En alliert er en person, en gruppe eller et land som viser at de er enige eller på lag med noen andre.

Når noen er enige om å være alliert, kalles det en allianse. Noen ganger skriver de allierte en avtale om at de skal være allierte. Avtalen kalles av og til en pakt eller en traktat.

Andre ganger er en person alliert med en gruppe eller en sak, uten å si det til dem det gjelder. Da kan de støtte en gruppe som de ikke selv er en del av. En slik alliert kan for eksempel si fra når noen kommer med rasistiske kommentarer, uten at kommentarene gjelder dem selv.

Allierte i krig og politikk

Det er vanlig å bruke ordet alliert om land som er på samme lag i en krig, se for eksempel de allierte i første og andre verdenskrig.

En forsvarsallianse er et annet eksempel på land som er allierte. Verdens største forsvarsallianse heter NATO. De fleste landene i Europa og Nord-Amerika er medlemmer i NATO. Avtalen om NATO kalles Atlanterhavspakten.

Når to eller flere partier blir enige om å hjelpe hverandre i politikk, kan man si at de har alliert seg med hverandre. Det kan for eksempel være to politiske partier som bestemmer seg for å samarbeide om å danne regjering etter et stortingsvalg. Slike samarbeid kalles allianser.

Allierte i samfunnet

Det er vanlig å kalle seg en alliert når man støtter en gruppe man ikke selv er en del av. Det er en måte å jobbe for likestilling, inkludering og mangfold i samfunnet.

En person som er en alliert, engasjerer seg for å stoppe diskriminering som noen andre blir utsatt for. Det kan for eksempel være å jobbe for at folk med bevegelseshemming skal kunne komme seg fram alle steder i en by. Eller så kan allierte støtte samenes demonstrasjoner mot den norske stat.

Et annet eksempel er å delta i pride eller flagge med regnbueflagget selv om man ikke er lesbisk, homofil, bifil eller skeiv.

Allierte i spill

To eller flere spillere som egentlig konkurrerer mot hverandre, kan samarbeide for å slå ut de andre. Dette er vanlig i noen typer brettspill eller i konkurranser på TV, for eksempel i programmer som Forræder.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Dag Einar Thorsen
Førsteamanuensis i statsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge