I bestræbelserne på at udvinde tin undersøgtes i 1500-tallet et tungt, sort mineral fra Sachsen (wolframit). Mineralet indeholder jern og vekslende, mindre mængder af tin, som det er meget svært at udvinde af mineralet. I et værk fra 1556 kalder Georg Agricola mineralet for lupi-spuma (latin 'ulvefråde'), fordi det åd det tin, som det forekom sammen med.
I Sverige kendtes et andet tungt mineral (scheelit), der af svenske mineraloger blev kaldt tungsten. De mente, at det var et tinmineral. A.F. Cronstedt skrev, at tinindholdet var lille og variabelt og derfor at betragte som en forurening. Han forklarede tungsten som et jernmineral, som tillige indeholdt noget ukendt. C.W. Scheele godtgjorde i Tungstens bestånds-delar (1781), at tungsten indeholder en ny syre (wolframtrioxid), der ligner, men er forskellig fra molybdænsyre. Han beskrev også, at såvel molybdænsyre som den nye syre bliver til blå farvestoffer, når de behandles med saltsyre og zink, tin eller jern, og han forsøgte forgæves at udvinde det nye metal af wolframtrioxid.
Den spanske kemiker Don Juan José de Elhuyar (1754-96) og hans bror, Don Fausto (1755-1853), viste i 1783 efter et studiebesøg i Sverige, at det var samme syre, der fandtes i de to mineraler. De opvarmede syren med pulveriseret trækul og fik dannet små metalkugler, og de foreslog navnet wolfram.
De toneangivende franske kemikere, bl.a. Guyton de Morveau (1737-1816) og A.L. Lavoisier, accepterede i 1787 det nye grundstof, men kaldte det tungstène. I mange, navnlig engelsktalende, lande kaldes grundstoffet tungsten, men i 1949 fastslog IUPAC navnet wolfram.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.