Et spyd er et jagt- og krigsvåben, der brugtes til både kast og stød. I nyere tid er spydkast en sportsdisciplin.

Spyd har været anvendt i de fleste kulturer og består af en stage eller et skaft med en od, dvs. spids, af hårdt materiale, f.eks. sten, bronze eller jern, der er fæstnet til skaftet. I mange kulturer anvendes til kast en rem eller et kastetræ, der virker som en vægtstang og giver spyddet ekstra fart frem i kastet.

Militært er spyd blevet brugt som kastevåben, men størst betydning har det haft som stødvåben først hos de græske hoplitter, men især udviklingen af det tunge rytteri i middelalderen medførte, at spyddet udvikledes til en svær lanse, der udelukkende anvendtes til stød. Spyd, der i vikingetiden og tidlig middelalder var fodfolkets almindeligste våben, udvikledes i 1400-tallet sideløbende med lansen til en lang pike, der også anvendtes til stød.

Symbolik

Spyddet som kaste- og stikvåben forbindes med krigere og jægere og symboliserer bl.a. mandlig potens, styrke, tapperhed og det at være hersker. Spyddet har endvidere en række af de symbolværdier, som tillægges lansen. Et magisk spyd, Gungner, var Odin udstyret med i nordisk mytologi: Odin var netop hersker og krigsgud, og hans spyd kunne trænge gennem alt. Endvidere kunne han vie sine modstandere til døden på kamppladsen ved at kaste spyddet hen over dem som en slags signal til krig; i et eddadigt omtales det, at Odin brugte Gungner til at ofre sig selv, mens han hang i træet Yggdrasil. Det fortælles også, at nordiske krigere kunne vie sig til Odin ved at ridse sig med et spyd.

Den fønikiske stormgud Hadad ses i billedfremstillinger med et spyd, formet som et lyns zigzag mod jorden. En smuk overgangsrite hos nuerne, en kvægavlerstamme i Sudan, består i, at en dreng ved indvielsen får to centrale ting: en okse og et spyd; i den kommende tid udvikler drengen et næsten sværmerisk forhold til oksen, men en dag er det meningen, at oksen skal ofres med et spydstød.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig