Allerede fra 1934 støttede den danske stat bestræbelserne på at fremme turistbesøg til Danmark fra udlandet, og lige siden har den generelle markedsføring i udlandet af Danmark som turistland fået tilskud via finansloven.
I 1967 oprettedes Danmarks Turistråd (nu Visit Denmark) som en selvejende institution under Handelsministeriet med netop markedsføring i udlandet som formål, mens den indenlandske turisme blev overladt til de lokale turistforeningers fællesorganisation, Samvirkende Danske Turistforeninger.
Dansk turisme oplevede en opblomstring i 1950'erne og 1960'erne, ikke mindst efter at tyskernes visumtvang blev ophævet i 1954. Men i 1970'erne og 1980'erne stod dansk turisme i skyggen af den fremstormende charterturisme og oplevede en stagnation både i antallet af udenlandske turistbesøg og i antallet af danskere, som valgte at feriere i eget land.
Efter mange tilløb fik turismen i Danmark sit politiske gennembrud i 1986: Industriminister Nils Wilhjelm afleverede en turistpolitisk redegørelse til Folketinget, hvilket førte til den første debat om dansk turisme i Folketingets historie og til udformningen af en turistpolitisk handlingsplan, der indebar, at man afsatte statsmidler til bl.a. fremme af den indenlandske turisme.
I 1987 stiftede en række brancheorganisationer inden for dansk turisme Turismens Fællesråd, der fik afgørende betydning for, at turismen i Danmark blev sat på den politiske dagsorden i løbet af 1990'erne. I regeringen Nyrup Rasmussen I 1993-1994 var der sågar et særskilt ministerium for kommunikation og turisme.
I første halvdel af 1990'erne oplevede dansk turisme da også en næsten dramatisk fremgang. Det gjaldt især feriehusudlejningen til tyske børnefamilier, som fordobledes i løbet af ganske få år. En væsentlig del af forklaringen var den tyske genforening, som med ét slag gav dansk turisme 20 mio. nye potentielle kunder fra det tidligere DDR.
I 2023 registrerede dansk turisme i alt 63 mio. overnatninger fordelt på 23 mio. i feriehuse, 12,2 mio. på campingpladser, 19,2 mio. på byhoteller, kroer mv., 4,8 mio. på feriehoteller og i feriecentre, 2,8 mio. på vandrerhjem og 1,1 mio. i lystbådehavne. Statistikken omfatter ikke mindre hoteller, mindre campingpladser, bed & breakfast og andre overnatningsformer, der ikke har rapporteringspligt til Danmarks Statistik.
Danske og udenlandske turister skabte i 2023 en samlet omsætning på 164 mia. kr., og beskæftigelsen i dansk turisme er beregnet til 169.000 årsværk i 2022. De udenlandske turister forbrugte 63 mia. kr. under deres ophold i Danmark, og den udenlandske turisme udgjorde dermed 3,8 % af Danmarks samlede eksport. Det største udenlandske marked for dansk turisme er Tyskland, som tegnede sig for 20 mio. overnatninger, svarende til 62 % af alle udenlandske overnatninger i Danmark (2023).
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.