Merskum

Merskumspibe med sølvlåg og mundstykke af kulturrav foran en blok af merskum. Mange pibehoveder fremstilles i Tyrkiet, dette er dog fra firmaet Bauer i Østrig. Pibe og merskumsblok er udlånt af W.Ø. Larsen.

Merskum
Af .

Merskum er et mineral, som tidligere blev anset for at være stivnet skum. Merskum er hvidlig sepiolit med grålige varianter, hårdheden er 2 og massefylden 2 g/cm3. Mineralets kemiske sammensætning er Mg4Si6O15(OH)2,6H2O. Merskum krystalliserer orthorombisk.

Faktaboks

Etymologi

merskum kommer af tysk Meerschaum, af Meer 'hav' og Schaum 'skum'

Forekomster

Merskum opstår ved omdannelse af serpentin. Mineralet forekommer som porøse blokke, der i tør tilstand kan flyde på vand. Det meste merskum kommer fra byen Eskişehir i Tyrkiet. Det forekommer endvidere i Marokko, ved Vallecas i Spanien, Theben i Grækenland og Hrubschitz i Tjekkiet. Gunnbjarnit er en grønlandsk jernmerskum.

Anvendelse af merskum

Merskum har siden oldtiden været brugt til kunstgenstande; i dag anvendes det mest til pibehoveder. Merskum anvendes ligeledes til cigaretrør og bygningssten. I Algeriet anvendes en blød variant i stedet for sæbe ved mudderbade samt tøjvask.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig