøttstykkene som sitter langs ryggraden på dyr heter filet. Dette er mørt kjøtt, det betyr at det er lett å tygge. Derfor blir kjøttet ferdig stekt eller kokt etter få minutter. Dette kjøttet kalles biff eller kotelett.
Kjøttstykker fra andre deler av dyret er seigere. De må som regel stekes eller kokes i et par timer før man kan spise det. Dette kalles stek eller grytekjøtt.
Hvis man kverner kjøttet, blir det lettere å spise. Da kan man for eksempel lage hamburgere, kjøttkaker og pølser. Dette kalles bearbeidet kjøtt.
Det er vanlig å salte, røyke og tørke kjøttet. Bacon er saltet og røkt svinekjøtt. Spekeskinke er saltet og tørket svinelår. Pinnekjøtt er saltet og tørket lammekjøtt. Kjøtt som er tørket, kalles spekemat.
Kjøttbein kan man koke i vann sammen med grønnsaker. Da får man kjøttkraft som kan brukes til saus og supper.
Næringsinnhold
Helseråd
Folk i Norge spiser mye kjøtt. Helsedirektoratet gir råd om helse til alle som bor i Norge. De sier at man ikke bør spise for mye rødt kjøtt, og heller ikke så mye bearbeidet kjøtt, for eksempel pølser.
De som ikke spiser kjøtt, kalles vegetarianere og veganere.