Udover begrebet ’orden’ er et andet centralt begreb i den ordoliberale ideologi begrebet ’konkurrence’. For alle ordoliberale gælder, at den økonomiske orden skal være konkurrencebaseret. Der er imidlertid samtidig forskellige opfattelser af, hvad konkurrencen består i. For Eucken og Böhm bidrager konkurrencen i høj grad til løsningen af alskens sociale problemer i industrisamfundene. For dem er der ingen modsætninger mellem konkurrencen og de sociale målsætninger. Rüstow og Röpke ser anderledes på konkurrencen, idet de ser en spænding mellem konkurrencen og de sociale mål i samfundene. Årsagen er, at konkurrencen underminerer de nære bånd i lokalsamfund og familier. Hvis konkurrencen ikke tæmmes, kan den have destruktive effekter.
Ifølge Müller-Armack er der ligefrem en decideret modsætning mellem konkurrencen og den sociale orden. Konkurrencen og den sociale orden er antagonistiske størrelser. Konkurrencen er nødvendig for at få en effektiv økonomi, som skaber samfundsmæssigt overskud, men den har ingen moralsk værdi per se. Derfor er Müller-Armack åben over for en egentlig socialpolitik, som både omfordeler og griber ind i konkurrenceprocessen til fordel for de socialt og økonomisk set svageste borgere i den konkurrencebaserede markedsøkonomi. Blot den ikke udvikler sig til en decideret velfærdsstat, selv om det er svært at se, hvordan han trækker grænsen mellem de socialpolitiske ordninger, som han selv foreslår, og så de velfærdsstatsmodeller, der kan antage vidt forskellige former med hensyn til socialpolitikkens dækningsgrad og omfang.
På trods af de til dels forskellige syn på konkurrencen er de tidlige ordoliberale dog enige om to ting. For den første betragter de kun en præstationsbaseret konkurrence som den eneste legitime form for konkurrence. Andre konkurrenceformer er det ikke. For det andet må konkurerncen have karakter af fuldstændig konkurrence. De senere ordoliberale som Hoppmann og Vanberg ser lidt anderledes på konkurrencebegrebet. De er influeret af Hayeks opfattelse af konkurrencen som en slags kreativ opdagelsesproces. I modsætning til de ordoliberale tænkere fra første generation mener de derfor ikke, at det er muligt at forudsige resultatet af et effektivt konkurrencepres i form af fuldstændig konkurrence. Det eneste man kan sige er, at jo friere (inden for de vedtagne regler) konkurrencen er, jo mere effektiv er den også. Det får også de ordoliberale i de senere generationer til at forkaste begrebet om ’fuldstændig konkurrence’. Det opfatter de som et overflødigt neoklassisk element, som overser, at staten ikke har tilstrækkelig viden om markedsforholdene til, at den kan regulere sig frem til fuldstændig konkurrence. Spørgsmålet er imidlertid, om fuldstændig konkurrence skal opfattes i en absolut forstand eller i en tilnærmet forstand a la Miksch. I sidstnævnte tilfælde kræver det ikke nødvendigvis detaljeret viden, hvis man vil implementere en konkurrencepolitisk lovgivning, som hindrer monopol- og karteldannelser.
Herudover gælder det for Vanberg, at konkurrencen bliver et vigtigt organisationsprincip for både den økonomiske orden og for den politiske orden. Det skyldes, at konkurrencen mellem regeringer i forskellige lande kan fostre en mere ordoliberalt præget politisk orden. Staten er ikke længere en aktør, som gennemtvinger konkurrence. Den er også selv en størrelse udsat for konkurrence fra andre stater, hvilket kan presse en national Ordnungspolitik stærkere igennem.
Ifølge ordoliberalismen er en skrap konkurrencepolitik et vigtigt element i en ordentlig erhvervspolitik. Kontrol med karteller og monopolvirksomheder er vigtig. Igen er skræmmebilledet nazi-tiden med det såkaldte Hitler Monopole med virksomheder som Krupp, Hoechst og Thyssen mfl. Konkurrencen skulle ikke kun være fri. Den skulle gøres fuldkommen ved, at staten fik mulighed for at opsplitte monopoler og karteller på markedet.
De ordoliberale står her i modsætning til, hvad de kaldte de laissez-faire-liberale – i dag nogenlunde svarende til de neoliberale – som angiveligt mente, at staten aldrig skulle gribe ind i den frie aftaleret mellem virksomheder. I stedet skulle staten have tillid til, at der ville danne sig ”en spontan orden” på markedet, hvis det blev overladt til sig selv. Således som det fx blev påstået af Friedrich von Hayek, som opfandt begrebet om den spontane orden. Denne tillid til dannelsen af den spontane orden har de ordoliberale imidlertid ikke.
Både i kraft af et amerikanske pres – USA havde selv i kraft af Sherman Act en forholdsvis stærk antitrustlovgivning – og via påvirkning fra ordoliberalismen fik Tyskland allerede i 1957 som det første land i Europa en egentlig konkurrencelovgivning. Tyskland var også kraftigt medvirkende til, at der kom en forholdsvis stærk konkurrencelovgivning med i Romtraktaten fra samme år.
Danmark var sen til at supplere EU’s konkurrencelovgivning med en skrap national ditto. I modsætning til i Tyskland var konkurrencepolitik heller ingen hjertesag hos de borgerlige politikere, fordi erhvervsorganisationernes interesser oftere trumfer principper, hvilket bl.a. fremgår af en betænkning om konkurrencepolitik i Danmark i 1990’erne.
I ordoliberalismen hviler modstanden mod både offentlig gældsætning og mod private monopoler og karteller på det grundlæggende princip, at alle mennesker så vidt muligt skal stilles ens. Det betyder dog ikke, at de skal ende samme sted: Nogle mennesker er nu engang flittigere, dygtigere og mere innovative end andre. Men det skal ifølge de ordoliberale så vidt muligt være således, at man ikke på grund af politik eller mangel herpå skal fødes med en guldske i munden. At nogle så er bedre til at tage skeen i den anden hånd efter, at livet er påbegyndt, er en anden sag. Uanset dette bør lighed ved livets begyndelse være udgangspunktet.
Ud fra disse principper var ikke mindst Alexander Rüstow en stærk fortaler for en progressiv arvebeskatning. Ifølge ham var en sådan udtryk for, at man netop gav alle samme udgangspunkt i livet. Dette står i kontrast til, når danske borgerlige partier som Venstre og Det Konservative Folkeparti ofte argumenterer imod arveafgifter som ”beskatning af de døde”; her er fokus et andet.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.