Foto av humlebille
Humlebillen er en art av gullbasser som ikke har kropp med en metallglans. Den ligner og oppfører seg litt som en humle.
Foto av humlebille
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Gullbasser er store biller som ofte har en kropp med metallglans. Humlebillen er en gullbasse med lodden kropp. Når gullbasser flyr lager de en dyp brummelyd.

I Norge finnes det gullbasser i alle deler av landet. Det er til sammen seks arter. Gullbasser er skarabider, som er den gruppen av biller med flest arter i verden.

Beskrivelse

bille med tynne, gjennomsiktige vinger utstrakt

Gulbasser er de eneste billene som kan fly med dekkvingene samlet. Flygevingene kommer ut på undersiden gjennom noen spsielle åpninger.

/Shutterstock.

Gullbassene som lever i Norge er robuste biller som er 15–25 millimeter. De har kraftige bein med tagger. Skallet bak hodet består av et brystskjold og dekkvinger. Under dekkvingene finnes det tynne flygevinger. Gullbasser er de eneste billene som flyr med dekkvingene samlet oppå ryggen.

Hårgullbasse er en vanlig art med grønn, metallisk kropp, hvitt mønster og gule hår. Maurgullbasse er nesten helt lik hårgullbassen, men larvene utvikler seg inne i maurtuer.

Humlebille er brun og lys gul med svart mønster og mye hår. Den etterligner utseendet til humler for å unngå å bli spist av rovdyr. Humlebillen kan også løfte et bein hvis den føler seg truet, slik som humler gjør før de stikker.

Goliatbillen er en afrikansk gullbasse. Den kan bli over ti centimeter lang, og er en av verdens største biller.

Levevis

tegning av et lite egg, en tjukk larve, en sammenpakket puppe og ferdig bille

Alle biller har fullstendig forvandling. Gullbassene starter livet som egg i jord, vedmuld eller maurtuer. De blir værende der som larve og puppe. De krabber ikke opp i dagslyset før de er ferdig utvokst bille.

Gullbasser spiser av planter. Om sommeren kan man finne gullbasser i skjermplanter. De har ofte små blomster som sitter tett sammen som en paraply.

Flere av gullbassene er pollinatorer som voksne. Gullbasser er også mat for andre insekter, fugler, padder og øgler.

Formering

to biller oppå hverandre i en blomst
Humlebiller som parer seg. Hunnen er mye større enn hannen.
Foto av humlebiller
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Gullbasser parer seg før hunnen graver ned de små, gulhvite eggene. De fleste arter legger eggene i jord. Eremitter og humlebiller legger egg i noe som er en blanding av råtten ved og rester av ulike døde organismer. Maurgullbassen legger egg i maurtuer.

Når larven klekkes, er den hvit og litt gjennomsiktig. Den har form som en «C». Hodet er hardt og brunt med små følehorn. Rett bak hodet er tre par korte, stive bein. Larven skifter hud flere ganger mens den vokser. Den kan bruke flere år fra egg til bille.

Når larven er ferdig utvokst forpupper den seg og får et hardt, brunt skall. Under skallet kan man såvidt se formene på kroppsdelene til billen, dette kalles en mumiepuppe.

Betydning

Voksne gullbasser er pollinatorer, mens larvene er nedbrytere. Larvene er også fulle av næring. Mange dyr graver i bakken på jakt etter dem.

Halvparten av de norske artene er sterkt truet. Den sjeldneste arten er eremitten, som bare er funnet på ett sted i Tønsberg (Vestfold). Det er spesielt mangelen på gamle, hule og råtnende trær i naturen som gjør at noen arter ikke har nok steder til å formere seg på.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Lene Martinsen
Universitetet i Oslo