Svarthyll-blomster
Svarthyll har mange, små blomster. Blomstene er hvite.
Svarthyll-blomster
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hyll er en type busker eller små trær med blader. Det er to arter av hyll i Norge, svarthyll og rødhyll. Det er fargene på fruktene som har gitt dem navnene.

Svarthyll har vært planta i Norge sida vikingtida. Rødhyll ble planta først for to hundre år sida, men den sprer seg nå kraftig i Norge.

Beskrivelse

Rødhyll-blomster
Rødhyll har ikke så mange blomster i klasene. Blomstene er gulhvite.
Rødhyll-blomster
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Rødhyll er busker på rundt to meter. Svarthyll er som regel større busker. Av og til kan svarthyll bli små trær på fem meter.

Begge artene har blader som er oppdelt i små blader, slik som hos rogn. De har også begge små blomster som sitter mange sammen. Svarthyll har hvite blomster og rødhyll gulhvite. Svarthyll har mye større samlinger av blomster.

Begge artene pollineres av insekter. Det er trolig fluer og andre mindre insekter som besøker blomstene. Hyll har ikke nektar, så det er pollenkorn som er insektenes belønning.

Etter befruktning modnes blomstene til frukter. Fruktene hos hyll er steinfrukter. Det betyr at frøet sitter inne i en hardt skall og det er mykt fruktkjøtt rundt. Det er vanlig å kalle fruktene for bær.

Steder det vokser hyll

Det er menneskene som har brakt begge artene til Norge. Svarthyll ble planta nær hus allerede i vikingetida. Man trodde at svarthyll kunne hjelpe mot mange sykdommer. Rødhyll ble trolig planta som prydplante tidlig på 1800-tallet.

Rødhyll sprer seg nå svært raskt i naturen. Spredningen har økt veldig mye de siste tiåra. Dette tror man er fordi klimaendringene fører til mildere vintre. Rødhyll er nå ganske vanlig mange steder helt nord til Nordland.

Svarthyll er ikke så vanlig som rødhyll. Svarthyll sprer seg mye mindre i naturen. Det er bare ved kysten på Vestlandet dette er vanlig. Men svarthyll plantes i hager nordover til Lofoten.

Bruk

Hyllebær er spiselige, men de bør helst varmes opp. Uten oppvarming er fruktene litt giftige, slik at man kan få vondt i magen og bli kvalm. I Norge brukes ikke hyllebær så mye. I mange andre land i Europa er det vanlig å lage saft av bærene eller blomstene.

Man kan lage saft av hylleblomster. Da rører man blomstene i kokvarm sukkerlake sammen med litt lime og sitronsyre. Så må man sile og kjøle ned saften og lagre den kaldt på rene flasker. Saften vannes ut før man drikker den.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

John Magne Grindeland
Førsteamanuensis, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet