Kartet viser grensene for kongedømmet Israel og Judariket, og landene rundt.
Kart som viser Det gamle Israel i år 800 fvt, da området var delt i to riker. Den sørlige delen ble kalt Judariket, den nordlige beholdt navnet Israel. Ved kysten mot Middelhavet lå det fønikiske bystater i nord (der Libanon er nå), og filistiske bystater i sør (der blant annet Gaza ligger i dag).
Kart over Det gamle Israel og landene rundt
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 3.0

Det gamle Israel er navnet på et område hvor det bodde jøder i bibelsk tid. Noen ganger styrte jødene hele området som i dag er Israel og Palestina. Andre ganger var området deres mye mindre. Flere ganger var området okkupert og styrt av andre.

Det gamle testamentet og Tanakh forteller mye om denne tiden. Men forskere lærer også om det gamle Israel fra arkeologiske funn og ved å lese andre tekster.

Tidlig tid

Ifølge Bibelen begynner jødenes historie med Abraham og Sara, som på Guds befaling drar til landet Kanaan. Etter ganske lang tid er etterkommerne deres blitt slaver i Egypt. De får hjelp av Moses til å flykte. Flukten er en vandring tilbake til Kanaan, som nå kalles Landet Israel. På veien dit gir Gud dem De ti bud og mange andre lover som skulle gjelde i det nye landet.

Disse fortellingene ligger til grunn for de tre religionene jødedom, kristendom og islam, som regner dem som hellige.

Forskere er ikke sikre på når det som står i Bibelen kan ha skjedd, eller om har skjedd.

David og Salomo

Foto av tempelmodell. Det er flere firkantede bygninger i lys stein beskyttet av en mur. Utenfor tempelmuren er det gress og trær, og en ny mur.

En modell av kong Salomos tempel utstilt i Edmonton i Oklahoma i USA.

Modell av kong Salomos tempel
Av .
Lisens: CC BY 4.0
Foto av tempelmodell. En firkantet bygning med i lys stein beskyttet av en mur med seks tårn. Både inngangsdøren i muren og i tempelbygningen er gullaktige.. Tempelet har fire søyler med gullpynt på toppen. Langs toppen av tempelbygningen er det også gullpynt i spisse trekanter. Bak tempelet er en lang mur med søyler, og bak der igjen en by med mange forskjellige hus.

En modell av Herodes’ tempel utstilt i Israel Museum i Jerusalem.

Modell av Herodes’ tempel
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Fra arkeologiske funn vet man at det ble flere innbyggere i områdene på begge sider av Jordan-elven på 1200–tallet fvt. Fra omtrent år 1000 fvt. oppsto det en ordentlig stat ledet av kong David. Denne staten hadde Jerusalem som hovedstad. Da Davids sønn, Salomo, overtok makten bygget han jødenes første store tempel.

To riker

Da kong Salomo døde ble riket delt i to, med egne konger. I 722 fvt. ble riket i nord erobret av assyrerne. De flyttet jødene til andre land, men ingen vet hvor de ble av.

Judariket i syd var der fram til 586 fvt. Da erobret kongen av Babylonia Jerusalem og ødela tempelet. Mange av innbyggere ble sendt til Babylonia. 50 år senere ble Babylonia erobret av perserne, og jødene fikk reise hjem igjen. De fikk bygge et nytt tempel i Jerusalem, men ikke ha egne konger.

Aleksander den store

I 332 fvt. tok Aleksander den store hele Midtøsten. Da han døde delte generalene hans området mellom seg. Jødene fikk lenge være i fred, men så kom det en hersker som satte opp statuer av greske guder i tempelet i Jerusalem. Da startet jødene en kamp som endte med at det ble opprettet et nytt jødisk kongerike. Tempelet ble innviet på nytt. Det er det man feirer i den jødiske høytiden hanukka.

Romerne

I år 63 fvt. tok romerne landet og kalte det for Judea. De valgte Herodes til ny konge over jødene. Han bygget mange flotte bygninger og bygget om tempelet. Romerne bestemte mye, og i 66 evt. startet jødene en krig mot dem. Jødene tapte krigen, og i år 70 evt. brente romerne tempelet i Jerusalem.

I år 140 startet jødene en ny kamp. Veldig mange jøder ble drept, gjort til slaver eller jaget ut av landet. Romerne kalte landet Palestina.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Bente Groth
Religionshistoriker