Sudetertyskere, den tysk-nationale bevægelse i Bøhmen og Mæhren (Tjekkiet). Begrebet dukkede op i 1902 og blev almindeligt i mellemkrigstiden. Tjekkoslovakiet, som oprettedes i 1918, omfattede et område med 3,1 mio. etniske tyskere. Da området blev ramt af den økonomiske verdenskrise, fik højreradikale, tysk-nationalistiske synspunkter stor udbredelse. I 1933 grundlagde K. Henlein Sudetendeutsche Partei, som blev et redskab for den tyske nationalsocialisme. I 1935 vandt partiet 2/3 af parlamentssæderne i det sudetertyske område. Fra 1938 forlangte det autonomi for området og udløste samme år Sudeterkrisen. Denne mundede ud i Münchenaftalen, ifølge hvilken Tjekkoslovakiet, presset af Storbritannien, Frankrig og Italien, 1.-10. oktober måtte afstå Sudeterlandet til Tyskland. Efter 1945 blev Sudeterlandet atter en del af Tjekkoslovakiet, som fordrev de fleste etniske tyskere. Sudetertyskernes politiske organisationer i Vesttyskland belastede i efterkrigstiden det vesttysk-tjekkiske forhold med krav om tilbagevenden hhv. erstatning fra den tjekkiske stat.
Forstå aktuelle begivenheder

Krigen i Ukraine
Krigen i Ukraine begyndte med Ruslands invasion af landet den 24. februar 2022. Baggrunden for krigen var Ukraine-konflikten, der havde stået på siden 2013.

Mellemøsten i krig
Få overblik over vigtige personer, begivenheder, krige og konflikter i Mellemøsten lige nu.

Kernevåben
Kernevåben er masseødelæggelsesvåben bestående af en kerneladning og et fremføringsmiddel. Kernevåben indgår i overvejelserne om et fælleseuropæisk forsvarssamarbejde.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.