Lyst- eller sportsfiskeriet, som vi kender det i dag, udviklede sig i 1800-t.s England med stærk betoning af det sportslige og fair play. Den tekniske udvikling førte fra flettede liner af hestehalehår til silkeliner og fra tunge hickory- og askestænger til sammenlimede splitcane-stænger af bambus. Fiskehjulet, der i primitiv form blev benyttet af egypterne, blev i England udviklet til den type, der kendes i dag som fx multiplikator- og fastspolehjul. Det fungerer ved, at linen under indhaling trækkes rundt om en tromle, og har den fordel, at maddingen kan kastes langt væk fra lystfiskeren. I dag anvendes stænger af kunstmaterialer (glas- og kulfiber) i meget forskellige størrelser, liner af nylon o.l. og diverse hjul af letmetal, glasfiber, plast mv. Det er vigtigt, at stang og hjul er så lette som muligt, og at stang, hjul og line har maksimale kasteegenskaber og stor brudstyrke under trætning og indhaling af fisken.
Maddingen var oprindelig naturlig agn, fx orme, larver og småfisk, på en krog med modhager. Senere blev der udviklet kunstfluer, som ligner de vandløbsinsekter, fiskene æder. Spinner og wobler er efterligninger af de småfisk, man før brugte som levende eller døde agn. I dag sætter kun fantasien grænser for designet af kunstagn og fluer, og der er udviklet en omfattende aktivitet både i hjem og klubber og en vigtig kommerciel industri, som tilfredsstiller den moderne lystfiskers krav til udstyr.
Lystfiskeri i saltvand kan foregå fra en båd, der ligger stille eller driver lidt eller fra en motorbåd i fart. Til førstnævnte kategori hører pilkning specielt efter torsk eller krogfiskeri efter fladfisk. Fra en båd i fart foregår det traditionelle dørge- eller trollingfiskeri efter især makrel, hornfisk og laks, men også torskefisk. I dag er udviklet det såkaldte downriggerfiskeri, som er et teknisk krævende fiskeri, der udøves fra en båd, normalt udstyret med ekkolod, GPS-navigering og autopilot. Agnet kan via lod sænkes ned til de præcise dybder, hvor fisken, som regel laks, befinder sig.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.