
Filippinene
Faktaboks
- Hovedstad
- Manila
- Innbyggertall
- 112 millioner
- Størrelse
- 298 170 km²
- Statsform
- republikk
- Statsoverhode
- president Ferdinand Romualdez Marcos jr.
- Språk
- filipino, engelsk
- Nasjonaldag
- 12. juni
- Valuta
- filippinsk peso


Natur og klima

Filippinene består av over 7000 øyer og har over 20 aktive vulkaner. Langs kysten er det mange strender som er populære blant turister. Øyene har også regnskog, mangroveskog og områder med jordbruk. Det høyeste punktet er vulkanen Apo, 2954 meter over havet.
Nasjonaldyret er vannbøffel. Det lever også villsvin, hjort, leopardkatter og aper i landet.
Rundt 70 prosent av landets strøm og energi kommer fra gass og kull. Filippinene får også miljøvennlig energi fra blant annet vannkraftverk.
Filippinene har tropisk klima med høye temperaturer året rundt. Landet ligger i et område hvor det er mange vulkanutbrudd og jordskjelv.
Folk og kultur

Halvparten av menneskene på Filippinene bor i byer og tettsteder. Hovedstaden Manila har tolv millioner innbyggere.
Tagalog er den største folkegruppen. Det finnes også mange andre folkegrupper i landet med sitt eget språk og kultur. Filipino og engelsk er offisielle språk. Kristendom er den største religionen, de fleste er katolikker.
Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 18 år. Utdanningen er gratis, men mange barn fra fattige familier fullfører ikke skolen.
Basketball er den mest populære sporten blant barn og unge.
Politikk og økonomi
Filippinene er en republikk med president som statsoverhode. Presidenten velges for en periode på seks år. Landet har frie valg, men har hatt problemer med korrupsjon. De politiske partiene representerer i liten grad arbeidere og bønder.
Filippinene har i de senere årene vært i konflikt med Kina om grenser i Sør-Kina-havet.
Mange mennesker på Filippinene jobber med landbruk, industri og turisme. Landet tjener penger på å selge kokosnøtter, gummi og klær til andre land.
Filippinene er blant annet medlem av FN og Verdens handelsorganisasjon.
Historie
Det har bodd mennesker på Filippinene i flere tusen år. I 1521 kom den portugisiske oppdagelsesreisende Ferdinand Magellan til landet.
Fra 1568 til 1898 var Filippinene en spansk koloni. Etter det styrte USA Filippinene fram til andre verdenskrig.
Filippinene ble selvstendig i 1946. I tiårene etter selvstendigheten var det mye uro og kaos i landet. De fikk ny grunnlov i 1987 og har hatt demokratiske valg siden.
På 2000-tallet har landet fått bedre økonomi, men mange mennesker er likevel fattige.
Filippinene og Norge
De siste tiårene har det kommet mange fra Filippinene til Norge. I 2022 var det mer enn 26 000 med bakgrunn fra Filippinene som bodde i Norge.