Dugg
Dugg på gress en tidlig morgen.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Dugg er vanndamp som har kondensert og festet seg på noe. At vanndamp har kondensert betyr at dampen har blitt til vann igjen.

Dugg er små vanndråper. Inne kan man se dugg for eksempel på speil eller vinduer. Ute kan man se dugg på blant annet blader og gress.

Hvordan dugg oppstår

Dugg oppstår når lufta er varmere enn det dugget fester seg til. I naturen kan temperaturen være veldig forskjellig om dagen og om natten. Om natten kan for eksempel gress og blader bli kaldere enn lufta rundt. Da oppstår dugg fordi vanndampen i lufta kondenserer og fester seg som dråper på det som er kaldere. Man ser ofte dugg i gress og på blader tidlig om morgenen, spesielt sent på sommeren og om høsten.

Duggpunkt

Et landskap med to bygninger i forgrunnen. Luften er litt uklar og "tåkete", og det ligger en lys grå tåke over jorda foran husene.
Når luft avkjøles til under duggpunktet, vil vanndampen bli til små dråper som danner tåke eller tåkedis. Bildet viser tåkedis i Maridalen i Oslo.
Foto av tåkedis
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Den temperaturen som gjør at vanndampen kondenserer og blir til vann igjen kalles duggpunkt. Duggpunktet er ikke alltid det samme, det kommer an på luftfuktigheten. Luftfuktighet er hvor mye vanndamp det er i lufta. Varm luft kan holde på mer vanndamp enn kald luft. Om det er høy luftfuktighet er duggpunktet høyere enn om det er lav luftfuktighet.

Man kan ofte se dugg på speilet på badet når man har dusjet. Når man dusjer blir luftfuktigheten høy fordi det er mye vanndamp i lufta. Vanndampen kondenserer på speilet fordi speilet har lavere temperatur enn lufta.

Om vinteren kan man noen ganger se dugg på vinduene. Det skjer fordi vinduene blir mye kaldere enn lufta inne. Selv om luftfuktigheten ikke er så høy, kondenserer den vanndampen som finnes i lufta på grunn av temperaturforskjellen på vindusglasset og i lufta rundt.

Rim

Når det er kuldegrader ute blir ikke vanndampen til dugg, men til rim. Rim er vanndamp som fryser til iskrystaller og fester seg til noe. Rim oppstår for eksempel på veier, vinduer, i gress og på blader.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jostein Mamen
Meteorologisk institutt