Leversygdomme er sygdomme, der forekommer i leveren. Det kan fx være fedtlever, infektioner, svulster eller arvelige sygdomme. Behandlingen afhænger af typen af sygdom og dens årsag.

Typer af leversygdomme og deres årsager

Fedtlever

Fedtlever er den hyppigste leversygdom og skyldes øget aflejring af fedt i leveren, enten som led i fedme og det metaboliske syndrom eller på grund af alkohol (leversteatose).

Infektion og anden betændelse

På verdensbasis er infektioner langt den hyppigste årsag til leverbetændelse, først og fremmest virushepatitis A, B, C, E, CMV og EBV. Virusbetinget leverbetændelse kan være akut (ca. 500 om året i Danmark) eller kronisk (ca. 30.000 type B og C i Danmark).

Parasitter og bakterier kan også resultere i leverbetændelse. Det er dog sjældent i Danmark.

Betændelse uden infektion ses som led i alkoholisk, medikamentel/toksisk og immunologisk leverbetændelse samt hepatitis, der skyldes iltmangel. Den hyppigste medikamentelle/toksiske leverbetændelse skyldes lægemidlet paracetamol. Fælles for betændelsessygdommene er, at de, såfremt de ikke heler spontant eller efter behandling, fører til bindevævsdannelse (fibrose) og skrumpelever (cirrose), hvoraf der er ca. 14.000 tilfælde i Danmark – 2/3 af disse skyldes alkohol.

Svulster

Kræft i leveren skyldes hyppigst spredning af kræft (metastaser) fra svulster uden for leveren, men sjældnere ses også kræft opstået i levercellerne (hepatocellulær carcinom) eller galdegangene (cholangiocarcinom). Godartede svulster ses hos 10 % af befolkningen.

Arvelige sygdomme

Den hyppigste arvelige leversygdom er hæmokromatose, der skyldes aflejring af jern i leveren på grund af øget optagelse af jern fra tarmen. Desuden ses alfa-1-antitrypsinmangel, cystisk fibrose, arvelige defekter i galdeudskillelse (kolestase) og Wilsons sygdom, som er sjælden.

Misdannelser

Hyppigste misdannelser er simple levercyster, der sjældent kræver behandling. Andre cyster er led i mere generaliseret cystedannelse eller har forbindelse med galdevejene. Cystedannelse ses også ved visse parasitsygdomme.

Graviditetsbetingede leversygdomme

Graviditetskolestase (graviditetskløe) og HELLP-syndrom ses ved ca. 1 % af alle graviditeter. Meget sjældnere ses akut graviditetsfedtlever. Tilstandene er delvist arveligt betingede.

Tegn på leversygdom ved andre sygdomme

Leverfunktionen kan påvirkes af hjertesygdomme, betændelse i tyktarmen, blodsygdomme, diabetes mellitus, cøliaki, forhøjet stofskifte, anorexia nervosa, bindevævssygdomme og svære akutte infektionssygdomme

Symptomer på leversygdom

Sygdom i leveren kan vise sig på mange forskellige måder, afhængigt af hvilke funktioner, der rammes, og om det er forhøjet tryk i portåresystemet eller levercellesvigt, der dominerer. Det klassiske tegn på leversygdom er gulsot (icterus). Andre tegn på leversygdom er træthed, væskeansamling i bughulen (ascites), svind af muskelmasse, hudkløe, rødme på håndfladerne, forstørrede brystkirtler (gynekomasti) hos mænd og udvidede kapillærer i huden (spider nævi), særligt på brystkassen.

Diagnose

Diagnostikken kan være vanskelig, men sygehistorien, herunder oplysning om medicin og alkoholforbrug er nyttig. Der kan desuden være behov for både blodprøver, billeddiagnostik og vævsprøver fra leveren for at påvise sygdom i leveren samt årsagen hertil.

Behandlingen

Behandlingen afhænger helt af årsagen til leversygdommen. Hvis sygdommen skyldes en skadelig påvirkning, kan det være tilstrækkeligt at fjerne denne. Ved overvægt anbefales livsstilsændringer. Virussygdom kan i mange tilfælde behandles og helbredes med lægemidler og nogle immunologiske sygdomme med binyrebarkhormon. Nogle svulster i leveren kan fjernes ved operation. Ved akut alvorligt leversvigt, fx ved forgiftninger, kræves ofte behandling på intensivafdeling. I nogle tilfælde vil levertransplantation være nødvendig.

I mange tilfælde vil behandlingen imidlertid blot omfatte konsekvenserne af sygdommen, fx ernæringsterapi, vanddrivende behandling ved ascites, behandling af det forhøjede tryk i portåresystemet samt galdesyremanipulation ved kløe betinget af manglende galdeafløb.

Leverens funktioner

Leverens funktioner omfatter bl.a. syntese af glukose og en lang række proteiner, fx koagulationsfaktorer, udskillelse af affaldsstoffer fra blod til galde, fx bilirubin, og dannelse af galde, omsætning (metabolisme) af forskellige stoffer i det intermediære stofskifte, omsætning af hormoner samt deltagelse i immunforsvaret.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig