Helium

Helium er det andre grunnstoffet i periodesystemet. Det har atomnummer 2, atomvekt 4,003 og atomsymbol He. Ved romtemperatur er det en gass.

Helium
Av .

Helium er et grunnstoff. Ved romtemperatur er helium en gass uten farge, smak eller lukt.

Helium reagerer ikke med noen andre stoffer og kan ikke brenne.

Egenskaper

En MR-maskin er en stor hvit maskin med et hull i midten og en benk pasienten skal ligge på. Foran maskinen står det en stor tank i metall.

Flytende helium brukes blant annet til å avkjøle magnetene i MR-maskiner som brukes for å ta bilder inne i kroppen på sykehus.

Foto av MR-maskin.
Av /Shutterstock.

I periodesystemet er helium plassert i gruppen med edelgasser. Helium er et av de stoffene som reagerer aller minst av alle grunnstoffer. Derfor er det ikke brannfarlig eller giftig.

Helium er den nest letteste av alle gasser, etter hydrogen. Tettheten til helium er lavere enn tettheten til luft. Det betyr at en ballong som er fylt med helium, vil sveve i luft.

Helium har det laveste kokepunktet av alle stoffer. Det koker ved −268,9 °C. Når helium er kaldere enn denne temperaturen, er det flytende.

Bruk

Helium brukes ofte til å få ballonger til å sveve. Helium kan også brukes til å løfte større ballonger, slik som luftskip.

Lyd beveger seg raskere i helium enn i luft, derfor blir stemmen lysere hvis man snakker i heliumgass. Heliumgassen kan skade strupen, og også hindre at oksygen kommer til hjernen. Derfor er det farlig å puste inn mye heliumgass, selv om det ikke er giftig.

Flytende helium er veldig kald. Derfor blir den også brukt til å kjøle ned ting. For eksempel brukes det til å kjøle ned magneter i MR-maskiner som brukes på sykehus. MR-maskinene brukes blant annet til å ta bilder av hjernen.

En blanding av oksygen og helium kan brukes av dykkere som skal dykke ekstra dypt. Gassen gjør at de ikke får dykkersyke, som kan være livsfarlig for dykkeren.

På Jorden

Det dannes hele tiden nytt helium på overflaten til Jorden. Det skjer når radioaktive stoffer, som uran, blir delt. Samtidig er helium er så lett at det meste av det som dannes på Jorden forsvinner ut i verdensrommet. Det gjør at forskere er redde for at det likevel kan bli for lite helium på Jorden.

I universet

Omtrent 15 prosent av Sola består av helium-atomer. Helium dannes på Sola når to hydrogen-atomer smelter sammen og blir til helium. Dette kalles fusjon.

Forskere tror at universet består av omtrent 23 prosent helium. Det betyr at helium er det nest vanligste grunnstoffet i universet, etter hydrogen.

Oppdagelse

Helium ble oppdaget i 1868. To astronomer undersøkte sollyset i universet under en solformørkelse. De så noen linjer som ingen hadde sett før, og skjønte at det var et nytt grunnstoff. Stoffet kalte de opp etter den greske solguden, Helios.

Helium ble funnet på Jorda i 1882.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Unni Eikeseth
Førstelektor i naturfag, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet