Smørrebrød er stykker af brød med pålæg, almindeligvis rugbrød smurt med smør, fedt eller anden smørelse. Pålægget kan være enkelt fx pølse eller ost. Smørrebrød kan også bestå af mange lag. Det kaldes højtbelagt smørrebrød og er ofte smukt anrettet med spiselig pynt. Smørrebrødet er verdenskendt og et af Danmarks bidrag til den internationale kogekunst.
Smørrebrød er en væsentlig del af den danske madkultur. Det bliver spist i alle samfundslag, og sådan har det altid været. I Danmark spises smørrebrød til daglig, mest til frokost, men også til aftensmad.
Det fås i mange kvaliteter på forskellige spisesteder og i hjemmekøkkenet. Et hurtigt blik hen over hylder og kølediske i et supermarked viser, at der i Danmark altid kan købes ind til madder med brød, smørelse og pålæg.
Smørrebrød er også festmad med delikatesser, der nydes til særlige lejligheder og til traditionelle overdådige festmåltider i forbindelse med påske, jul og nytår.
Det klassiske højtbelagte smørrebrød repræsenterer det danske borgerlige køkken fra sidste del af 1800-tallet med pålæg som flæskesteg med rødkål, svesker og æbler samt leverpostej med syltede rødbeder eller agurker. De seneste årtier har kreative kokke udviklet smørrebrødet til moderne gastronomi. Der er kommet flere grøntsager, nye smagsnuancer og teknikker til de nutidige stykker smørrebrød. Gourmet-smørrebrød fås på særlige frokostrestauranter. Kun få spisesteder serverer smørrebrød til aften.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.