Kemisk struktur af lidokain
Kemisk struktur af lidokain
Licens: CC BY SA 3.0

Lidokain er et meget brugt lokalbedøvelsesmiddel og virkestoffet i række en lægemidler, fx håndkøbsmedicinen Xylocain® mod insektstik. Lidokain har også effekt ved nogle hjerterytmeforstyrrelser. Lægemidlet blev opfundet i 1948 af de svenske kemikere Nils Løfgren (1913-1967) og Bengt Lundquist (1922-1953).

Faktaboks

Etymologi

Ordet er en sammensætning af acetanilid og kokain

Også kendt som

lidocain, diethylamino-2,6-dimethyl-acetanilid

Anvendelse af lidokain

Lidokain kan anvendes i flere former til forskellige formål.

Injektion

Lidokain som injektion anvendes til behandling af forskellige typer af nerveblokader, hvor der ønskes en effekt af middellang varighed (1-2 timer). Det er almindeligt at tilsætte en lav koncentration af adrenalin til opløsningen, hvilket nedsætter blodgennemstrømningen. På den måde forlænges virkningen til ca. fire timer, og samtidig begrænses blødning under indgrebet.

Salve

Lidokain anvendes også som salve eller creme og har god smertestillende effekt på slimhinder og skadet hud. Det indgår også sammen med lokalbedøvelsesmidlet prilocain i en salve, der bedøver hudoverfladen.

Hjerterytmeforstyrrelser

Lidokain indsprøjtet i blodet virker stabiliserende ved hjerterytmeforstyrrelser (ventrikulær arytmi), og det var tidligere meget anvendt i behandlingen af den slags forstyrrelser i forbindelse med hjerteinfarkt. I høje doser gav lægemidlet dog ofte giftige bivirkninger, fx forvirringstilstande. Til behandling af hjerterytmeforstyrrelser er det derfor stort set erstattet af andre lægemidler, fx betablokkere. Lidokain anvendes sommetider i akutsituationer ved manglende effekt af andre antiarytmika, som er lægemidler mod forstyrrelser af almindelige hjerterytmer.

Lidokains virkemåde

Lidokain og andre lokalbedøvelsesmidlers smerteophævende virkning skyldes, at de hæmmer nerveledningen ved at blokere natriumtransporten over nervecellemembranen.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig