Den klassiske formulering af nytteetikken blev givet sidst i 1700-tallet af Jeremy Bentham i England. Han var enig med Kant om, at moralen som udgangspunkt skal respektere de mål, som mennesker sætter sig i deres tilværelse, men samtidig søgte han at formulere en fællesnævner for disse mål: At man søger at opnå positive oplevelser, lyst og glæde, og at undgå negative oplevelser, ubehag, smerte og lidelse.
Mennesket stræber efter mange ting, men det bagvedliggende mål for al dets stræben er, og bør ifølge Bentham være, at opnå den størst mulige lykke, forstået som summen af glæde i forhold til lidelse. Det betyder ikke, at vi for enhver pris bør undgå lidelse. Fx kan glæden ved filosofisk erkendelse kun nås gennem et relativt ubehageligt arbejde med at læse vanskelige tekster, ligesom glæden ved at udføre en sportslig præstation kun kan nås gennem en til tider smertefuld træning. Lidelser kan således retfærdiggøres, ved at de opvejes af tilpas større glæder. Benthams synspunkt er, at lidelse isoleret set altid er af det onde.
Et relevant område, som Bentham selv med stor energi kastede sig over, var straffelovgivningen. Grundidéen i straf er, at en person, som gennem lovovertrædelse har skadet samfundet, selv påføres skade i form af bøde, fængsel eller henrettelse. Men denne idé er ifølge Bentham udtryk for, at man vælger at føje spot til skade, hvilket er i direkte modstrid med nytteprincippets krav om at skabe det størst mulige samfundsmæssige gode.
Hvis straffen skal retfærdiggøres, må det ifølge Bentham ske, ved at den forebygger større ulykker, end den selv skaber. Det kan enten være direkte, ved at lovovertræderen, fx gennem fængsling, forhindres i at begå yderligere forbrydelser, eller indirekte ved at motivere potentielle lovovertrædere til at holde sig på den rigtige side af loven. Dette syn på straffen accepteres i dag af de fleste, som professionelt beskæftiger sig med strafferet, men der findes en udbredt opfattelse, som trækker i den anden retning, nemlig at straffen skal stå mål med forbrydelsen. Det kommer fx til udtryk i forbindelse med straffe i voldssager. Al erfaring tyder på, at hårdere straffe til voldsmænd ikke modvirker vold i samfundet, måske snarere tværtimod. Men det kan forekomme meget uretfærdigt og dermed moralsk uacceptabelt, at personer, som gennem grov vold har påført andre mennesker alvorlige lidelser, slipper med milde straffe. Se også straf.
Den opfattelse, at straffen skal stå i forhold til forbrydelsen, blev netop forsvaret af Kant. At behandle forbryderen som et formål i sig selv betyder, at forbryderen må stå til ansvar for sine gerninger og acceptere en modsvarende straf. Vælger man ikke at straffe i forhold til forbrydelsen, behandler man ifølge Kant ikke forbryderen som et myndigt væsen, der kan stå inde for sine egne handlinger. Hermed forsøger Kant at give en filosofisk retfærdiggørelse af en udbredt moralsk holdning til forbrydelse.
Ligesom det er fornuftigt, at det enkelte menneske i sit eget liv søger at skabe den størst mulige mængde af nytte, forstået som glæde i forhold til ubehag, så er det ifølge nytteetikken fornuftigt og moralsk ønskværdigt, at samfundet som helhed forsøger at skabe den størst mulige, samlede mængde af nytte. Men spørgsmålet er, om der ikke i denne analogi mellem, hvad der er godt for det individuelle menneske, og hvad der er godt for samfundet som helhed, ligger en tvivlsom etisk forudsætning. Det mener fx amerikaneren John Rawls, der i A Theory of Justice (1971) udtrykker sin kritik ved at sige, at nytteetikken ikke tager forskellen mellem personer alvorligt.
Hvis man af hensyn til sin egen fremtidige nytte nu gør noget ubehageligt, fx at gå til tandlægen for at få trukket en visdomstand ud, kommer det én selv til gode. Hvis derimod man må give afkald på et væsentligt gode med henblik på at sikre, at der i samfundet skabes den størst mulige sum af nytte, fx ved at man indgår i et invaliderende videnskabeligt forsøg, så kommer det jo ikke én selv, men andre til gode. Og det er ifølge Rawls en helt afgørende etisk forskel. Det er udtryk for uretfærdighed, hvis samfundets goder bliver fordelt på en måde, så de ikke kommer alle til gode.
Tag fx diskussionen i 1990'erne vedrørende prioriteringer i det danske sygehusvæsen. Her vil en nytteetiker sige, at man skal prioritere således, at man giver førsteprioritet til dem, der kan opnå stor gavn af en relativt billig behandling. Omvendt nedprioriteres behandlinger, som er meget kostbare, samtidig med at deres forventede nytte er meget begrænset. Det gælder dyre operationer af mennesker, som fx pga. en høj alder kun kan forventes at have en tidsmæssigt begrænset gavn af behandlingen.
Med baggrund i Kants krav om, at ethvert menneske skal behandles som et mål i sig selv, vil Rawls omvendt hævde, at netop de svageste bør have førsteprioritet. Målet er ikke at skabe den størst mulige nytte, men derimod at sikre respekten for og hensynet til de svageste.
Meget af den standende debat om fordeling af samfundets resurser afspejler netop et skisma mellem den nytteetiske tanke at sikre det størst mulige samfundsmæssige gode og en kantiansk tanke om at sikre de svage.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.