Kulfilmmodstande monteret i et i kredsløb
En række af den mest almindelige modstandstype, kulfilmmodstande, monteret i et kredsløb. De to modstande til venstre er på 100kΩ, de fire i midten er på 1,5kΩ, og de to til højre på 1kΩ. Dette kan læses af farvekoden på modstanden. Den gyldne ring øverst på modstandene viser, at de har en nøjagtighed på 5 %. Modstandene er af typen 1/3W, dvs. at de bevarer deres værdi op til en afsat effekt på 1/3 watt.
Kulfilmmodstande monteret i et i kredsløb
Af .
Licens: CC BY SA 3.0
Trådviklet modstand
Et eksempel på en modstand, der består af en tynd tråd viklet op på en isolerende kerne. Den viste modstand er på 47Ω, har en nøjagtighed på 5 % og tåler en afsat effekt på 5W.
Trådviklet modstand
Af .
Licens: CC BY SA 3.0

En resistor er en elektrisk komponent, som anvendes til regulering eller begrænsning af en elektrisk strøm, til formning af elektriske impulser, til frembringelse af varme og til andre formål i elektriske kredsløb og apparater.

Faktaboks

Etymologi

Ordet er afledt af latin resistere 'stå imod, gøre modstand'.

Også kendt som

modstand

En resistor kan være en spiralviklet modstandstråd på en keramisk kerne, en tynd stang af grafit eller en tynd metal- eller kulfilm på et isolerende underlag. En resistor karakteriseres ved sin resistans, som måles i Ω (ohm), ved sin nøjagtighed og ved den maksimale effekt, der må afsættes i modstanden, for at den bevarer sin modstand og nøjagtighed.

Spænding, strøm og effekt

Sammenhængen mellem spændingen V (volt) over en modstand med modstanden R Ω (ohm) og strømmen I (ampere) gennem den er givet ved Ohms lov: V=R·I. Hvis der fx er en spænding på 5 volt over en modstand på 100 Ω, går der således en strøm på 0.05 A.

Dette vil give anledning til, at der i modstanden afsættes en effekt, P=V·I, hvor P er i watt (W). Ved hjælp af Ohms lov kan man i stedet skrive P=V2/R eller P=I2·R. Med ovenstående værdier vil der altså blive afsat en effekt på 0.25 W i en 100 Ω modstand med en spænding på 5 V over sig. Bemærk, at hvis spændingen fordobles, gør strømmen det også, således at den afsatte effekt firedobles.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig