Den Gule Kejser
Kinesisk træsnit af Den Gule Kejser fra Tang Dynastiets periode (618-907). Den Gule Kejsers kanon er et centralt værk i den kinesiske medicins historie
Af /Wellcome Collection.

Kinesisk medicin er den lægevidenskab og de metoder til behandling af sygdomme og sundhedsfremme, som blev udviklet i Kina i en periode, der strækker sig over flere årtusinder fra ca. år 2900 f.v.t. og til opløsningen af Handynastiet omkring år 200-220.

Udviklingen af den kinesiske medicin

Den kinesiske medicin blev udviklet i tæt samspil med kosmologien og filosofisk-religiøse opfattelser som taoisme, buddhisme og konfucianisme. Den var, ligesom Vestens humoralpatologi, grundlæggende præget af den tanke, at mennesket var et mikrokosmos, der afspejlede et makrokosmos. I lighed med den humoralpatologiske lære ses der mange eksempler på analogislutninger mellem naturfænomener og den menneskelige organismes anatomi og fysiologi, fx teorien om de såkaldte fem hulorganer og fem solide organer, der står i forbindelse med de fem planeter og de fem elementer. Indflydelse fra nabolandene Tibet og Indien gjorde sig gældende i den kinesiske medicin, og også fra Sydøstasien, Korea og Japan, dog i mindre grad. Omvendt påvirkede den kinesiske medicin også medicinen i disse kulturer. Den koreanske udgave af kinesisk medicin kaldes hanui og den japanske kaldes kanpo.

Typer af kinesisk medicin

Betegnelsen "traditionel kinesisk medicin" anvendes ofte synonymt med kinesisk medicin. Det er formentlig misvisende, da det begreb først og fremmest refererer til de spor, som den oprindelige kinesiske medicin har sat sig i den vestlige verdens moderne alternative medicin. Det drejer sig om bl.a. akupunktur, akupressur, Tai Chi, urtemedicin, kosttilskud m.m.

De teknikker og remedier, der anvendes i den alternative medicin, fx akupunkturnåle, er ikke helt identiske med de oprindelige, og det anvendes ofte på andre indikationer end i oldtidens Kina, såsom behandling af stress, afhængighed af tobak, misbrugsproblemer, psykiske problemer, kroniske smerter, senfølger efter kræftbehandling m.m.

Skriftlige kilder

De vigtigste skriftlige kilder er den oldkinesiske medicinske litteratur. Den tager sin begyndelse med skikkelsen Fu Hsi (ca. år 2900 f.v.t.), der siges at være halvt slange og halvt menneske og ophavsmand til både jagt, fiskeri og landbrug. Han forfattede ingen tekster, men han siges at være ophavsmanden til de magiske tegn, der findes i I Ching (Forvandlingens bog). Det betvivles, om Fu Hsi også var en virkelig historisk person. Det samme gælder Den Røde Kejser (Hung Ti eller Shen Nung) og Den Gule Kejser (Huang Ti eller Yu Hsiung). De levede henholdsvis ca. 2800 og 2600 f.v.t., men de ældste overleverede versioner af deres værker er fra ca. 300 f.v.t. Særligt Den Gule Kejsers kompendium eller medicinske kanon Nei Ching tillægges stor betydning. Den Røde Kejser skrev en bog om urtemedicin, Pen Ts' ao, som også er blandt de klassiske værker. Bogen rummer en beskrivelse af 365 forskellige lægeurter, lige så mange som antallet af dage i et år.

Lærebøger i medicin og kirurgi

Den Gule Kejser
Den Gule Kejser i færd med et religiøst ritual, hvor hans medicinske kanon viderebringes til tordenguden Lei Gong. Tordenguden var et levn fra den gamle folketro, som kineserne i et vist omfang fortsatte med at dyrke sideløbende med at taoismen vandt frem.
Af /Wellcome Collection.

Lægen Ts’ang Kung lavede en lærebog i sygdomme og deres symptomer. I den lægges hovedvægten på pulsundersøgelser. Han beskrev i alt 25 sygdomme, hvoraf ti er dødelige. Chang Chung-Ching (ca. 168) skrev en lærebog i praktisk lægegerning, Shang Han Lun, hvori han understreger betydningen af at studere lægekunsten ved sygesengen og ikke kun ved boglige studier. Af samme årsag har han fået tilnavnet “den kinesiske Hippokrates”. Hua T’o (ca. 190) regnes for at være grundlæggeren af den kinesiske kirurgi. Der er beretninger om, at han foretog omfattende tarm- og underlivsoperationer og indgreb i lever og milt, hvilket lyder ganske usandsynligt i betragtning af, at de dengang ikke havde anæstesi. Der er kun bevaret nogle få blade fra hans egen lærebog, og de omhandler kastration, et indgreb, der til gengæld er god dokumentation for, at man foretog, da der var et stort antal kastrerede mænd (eunukker) ved kejserens hof.

Myter og virkelige forfattere

Med hensyn til disse mytiske personligheders forfatterskab gælder det, at der hersker tvivl om hvem, der er den virkelige forfatter, og om der er flere forfattere. Ifølge legenden lærte Den Gule Kejser også det kinesiske folk at arbejde med ler, træ og metaller, at bygge skibe og konstruere trækvogne med hjul. Han fandt ligeledes på brugen af penge og landkort. Den Gule Kejser og Nei Ching har spillet samme rolle i den kinesiske medicinhistorie som Galenos spillede i den vestlige medicinhistorie. I en periode på 1000 år eller mere var Den Gule Kejser en autoritet, befolkningen i stort set alle helbredsmæssige spørgsmål refererede ukritisk til.

I Ching

I Ching (Forvandlingens bog) er det ældste litterære værk i den kinesiske historie. Den er blevet udviklet og udbygget gennem 3.000 års kinesisk historie. Den bygger på en mundtlig tradition med sange, messen, varsler og tolkning af symbolske begivenheder, der blev brugt af shamaner og spåmænd. De ældste versioner af I Ching blev nedskrevet på bambuslameller, og de særligt indviede spåmænd, der havde adgang til dem, blev kaldt “bambusshamaner”.

I Ching som psykologisk værktøj

I Ching tager det for givet, at mennesket lever i en levende og magisk verden, og at alt kan være et symbol og have en stemme. I symbolerne krydser den åndelige verden og den normale verden hinanden. Den åndelige verden kan rådgive mennesket om dets rette plads i den kosmiske orden, og hvordan det bedst former sin skæbne i overensstemmelse med den skæbne, som Verdensaltet har tiltænkt det, hvilket er ensbetydende med et sundt og godt liv.

I Ching i lægekunsten

Lægens opgave er i bund og grund at hjælpe patienter til at leve det rette liv, hvilket langt fra altid er det samme som det, de selv tror er det rette liv. I den forbindelse kan det være en hjælp at rådspørge et orakel og få et svar fra den åndelige eller guddommelige dimension ved hjælp af forskellige divinationsteknikker.

Tegn og ordsprog i I Ching

I I Ching er der vist 64 heksagrammer med forskellige kombinationer af ubrudte yang-linjer og brudte yin-linjer. I tidens løb er der blevet knyttet forskellige gådefulde mundheld til hver figur, som kan tolkes på mange forskellige måder. Der er intet facit. Det afgørende er, at svaret sættes i relation til den vanskelige livssituation, og at fantasien og underbevidstheden arbejder med et svar. Det skaber en intuitiv klarhed, shin meng.

Nei Ching

Den Gule Kejsers medicinske kompendium eller lærebog regnes for hovedværket i den oldkinesiske medicinske litteratur. Teksten har form som en dialog mellem kejseren og dennes læge, Ch'i Pai. Kejseren stiller spørgsmål, som lægen beredvilligt giver lærde og indsigtsfulde svar på. Udover medicinske emner behandles etik, filosofi og religion. Akupunktur og moksibustion omtales i dette værk. Det gennemgående tema i bogen er vejen til det sunde liv og et godt helbred. Her lægges der vægt på et liv i harmoni med naturen og universets orden, evnen til at vise mådehold, tilfredshed med livet som det er, at kunne begrænse og udsætte sine behov og omgås andre med tålmodighed og venlighed.

Samfundets og kulturens historiske udvikling

I 1962 trykte Folkerepublikken Kina en frimærkeserie med motiver fra den kinesiske læge- og naturvidenskabs historie. Her ses en kinesisk læge i færd med at fremstille urtemedicin. (Privat eje hos artiklens forfatter)

Omkring år 6000 f.v.t. holdt landbruget sit indtog i det vestlige Kina i højlandet omkring Huang-Ho. Det bredte sig gradvist østpå. De dyrkede ris, hvede og hirse og fremstillede desuden silke ved opdræt af silkeormen. Omkring år 1500 f.v.t. begyndte anvendelsen af bronze som metal, og skriftsproget udvikledes desuden. Den første civilisation, Shang-riget, der var en konføderation af flere større og mindre stater, opstod. Dette samfund var i høj grad kollektivistisk organiseret.

Shang-rigets civilisation kendte til astronomi og matematik, og der fandtes en kalender, der først var månebaseret, men senere blev solbaseret og inddelte året i 365 dage. Udover bronze anvendtes jade i stort mål i fremstillingen af kunst og redskaber. De kinesiske skrifttegn blev udviklet omkring 1500 f.v.t. Den oprindelige religion var en blanding af forfædredyrkelse, frugtbarhedskult og spådomskunst. Fra omkring 500 f.v.t. og frem blev taoismen den dominerende religion og fra år 300 spillede buddhismen en vigtig rolle. Chow-dynastiet (1028-221 f.v.t.) afløste Shang, der afløstes af Han-dynastiet (206 f.v.t. – 220). Tiden under Han-dynastiet var den klassiske kinesiske medicins højdepunkt. Navnet Kina (Quin) stammer fra 221 f.v.t. , hvor en række mindre stater blev samlet i et kejserrige. Fraset en kortere periode under mongolernes herredømme i middelalderen, så forblev Kina et kejserrige, under forskellige dynastier (Tang, Sung, Ming m.m.) frem til 1911.

Lægestand og sundhedsvæsen

I den tidlige kejsertid var der to kategorier af boglærde læger: ruyi og shiyi. Ruyi var filantropisk indstillede og behandlede de fattige gratis. Shiyi kom fra lægedynastier i den velhavende del af befolkningen og behandlede fortrinsvis overklassen. Ofte var de huslæger for en bestemt eller nogle få familier eller specialister i en bestemt type sygdomme. Den fattige befolkning blev i hovedsagen behandlet af healere, der baserede meget af deres behandling på fortidens åndetro og forfædredyrkelse. De første kinesiske hospitaler blev oprettet af buddhistiske munke i perioden ca. 100-300. Da klostrene i 900-tallet under Tang-dynastiet blev overtaget af staten, opstod de første statslige hospitaler.

Den kinesiske medicins grundprincipper

Et grundprincip, der som en rød tråd går gennem den kinesiske medicin, er den holistiske opfattelse af mennesket og dets fysiske omgivelser. Livets udfoldelse er et konstant samspil mellem mikro- og makrokosmos. Mennesket er sin egen lille verden, der i et og alt er en afbildning af universet og det store verdensalt og står under dets indflydelse.

Logikken i denne tankegang bliver forklaret og formuleret i poetiske vendinger. Himlen er rund og Jorden er firkantet, i lighed med det er menneskets hoved rundt og dets fødder firkantede. Hovedet befinder sig over fødderne ligesom Himlen er over Jorden. Himlen har sol, måne og stjerner, mennesket har to øjne og en rad af tænder. Himlen kan udtrykke sig med regn, storm, torden og lynild, mennesket kan udtrykke sig med gråd, råb, tale og sang. De fire årstider svarer til de fire lemmer (arme og ben). Årets tolv måneder svarer til de tolv store led: to ankelled, to knæled, to hofteled, to skulderled, to albueled og to håndled. Cirklens 360 grader, svarer til de 360 knogler, kineserne mente der var i skelettet.

Indflydelse fra religion og filosofi

Yin og yang
Af /World History Encyclopedia.
Licens: CC BY NC SA 4.0

Det er fundamentalt i kinesisk medicin, at livet og levende organismer animeres af en livskraft kaldet chi eller qi. Denne urkraft kommer til udtryk i polariteten mellem de to principper yin og yang, der er hinandens modsætning og samtidig indbyrdes afhængige. Yang repræsenterer lyset, det mandlige, varmen, det positive (i ren matematisk forstand) og det aktive, hvor yin repræsenterer mørket, det kvindelige, det kølige, det negative, det passive.

Der ligger ikke noget værdiladet i denne dualisme. Det handler ikke om godt og ondt, men udelukkende om at forstå universet, som fungerer ved hjælp af modsætningers konstante indbyrdes sammenspil. Universet stræber efter ligevægt. Yang kan kun tiltage i styrke i et begrænset omfang inden den automatisk svækkes og omdannes til yin. Yang eksisterer i kraft af yin og omvendt, ligesom et stykke papir har både en forside og en bagside. Der kan ikke eksistere et stykke papir, der kun har en forside, selv hvis man aldrig vender papiret og bliver bevidst om bagsiden, så eksisterer den alligevel. Inden for kinesisk medicin forstås eksistensen af det kvindelige i kraft af det mandlige og udover blandinger af de to køn er det ikke muligt at forestille sig noget tredje køn. Ligeledes giver det kun mening at tale om varme, fordi man kender eksistensen af kulde, og der findes ikke en tredje temperaturkvalitet udover mellemting imellem varme og kulde, fx “lunken”.

Chi, yin og yang i lægevidenskab

Sygdomme skyldes i sidste instans, at der opstår ubalance mellem yang og yin i krop og sjæl, og det frie naturlige flow af chi blokeres. Der findes yang-organer og yin-organer, yang-sygdomme og yin-sygdomme. Ligeledes findes der akupunkturpunkter, der er henholdsvis yang og yin. Et menneskes livsstil og adfærd består ligeledes vaner, handlinger, tanker og følelser, som er yin og yang. En læges fornemste opgave er at hjælpe patienten til at opnå balance på alle parametre. Chi kommer ind i kroppen via åndedrættet. Af samme grund mener nogle historikere, at det kan sammenlignes med pneuma eller spiritus i den græsk-romerske medicin og humoralpatologien.

Taoisme og Konfucianisme i lægevidenskaben

Der var flere religioner i oldtidens Kina ligesom i nutidens Kina, og dengang som nu var det almindeligt at dyrke to til tre forskellige religioner. Medmindre man var en munk eller præst, var der ikke noget ejendommeligt eller selvmodsigende i det. Religion og videnskab var desuden tæt og dynamisk forbundet med hinanden. De skelnede ikke rigtigt imellem de to ting.

Taoisme

Taoismen var den dominerende religion eller livsfilosofi. Der findes flere retninger inden for taoisme, og nogle religionshistorikere skelner mellem religiøs taoisme og filosofisk taoisme. Den oprindelige taoisme føres tilbage til vismanden Lao Tse, der muligvis er en mytisk figur. Den hellige bog Tao te Ching tilskrives ham. I bogen berettes der om Tao, der er altings ophav og et ordnende kosmisk princip, der styrer universet i retning af balance og harmoni. Mennesket er selv en del af Tao og bør derfor forsøge at leve i overensstemmelse med det. Ofte oversættes Tao med “vejen”, “dyden”, “skæbnen” eller “Gud”, men ifølge Lao Tse kan Tao ikke forklares eller forstås.

Wu Wei

Det vigtigste princip i taoismen er wu wei, hvilket betyder noget i retning af “ikke at handle” eller måske rettere “ikke at forcere tingene”. Man skal lade begivenhedernes gang og universets naturlige flow styre ens liv. Selvhævdende, utålmodig og anmassende adfærd bør undgås, da det kan skabe had, frygt og misundelse og dermed forstyrre freden og harmonien. Wu Wei betyder ikke, at man skal være passiv og resignerende, men blot at man skal handle på det rigtige tidspunkt og afstemme sine handlinger i forhold til andres handlinger og intentioner. Det er kunsten at komme gennem livet ved “at sejle frem for at ro”. Et menneske, der forstår wu wei og indordner sig under Tao, vil have et sundt liv og gennemgå en langsom aldringsproces med ynde og få skavanker. Denne tankegang ligger fjernt fra Vestens traditionelle opfattelse af, at man bør være handlekraftig og initiativrig og skabe sig det liv, man ønsker, gennem sine egne beslutninger og målsætninger.

Organ- og elementlære

Inden for kinesisk medicin regnes der med fem solide organer, Tsang-organer og fem hul-organer, Fu-organer. De fem Tsang-organer er hjerte, lunger, nyrer, lever og milt, og de fem Fu-organer er galdeblære, urinblære, mavesæk, tyktarm og tyndtarm. Ifølge kinesisk medicin svarer organernes antal til de fem elementer: ild, jord, vand, træ og metal. Ligeledes mente de dengang, at universet havde fem planeter: Merkur, Venus, Saturn, Jupiter og Mars, og at verden havde fem orienteringspunkter: centrum, nord, syd, øst og vest. Mennesket havde fem lidenskaber eller grundfølelser: glæde, vrede, sorg, begær og frygt og smagskvaliteterne sødt, surt, salt, bittert og skarpt (stærkt). Til hvert Tsang-organ hørte et element. Hjertet hørte sammen med ilden, lungerne med metal, nyrerne med vand, milten med jord og leveren med træ.

Element eller fase

Nogle mener, at udtrykket element er misvisende og udtryk for en eurocentrisk tankegang, der overfører humoralpatologiens begreber til den kinesiske medicin uden at favne den. Det kan derfor være mere relevant at tale om fem faser frem for fem elementer. Det kinesiske udtryk er wu xing, og det kan diskuteres, hvordan det bedst oversættes.

Ved at tale om faser fremgår det tydeligere, at begreberne jord, ild, vand, træ og metal er dynamiske. De afspejler universets energi, chi, og de to modsatrettede og indbyrdes afhængige kræfter, Yin og Yang, som chi udtrykker sig gennem. Således kan træ avle ild, og ild kan blive til jord. På samme vis kan jord blive til metal og metal kan omdannes til vand. Derudover har elementerne relationer og slægtskab. Træ er ildens moder. Ildens søn er jord. Ildens ven er metal, mens vand er ildens fjende.

Organernes funktioner og indbyrdes relationer

I kinesisk medicin er hjertet det fornemste organ. Det er forstandens sæde og lykkens bolig. Det er legemets konge. Hjertesækken (pericardiet) er kongens palads og brystkassen (thorax) er bymuren omkring paladset. Lungerne er kongens kansler og dækker derfor delvist hjertet. Leveren er feltherren. Den opbevarer blodet og sjælen. Nyren er kongens kloge rådgiver og sæde for viljen. Mavesækken er sæde for fordøjelsen, men også en forsamlingsplads eller et torv midt i kongens by. Som en naturlig konsekvens af disse kropsfunktioner gælder det, at god medicin derfor virker som “en god regering i et stort rige”.

Anatomi og fysiologi

Modstanden mod dissektioner var stor i de østasiatiske kulturer, større end i det kristne Europa. Den første dissektion blev foretaget i Japan i 1771, og endnu mod 1800-tallets slutning var en dissektion fortsat en mindre almindelig og delvis tabubelagt begivenhed i Japan. I Kina begyndte de først på dissektioner efter år 1900. Anatomien havde derfor et spekulativt præg

Imaginære organer

I den kinesiske anatomi findes to imaginære organ-dannelser: Ming-men er en struktur mellem nyrerne, hvor livsånden har sit sæde, og hvor blod hos manden omdannes til sæd. Endnu mere mystisk er San-tsiao, der ikke er noget egentligt organ, men et usynligt stofskiftecentrum i kroppen, der fordeler sig i "tre brændende steder": brysthulen, bughulen og bækkenet. Det er en slags katalysatorer, der medvirker til nedbrydning af næringen, dens optagelse i legemet og energiforsyning til kroppen.

Organanatomi

Leveren var ifølge oldkinesisk anatomi delt i syv lapper ikke i to. Lungerne var hver delt i seks lapper, og ikke henholdsvis tre i højre lunge og to i venstre, som vi ved i dag. Man havde kendskab til, at hjertet var delt i kamre, men ikke, at det drejede sig om fire kamre. Mennesket kunne have et til syv hjertekamre. Højt begavede personer antoges at have syv hjertekamre, almindeligt velbegavede havde fem hjertekamre, et gennemsnitsmenneske havde to hjertekamre og en idiot eller sinke kun et enkelt hjertekammer.

