Bølger påvirker havbunden, når vanddybden bliver mindre end en halv bølgelængde, hvilket i de indre beskyttede danske farvande sker i ca. 6 m dybde; langs Jyllands vestkyst "mærker" de store bølger land mellem 10 og 15 m dybde. Sådanne bølger kaldes grundtvandsbølger og er karakteristiske ved, at bølgens udbredelseshastighed og længde aftager med vanddybden, samtidig med at bølgehøjden og dermed også bølgestejlheden vokser. Når bølgen bryder, hvilket sker, når bølgehøjden er ca. 0,8 gange vanddybden, reduceres bølgehøjden, idet en del af bølgens energi omsættes til varme ved den voldsomme turbulens. Turbulensen når ned til bunden, hvor den medvirker til at hvirvle sedimenterne op, hvorefter strøm fører materialet af sted ved såkaldt opslæmmet transport.
I forårs- og sommerperioden i Danmark, hvor der er forholdsvis rolige bølgeforhold, tilføres sand til strandene, hvorved der opbygges et relativt stejlt strandprofil, også kaldet sommerprofilet. Under stormene i efterårs- og vintermånederne eroderes og nedbrydes strandene, og sandet føres til havs, stærkt hjulpet af en udadgående kompensationsstrøm over bunden. Under sådanne forhold er der en tendens til revleopbygning og dermed et relativt fladt strandprofil, som benævnes vinterprofilet. Under storm, hvor også store højvande optræder, kan stormbølgerne transportere grove sedimenter som sten mod land, hvorved der opbygges strandvolde. Den samtidige bortførsel af sand er dog i reglen mængdemæssigt meget større.
Bortset fra tidevandsstrømmene i Vadehavet er strømmene ved de danske kyster bølgestrøm eller strøm, som skyldes vandstandsforskelle som følge af vindens opstuvning af vand ved pålandsvind samtidig med lavtryk. På lavt vand tæt ved land dominerer bølgestrømmen, som dannes, når bølgerne bryder, idet der udløses et tryk i bølgeudbredelsesretningen. Bølgestrømmen er kraftigst over revler, hvor bølgerne bryder, og i strandbrydningszonen. I trugene imellem revler og strand tilføres vand, som ved bølgebrydningen kastes ind over revlerne. Dette overskudsvand søger langs kysten og gennemskærer med jævne mellemrum revlerne, idet der dannes render, revlehuller (hestehuller), med farlige koncentrerede strømme, som kan føre badende ud i havet.
Revler dannes som følge af modsatrettede cirkulationsstrømme udløst ved bølgebrydning. På en stejl kyst, hvor der kun forekommer strandbrænding, dannes ingen revler. På flade kyster som ved Vesterhavet kan der mange steder være tre revler. Ved kraftige storme begynder den dybdebetingede bølgebrydning ved yderste revle, mens den under sommerens normale bølge kun foregår ved den inderste revle. På kyster med større tidevandsvariationer opstår ingen revler, idet vanddybden, som for en given bølgehøjde fremkalder bølgebrydning, varierer for hurtigt med stedet.
Næsten al materialetransport foregår på langs ad kysten og kun, når der ved kraftige vinde og storm dannes store bølger, som ved brydning skaber bølgestrømme. Den voldsomme turbulens i brydende bølger bringer store mængder sediment i opslæmning, hvorfor materialetransporten er særlig koncentreret på revlerne og i strandbrydningszonen. For transporten langs Jyllands vestkyst er det anslået, at hastigheden i stormvejr typisk er 3-5 km/h, samt at der nogle steder passerer materialemængder af størrelsesordenen 10.000 m3/h. På årsbasis er de passerende mængder på nogle lokaliteter op til ca. 1 mio. m3.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.