Journalister demonstrerer for pressefrihed på World Press Freedom Day. Foto fra Zimbabwe, 3. maj 2006.

.

Ytringsfrihed er et fundamentalt element i de klassiske menneskerettigheder, der før i tiden blev kaldt de borgerlige frihedsrettigheder. Ytringsfriheden er en del af det, man tidligere kaldte åndsfrihed. Den består af tanke-, tale-, trykke- og religionsfrihed.

Trykkefriheden var før 1900-tallet ytringsfrihedens centrale element, fordi bøger og tryksager var de enerådende massemedier. I nutiden omfatter ytringsfriheden også alle slags massemedier (radio, tv, nye digitale medier), samt kunstneriske ytringer, fx maleri og skulptur. Endelig er informationsfriheden, dvs. retten til at modtage ytringer, også omfattet.

Udsprunget af oplysningstiden

Idehistorisk udspringer ytringsfriheden af den europæiske oplysningstid og dennes krav om tolerance.

Oplysningsfilosofferne (heriblandt Spinoza, Locke, Diderot, Voltaire og Kant) har spillet en central rolle for ytringsfrihedens udvikling.

I 1800-tallet var Stuart Mill med On Liberty (1859; på dansk Om Friheden, 1875) og i 1900-tallet Karl Popper blandt ytringsfrihedens førende ideologer.

Et berømt citat, som en engelsk bog fra 1906 har lagt i munden på Voltaire, udtrykker noget centralt om ytringsfriheden og demokratiet: ”Jeg foragter Deres mening herom, men jeg vil med mit liv forsvare Deres ret til at ytre den.” Det er altså ikke de stuerene og politisk korrekte meninger, som har behov for beskyttelse gennem ytringsfriheden, men beskyttelsen er ikke ensbetydende med en slap og holdningsløs tolerance over for sådanne ytringer.

Opgør med censur

Kampen mod censuren var første skridt i retning af at indføre ytringsfrihed. I England afskaffedes censur i 1695 ved beslutning i Parlamentet, men pga. af hårde straffe for afvigende meninger førte dette i mere end 100 år ikke til en reel ytringsfrihed.

Trykkefrihed vinder frem

Som det første land i verden indførte Sverige trykkefrihed i 1766. Efter få år blev trykkefriheden dog afskaffet i Sverige, men genindført i 1810, hvor den uantastet har bestået lige siden.

I Danmark-Norge fandt noget tilsvarende sted, da J.F. Struensee ved en forordning i september 1770 indførte trykkefrihed. Den blev imidlertid indskrænket i oktober 1771 og endnu mere ved hans fald i januar 1772. Forholdene blev lempet under A.P. Bernsdorff, men blev atter skærpet i 1799. Først med grundloven i 1849 blev ytringsfriheden endeligt sikret i Danmark. 1849-grundloven beskyttede dog kun trykkefriheden. Ved grundlovsrevisionen i 1953 blev ordene ”skrift og tale” tilføjet til det beskyttede område.

Trykkefrihedsordninger blev også indført i Frankrig (1789) og USA (1791).

I sig selv sikrer fraværet af censur kun en formel ytringsfrihed. Hvis kontroversielle ytringer og offentlige meningstilkendegivelser, der er uønskede af magthaverne, efterfølgende straffes hårdt, som det fx kendes fra diktaturstater, findes der ikke nogen materiel (reel) ytringsfrihed.

Ytringsfrihedens grænser

Enhver form for frihed må have sine grænser, bl.a. af hensyn til andres liv og frihed. Således er friheden til at opfordre til at bruge vold stærkt begrænset i alle retssamfund. Ytringsfriheden må ligeledes begrænses af hensyn til andre personers privatliv og ære (injurier).

Det afgørende er derfor ikke, at der er grænser for ytringsfriheden, men derimod hvor mange og hvilke typer af begrænsninger, der findes. Hvis det fx generelt er forbudt at kritisere myndighederne, findes der ikke reel ytringsfrihed i det pågældende samfund.

Den danske grundlov om ytringsfrihed

Efter grundlovens § 77 er enhver berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Bestemmelsen forbyder endvidere censur af enhver art. Hvor vidt en ytring er strafbar eller giver mulighed for erstatning, afgøres af domstolene ud fra den lovgivning, der til enhver tid er gældende.

