I den specielle relativitetsteori generaliserede Einstein Galileis relativitetsprincip, ifølge hvilket mekanikkens love, som formuleret af Galilei og Newton, har den samme form i ethvert inertialsystem, til også at omfatte samtlige fysikkens øvrige love, herunder også lovene for elektromagnetiske fænomener som fx lysets udbredelse i det tomme rum (vakuum). Den specielle relativitetsteori får derved en særstilling som det grundlag, hele den moderne fysik hviler på, i det omfang rum og tid indgår i den fysiske beskrivelse.
Maxwells teori for elektricitet og magnetisme, specielt hans forståelse af lys som elektromagnetiske svingninger, var selve grundlaget for de diskussioner og vanskeligheder, der førte til den specielle relativitetsteori. Maxwell kunne beregne lyshastigheden, men formodede, at hans resultat ikke havde almen gyldighed, men alene refererede til lyshastigheden relativt til en "æter", der måtte tænkes at bære lys, omtrent som luft bærer lyd. Skønt Maxwells ligninger, der igen var baseret på det 19. århundredes opdagelser af sammenhængen mellem elektriske og magnetiske felter samt elektrisk strømme og elektriske ladningstætheder, utvetydigt kunne vises at have elektromagnetiske bølger som løsning uden reference til nogen æter, var det vanskeligt at forlige med datidens opfattelse af den fysiske virkelighed. Specielt voldte det problemer at forestille sig, hvorledes elektromagnetiske bølger skulle kunne beskrives ud fra systemer, der bevægede sig med konstant hastighed i forhold til kilden til den elektromagnetiske. I virkeligheden skyldtes denne tilsyneladende konflikt, at Maxwells teori er født relativistisk. Det krævede Einsteins store indsigt, at forstå, at denne relativistiske egenskab af Maxwells ligninger var af fuldstændig generel natur. Dette ledte Einstein til den specielle relativitetsteori, der beskriver, hvorledes rum og tid skal transformere mellem to inertialsystemer, der bevæger sig med konstant hastighed i forhold til hinanden.
I den almene relativitetsteori udvidede Einstein sit relativitetsprincip til også at omfatte accelererede systemer. Ved hjælp af det såkaldte ækvivalensprincip og gennem indførelsen af en fire-dimensional, ikke-euklidisk geometri, der omfatter både rum og tid, forbandt han denne geometri med den impuls og energi, der er knyttet til forekomsten af stof og stråling. Den almene relativitetsteori udgør derved en udvidet og sammenhængende gravitationsteori om, hvordan masser og stråling bevæger sig i rummet. Tyngdekraften får således en ny fortolkning og en særstilling i forhold til de øvrige naturkræfter. Den almene relativitetsteori danner også grundlaget for de kosmologiske modeller, der beskriver væsentlige astrofysiske fænomener i Universet. Einstein var den første til at forstå de kosmologiske konsekvenser af teorien.
Et hovedspørgsmål for fysikken blev da at forstå formen for de elektromagnetiske naturlove for legemer, der bevægede sig gennem hvad der fejlagtigt blev betragtet som æteren. Titlen på Einsteins artikel fra 1905, hvor den specielle relativitetsteori fremsættes, refererer udtrykkeligt hertil: "Zur Elektrodynamik bewegter Körper" (på dansk Angående Elektrodynamikken af bevægede Legemer). Han tog konsekvent udgangspunkt i, at det var mislykkedes at bestemme jordens hastighed relativt til den hypotetiske æter (se Michelson-Morley-eksperimentet; det er dog uvist, om Einstein havde kendskab til dette eksperiment). At lyshastigheden virkelig skulle være en naturkonstant uafhængig af lyskildens og iagttagerens bevægelser, forekom fysikerne før Einstein umiddelbart selvmodsigende. Men Einstein indså den logiske mulighed heraf. Han indså også, at prisen herfor var en række dybtgående ændringer i vore vante forestillinger om især tiden som noget absolut.
Efter Einstein er æteren en unødvendig fiktion uden fysisk relevans, og Maxwells elektromagnetiske teori gælder uden videre også for bevægede legemer, langt mere generelt end Maxwell selv havde forestillet sig. Det dybtgående forståelsesskel, der sættes med relativitetsteorien, gav anledning til at betegne den tidligere fysik som den klassiske fysik. Imidlertid gav fremkomsten af kvantemekanikken 20 år senere anledning til endnu langt dybere begrebsændringer. I dag ser de fleste relativitetsteorien som den naturlige afrunding af netop den klassiske fysik, som dermed indeholder relativitetsteorien. Fysik før relativitetsteorien fremstår som det naturlige grænsetilfælde for Einsteins teori, når legemers hastigheder er små i forhold til lysets. Denne fysik betegnes da som den ikke-relativistiske fysik.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.