En af antropologiens og religionshistoriens grundlæggere, J.G. Frazer, anså magien for ældre end religionen: Først troede mennesker, at de selv kunne mestre verden med magi, men de klogeste opdagede efterhånden, at magien ikke virkede. Derved opstod tanken om højere magter, hvis hjælp mennesker kunne opnå med bønner og ofre. Det var begyndelsen til religion, men den magiske tænkemåde forsvandt ikke lige straks. Frazer mente endda, at den endnu levede i bedste velgående hos de uuddannede. Om selve den tænkemåde, der lå bag magien, havde Frazer en teori, der har haft meget stor indflydelse.
Ud fra et imponerende eksempelmateriale opstillede han to typer af magi: homoiopatisk magi eller lighedsmagi og kontagiøs magi eller berøringsmagi. Lighedsmagi efterligner noget for at få det til at ske: Man efterligner torden for at det skal regne, eller man brænder en voksfigur for at gøre ende på en dæmon. Berøringsmagi manipulerer med noget, der har berøring med den eller det, man vil gøre noget ved: Fx en persons tøj, afklippede hår eller negle eller blot et fodspor.
Begge magityper skyldes ifølge Frazer, at ’de vilde,’ ja i det hele taget de uuddannede, tænker i løse associationer, uden rigtig opmærksomhed om tankeprocessen.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.