Stammehæk
Stammehæk af platan. Mont des Arts i Bruxelles. Foto: 2024.
Stammehæk

Stammehække er en særlig form af trærækker, hvor kronen klippes kasseformet ligesom en hæk, så der opnås en fast og præcis form. Lind og platan er oftest anvendt, hestekastanje og ahorn ses undertiden.

Stammehække i havnebyer

Stammehæk
Stammehæk af parklind på Torvet i Ærøskøbing. Foto: 2022.
Stammehæk

Traditionen har været almindelig i danske havnebyer som i Rønne, Ærøskøbing, Ringkøbing og Mariager og siges at være kommet hertil med søfarende fra Nederlandene. De få reminiscenser af gamle stammehække i havnebyerne er en vigtig del af bevaringsværdige kulturmiljøer.

Ved bygningen Visdommens Kilde – Den Kgl. Danske Skole – på Torvet i Ærøskøbing blev der sidst i 1700-tallet plantet parklind, Tilia europaea. Visdommens Kilde blev fredet 1919, og rækken med de fire lindetræer nævnes i fredningsbeskrivelsen, men stammehækken er ikke en del af fredningen.

Stammehæk

Stammehæk af parklind på Kirkebakken i Mariager. Foto: 1970’erne.

Stammehæk

Stammehække i europæisk havekunst

Stammehæk
Stammehæk af lind ved Gammel Holtegaard. Foto: 2023.
Stammehæk

Stammehækken er imidlertid også meget udbredt i europæisk havekunst, såvel i store haver og parker som på pladser. Som beplantningselement har stammehækken den fordel, at den ikke optager ret megen plads, og samtidig er den er præcis og rammedannende og dermed rumskabende.

Stammehækken findes utallige velkendte, historiske steder, på pladser og i haveanlæg. Fx i Kongens Have i København, ved Gammel Holtegaard, på Domkirkepladsen i Viborg, i Paris ved Palais Royal, Tuilerierne og Place des Vosges, i Bruxelles ved Mont des Arts.

G.N. Brandts stammehække

Havearkitekt G.N. Brandt, der i mange år var stadsgartner i Gentofte Kommune, anvendte ofte stammehækken som beplantningselement, idet den var helt i tråd med 1920’ernes nyklassicistiske havesyn. Det ses i flere af hans arbejder, fx foran Marienlyst Slot i Helsingør, på Ordrup Kirkegård, i Hellerup Strandpark, på torvet over for Gentofte Kirke og på veje i Gentofte Kommune.

G.N. Brandt benyttede også temaet i mange af de villahaver, han tegnede, og det ses stadig her og der. Ovenikøbet er det i de senere år blevet mere brugt, idet folk helst vil undgå indkig.

Begynder man først at kigge efter stammehække, vil man opdage, at de er benyttet virkelig mange steder og i ret forskellige sammenhænge, fx i det fredede haveanlæg på Bispebjerg Hospital, i Amaliehaven og ved indgangen til Sejs-Svejbæk Kirkegård nær Silkeborg.

Pasning

Lind som stammehæk
Knudebeskårne lindetræer. Knudebeskæring kaldes også sporebeskæring og foretages årligt. Foto: 2025.
Lind som stammehæk

Udover at man kan tildanne stammehække gennem årlig klipning til en kasseform, har man tidligere formet dem gennem sporebeskæring (knudebeskæring). Sporebeskæring vil sige, at man hver vinter skærer grenenes årsskud helt væk. De knudebeskårne træer får derved en særlig struktur, hvor grenene ender i knytnævelignende knuder. Træerne kommer i bladløs tilstand til at fremstå med en meget karakteristisk silhuet.

Palisadetræer

Palisadetræer

Palisadetræer ved Onze-Lieve-Vrouwekerk i Brugge. Foto: 2023.

Palisadetræer

Fra planteskolen kan man købe træer, hvor kronen allerede er formet som en flad skærm. Grenene klippes og opbindes til bambuspinde, hvilket giver en espaliertræslignende form. Kronen kan fortsat holdes klippet ganske smal, hvilket ofte ses i Holland og Belgien, fx ved Onze-Lieve-Vrouwekerk i Brugge og ligeledes de to rækker lind – Krinsen – på Kongens Nytorv i København.

Læs mere i Lex

Læs mere i Trap Danmark

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig