Religionsvidenskab, tværfagligt humanistisk fag, som udforsker religion som et kulturelt og socialt fænomen og beskæftiger sig med religionernes historiske, sociale, psykologiske, filosofiske og teologiske dimensioner.
De mest anvendte metoder er lånt fra andre fag; det er de historiske og arkæologiske metoder, de filologiske og tekstteoretiske (herunder strukturalisme, semiotik, metaforanalyse og litterære metoder), de filosofiske, de adfærdsvidenskabelige (sociologi, psykologi, etnografi) og de kunsthistoriske. Desuden har lokale og nationale traditioner samt forskernes forskellige specialeområder bidraget til fagets brogede identitet. Religionsvidenskab kan følgelig ikke beskrives ud fra sine metoder, men ud fra sit undersøgelsesobjekt, nemlig de centrale spørgsmål vedr. religion, fx dens oprindelser og historie, årsager, strukturer, funktioner og betydninger samt fagets teoretiske og forskningshistoriske refleksion.
Som fagbetegnelse i Danmark anvendtes begrebet religionsvidenskab først i 1980'erne, men faget blev etableret i midten af 1800-t. af den tysk-britiske indolog Max Müller. Faget findes som studium ved universiteterne i København, Aarhus og Odense.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.