I Danmark var hvid stork (Ciconia ciconia) tidligere en meget almindelig ynglefugl, men siden midten af 1800-tallet er bestanden gradvist gået tilbage; omkring år 1900 var der ca. 4.000 ynglepar, i 1950 var der 200-250 ynglepar i 1950, og i 2017 var antallet af ynglende storke i Danmark helt nede på blot to par. Således blev 2001 det første år i fem århundreder, hvor ingen storkeunger blev udruget i en dansk rede. Tilbagegangen skyldes formentlig omlægningen til moderne landbrugsformer og en betydelig reduktion af enge og andre vådområder, hvor storkene normalt ville søge føde.
Siden har der været en fremgang i den danske bestand af hvid stork. I 2022 var der således ni par bofaste storke i Danmark; seks par i Syd- og Sønderjylland, et par i Nordvestjylland, et par på Djursland og et par nordvest for København. Fremgangen skyldes en stigning i storkebestandene i nabolandene. For at få storkeunger på vingerne er det dog stadig nødvendigt at fodre fuglene ved rederne; det naturlige fødegrundlag i Danmark er simpelthen ikke stort nok.
Bestanden er tidligere også gået kraftigt tilbage i andre dele af Vest- og Mellemeuropa, mens udviklingen i resten af udbredelsesområdet, dvs. Østeuropa og dele af tempereret Asien, har været mindre entydig. Klimatiske ændringer samt især dræning og opdyrkning af eng- og moseområder er også her de mest nærliggende forklaringer på tilbagegangen. Hvid stork overvintrer i det sydlige Afrika, og forhold i det afrikanske vinterkvarter, fx græshoppebekæmpelse, kan også have medvirket til udviklingen. I de seneste årtier er en stor del af den vesteuropæiske bestand begyndt at overvintre i Europa, hvor de blandt andet holder til på åbne lossepladser. Det er muligvis dette skift i overvintringsområder og trækmønstre, som har fået bestanden til at stige igen.
Visse steder i Europa, fx i Sydsverige, har man forsøgt at opbygge kunstige storkebestande ved udsætning af opdrættede fugle. Det suppleres evt. med udlægning af foder og andre foranstaltninger, især om vinteren, idet mange af de pågældende storke ikke trækker bort. Flertallet af de storke, der ses i det østlige Danmark, stammer fra det sydsvenske storkeprojekt.
Sort stork (Ciconia nigra) er en sky skovfugl, som også er gået tilbage i Vesteuropa. I Danmark, hvor måske 150 par ynglede midt i 1800-tallet, uddøde den i 1953, om end enkelte par har ynglet senere. Den optræder som en sjælden træk- og sommergæst.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.