Det er derfor i praksis Folketinget, der gennem lovgivningen fastlægger, hvornår ytringsfrihedens grænser er overskredet, fx i regler om straf for ærekrænkelser eller diskriminerende udtalelser. Opfattelsen af, hvor disse grænser skal gå, har ændret sig gennem tiden, således som det fx kan ses i spørgsmålet om lovligheden af pornografi. Som helt nye eksempler på ændringer i ytringsfriheden kan anføres forbuddet mod afbrænding af religiøse skrifter (”koranloven”) og forbuddet mod at flage med (de fleste) fremmede staters flag.

Den grundlovssikrede ytringsfrihed uden risiko for efterfølgende straf eller erstatning (den materielle ytringsfrihed) er efter lovgivningen og retspraksis vidtgående, især med hensyn til politiske emner og andre emner af samfundsmæssig interesse, ligesom massemedierne indrømmes et større spillerum end andre.

Menneskeretskonventionens artikel 10

Den udvidede beskyttelse af ytringsfriheden er blevet påvirket af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions bestemmelse om ytringsfriheden (artikel 10), således som den er blevet fortolket af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Denne udvikling er især sket efter 1992, da menneskerettighedskonventionen blev gjort til en del af dansk ret.

Når domstolene skal afgøre en sag, hvor ytringsfriheden er blevet indskrænket af hensyn til andre samfundsmæssige interesser, vil hensynet til ytringsfriheden skulle inddrages med stor vægt, når domstolene skal fortolke de gældende danske regler. Hvis en udtalelse kan betragtes som led i den politiske, religiøse eller videnskabelige (herunder historiske) debat, vil hensynet til ytringsfriheden ofte udelukke straf, selv for stødende eller usande udtalelser.

Offentligt ansattes ytringsfrihed

Offentligt ansatte har som alle andre borgere i Danmark ytringsfrihed efter grundlovens § 77. Offentligt ansatte kan derfor som udgangspunkt blande sig i den samfundsmæssige debat som alle andre, og herunder også udtale sig om forhold inden for det område, hvor de selv er ansat.

I praksis begrænser regler om tavshedspligt mange offentligt ansattes muligheder for at videregive faktuelle oplysninger. Personer tæt på en beslutning i det offentlige må endvidere tåle begrænsninger i deres muligheder for at ytre holdninger til den pågældende beslutning – både ud fra hensynet til den interne beslutningsproces og af hensyn til mulighederne for et velfungerende fremtidigt samarbejde mellem de pågældende beslutningstagere og den offentligt ansatte.

Pressens ytringsfrihed

Den første lov, der regulerede pressen efter indførelsen af ytringsfrihed i 1849, var Lov om Pressens Brug i 1851, som blev revideret i 1938 og erstattet med Lov om medieansvar fra 1991. Denne lov placerer det retlige ansvar for ytringer hos i første omgang den direkte ophavsmand (forfatteren), og i tilfælde af anonyme bidrag hos mediets ansvarshavende redaktør.

Medieansvarsloven inkorporerer regler for god presseskik, Pressenævnets behandling af klager over pressen og regler for genmæle over for ytringer i medierne.

I dag begrænses pressens ytringsfrihed især på to områder, som begge er omfattet af straffeloven.

  • Den ene er krænkelse af privatlivets fred, som er ubetinget sanktioneret, men dog med den tilføjelse, at personer, der selv har givet oplysninger til massemedierne, ikke kan påberåbe sig disse bestemmelser.
  • Det andet område er injurieparagrafferne, der ikke tillader ærekrænkende ytringer, medmindre der kan føres sandhedsbevis af den, der har fremsat dem. I den forbindelse er det også fastsat i straffeloven, at nedværdigende omtale af grupper pga. af bl.a. nationalitet, tro, race, og seksuel orientering ikke er tilladt (”racismeparagraffen” i straffelovens § 266 b).

På grund af pressens rolle som orienterende organ for offentligheden og som kontrolinstans i forhold til offentlige myndigheder (”public watchdog”) kan medierne dog straffrit referere andres både injurierende og racistiske ytringer.

Læs mere i Lex