Pulslæren

Pulspalpation

Træsnit fra 1554, hvor man ser teknikker til at tage sin egen og andres puls.

Af /Wellcome Images.
Licens: CC BY 4.0

Den vigtigste undersøgelsesmetode i kinesisk medicin er pulspalpation, hvilket er at føle patientens puls med fingrene. Det kommer også til udtryk rent sprogligt, da det "at få taget pulsen" også, alt efter konteksten, på kinesisk kan betyde "at søge læge". Ved hjælp af pulsen stilles diagnosen og prognosen. I tilfælde af graviditet kan man tillige bestemme barnets køn ved hjælp af pulsen. De resultater, der kommer frem ved pulspalpation er absolutte. Patienten kan føle sig nok så syg, men hvis pulsen er normal, så fejler han intet, og føler vedkommende sig omvendt rask, men med unormal puls, så er han syg; i yderste konsekvens "et vandrende lig", der kan dø hvad øjeblik det skal være.

Wang-Shu-Ho

Den store autoritet inden for læren om pulsen var lægen Wang-Shu-Ho (265-317). Han skrev et værk, Mo Ching, i ti bind om pulsen. Det overordnede princip i tolkningen af pulsen er ifølge Wang-Shu-Ho, at kroppen skal opfattes som et strengeinstrument og pulsen som de toner og akkorder, der fremkommer, når strengene slås an. I bogen beskrives det, at lægen skal undersøge pulsen i både højre og venstre håndled. Først skal lægen forsigtigt lægge langfingeren på pulsen, derpå pegefingeren og til sidst ringfingeren. Hver finger skal bruges til en af de tre pulszoner (tsun). I hver zone mærker lægen efter den overfladiske puls med en let berøring og den dybe med et tryk. Det giver i alt seks pulse i hvert håndled eller 12 pulse i alt. Ud af disse 12 pulse er syv "dødspulse". De tolv pulsarter svarer til de tolv store floder i det kinesiske rige.

Pulsbeskrivelser

Beskrivelsen af de forskellige pulse har, som meget andet i den kinesiske medicin, et tydeligt poetisk og til tider romantisk eller dramatisk præg. Den overfladiske puls er “som når en svag vind blæser rygfjerene op på en fugl, hviskende og susende, som når vinden blæser i elmetræets blade” eller “den svømmer som et stykke træ på vandet, den er fin og let, som når man føler et løgblad mellem fingrene”. Det er en yang-puls, og den type puls fortæller lægen, at sygdommen har en ydre årsag. Den dybe puls mærkes som “en sten der kastes i vandet og ligger sig på bunden; den er som en sten svøbt i bomuld, udvendig blød, indvendig hård”. Det er en yin-puls, og den røber, at sygdommen har indre årsager.

Dødspulse

Der er syv dødspulse. Hjertets dødspuls føles som “rullende ærter”. Den betyder, at hjertet er blevet afskåret fra resten af kroppen, og at døden vil indtræde inden for et døgn. Leverens dødspuls føles som “en spændt buestreng” eller som “drejede man en knivsæg”. Den medfører døden inden for otte dage. Miltens dødspuls er som “en spurv der pikker med næbbet” eller “vanddråber der falder fra et tag som tagdryp” og døden kommer i løbet af fire dage. Nyrens dødspuls føles som “en slap snor”

Behandlingsmetoder

Der er tre grundlæggende behandlingsmetoder i kinesisk medicin: akupunktur, moksibustion og massage. Heraf må akupunktur anses for den vigtigste og hyppigst anvendte. Det anvendes endnu i dag over hele verden og er uhyre populært. Massage kendes fra de fleste kulturer, mens moksibustion ikke har fundet den store anvendelse uden for Østasien.

