Maleri fra mellom 1882 og 1885
Maleri som forestiller riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. I midten står Christian Magnus Falsen, som av og til kalles Grunnlovens far. Bildet er malt av Oscar Wergeland og henger på Stortinget.
Maleri fra mellom 1882 og 1885
Av .

Den norske Grunnloven ble til på Eidsvoll våren 1814. Den ble laget av en gruppe menn fra nesten hele Norge. Gruppa ble kalt riksforsamling.

Grunnloven ble endelig godkjent 17. mai 1814.

Den danske prinsen Christian Frederik ble valgt til konge. Norge var en selvstendig stat med egen grunnlov og egen konge i noen måneder. På høsten 1814 ble Norge en del av Sverige.

Dato for grunnloven

Riksforsamlingen startet 10. april og var ferdig 20. mai. Da hadde alle fra riksforsamlingen skrevet under. Datoen 17. mai 1814 blir regnet som datoen da Grunnloven ble godkjent. Derfor er dette datoen for den norske nasjonaldagen.

Bakgrunn

Fra 1380 til 1536 var Norge og Danmark selvstendige riker, med felles konge. Kongen var dansk, og det var han som bestemte mest. Fra 1537 til 1814 var Norge en del av Danmark og den danske kongen bestemte over folk i Norge.

Danmark tapte for Sverige i en krig sent på høsten i 1813. I januar 1814 måtte Danmark gå med på en fredsavtale. I avtalen stod det blant annet at den svenske kongen skulle få Norge.

Prins Christian Frederik var sendt av den danske kongen for å styre Norge. Han ville gjerne styre et selvstendig land, og jobbet for at unionen med Sverige ikke skulle bli noe av.

Ny grunnlov

Omtrent samtidig hadde en liten gruppe menn begynt på en egen grunnlov for Norge. De ville heller ha et selvstendig Norge enn en ny union.

Christian Frederik hadde et møte med denne gruppen, og noen flere menn som hadde makt i Norge.

På møtet ble de enige om at de måtte ha en riksforsamling for å lage en ny grunnlov. De bestemte også at Christian Frederik måtte velges til konge, hvis han skulle fortsette å styre landet.

Riksforsamling

112 menn fra nesten hele Norge møttes på Eidsvoll 10. april 1814. Det var for langt å reise fra Nord-Norge, så det kom ingen derfra. Det var heller ingen kvinner med i denne riksforsamlingen.

I tillegg til å skrive en grunnlov, skulle de bestemme at Norge skulle være et selvstendig land, og velge konge.

Det tok lang tid å bli enige om hva som skulle stå i Grunnloven. For å bli enige måtte de stemme over forskjellige forslag. De bestemte hvordan makten skal deles mellom Kongen, Stortinget og domstolene i Norge. De bestemte også hvem som skulle ha stemmerett.

Mange av de som var med på å skrive Grunnloven, var opptatt av forandringer som skjedde andre steder i verden. De brukte blant annet ideer om frihet fra Frankrike og selvstendighet fra USA.

Ny union

Høsten 1814 ble Norge tvunget inn i union med Sverige. Christian Frederik måtte dra fra landet. Karl Johan ble konge over Norge og Sverige. Grunnloven ble gjort om i november, men det viktigste ble beholdt.

Unionen med Sverige varte til 1905. Siden da har Norge vært et selvstendig land med egen grunnlov.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Knut Dørum
Professor i historie, Universitetet i Agder