Akupunktur

På et frimærke fra 1962 fra Folkerepublikken Kina er den kinesiske læge Sun Simiao (ca. 581-682) afbildet. Han var kendt for sin omsorg og omhyggelighed og hans 13 råd vedrørende sundhed og et langt liv. Han anbefalede bl.a., at man rører ved sit hår og plejer det, hvis man ønsker et langt liv. Derudover har han formuleret en hellig ed, der ofte sammenlignes med den hippokratiske ed og er blevet kaldt det "kinesiske lægeløfte". (Privat eje hos artiklens forfatter)
Akupunktur
Kinesisk modelfigur der viser kroppens energibaner (meridianer) og akupunkturpunkter.
Af /Wellcome Collection.
Licens: CC BY 4.0

Det kinesiske ord for akupunktur er Zhenjiu Liaofa. Det er en afledning af ordet for nål "zhen" og betyder noget i retning af "behandling med nåle". Akupunkturens oprindelse er ukendt. Muligvis stammer teknikken og tankegangen fra de gamle mongolske shamaner i Centralasien. Arkæologiske fund af lange tilspidsede dyreknogler og tilspidsede sten fra år 6.000 f.v.t. understøtter den teori. Nogle mener, at disse redskaber er forhistoriske akupunkturnåle, hvor andre mener, at det har været simple kirurgiske instrumenter, fx lancetter til at stikke hul på bylder.

Ifølge mange kinesere og den kinesiske medicinske litteratur er Den Gule Kejser ophavsmanden til akupunkturen. I Nei Ching er der nævnt 365 akupunkturpunkter, og kendskabet til disse regnes for en særlig disciplin eller kunst, der kræver omhyggelig oplæring og træning. I de følgende århundreder er antallet akupunkturpunkter blevet udvidet betydeligt. I 1601 udgav Yang Chi-chou et revideret værk i ti bind, Chen-chiu ta-ch'eng, om akupunktur og moksibustion indeholdende et nyt og revideret akupunktur-atlas med oversigt over punkterne.

Teorien bag akupunktur

Det fysiologiske rationale bag akupunkturen er i høj grad baseret på taoismens filosofi og den antagelse, at en livskraft, chi, strømmer gennem kroppen. Langs 14 linjer (meridianer), der løber fra hoved til tå, er der afmærket punkter, hvor man ved at indsætte nåle, kan påvirke chi’s flow. Sygdomme opfattes som forstyrrelser i dette flow.

Akupunkturen kommer til Vesten

De første europæiske beretninger om akupunktur stammer fra de hollandske læger Engelbert Kaempfer (1651-1716) og Wilhem Ten Rhyne (1647-1700), der hørte om det i Japan, hvor det hollandske Ostindiske Handelskompagni som den eneste europæiske virksomhed, havde lov til at have en handelsplads. Efter år 1800 begyndte der at opstå et mindre marked for denne form for alternativ medicin, særligt i Frankrig. Ordet kommer af latin acus, som betyder nål, og pungere, der et verbum, der betyder "at stikke hul på" eller "punktere". Frem til omkring 1920 blev ordet også anvendt i den konventionelle lægevidenskab, men synonymt med betydningen at tage en biopsi.

Akupunkturnåle

De første akupunkturnåle var grove og solide. De var tykke som stoppenåle og ofte temmelig lange, op til 24 cm. I dag anvendes nogle tynde nåle af få centimeters længde. De er sterile og lavet af rustfrit stål omsluttet af et lille plastikrør.

Moksibustion

Moksibustionspunkter
Kinesisk tegning der viser moksibustionspunkter på lænderyggen.
Af /Wellcome Collection.

Moksibustion er en behandlingsmetode, hvor huden påføres små overfladiske forbrændinger omkring akupunkturpunkterne. Der anvendes "moks", der er en bomuldslignende bladfilt udvundet af en art af planten artemesia. Moksen blandes med spyt eller klister og klæbes fast til huden, hvorefter den antændes. Der opstår et lille brandsår, og det onde kan så trænge ud af kroppen.

Massage

Akvarel af Zhou Pei Qun
En læge masserer en patients skulder. Akvarel af Zhou Pei Qun, ca. 1890.
Af /Wellcome Collection.

Massage er en ældgammel behandlingsmetode i Kina. De tre grundlæggende håndgreb var dengang som nu: æltning, gnidning og strygning. Foruden den manuelle massage blev der behandlet med træruller og slag på ryggen med en pose indeholdende grus. Ved siden af det blev patienterne anbefalet at lave gymnastiske øvelser og åndedrætsøvelser.

Lægemidler

Kineserne anvendte et stort antal lægemidler fra både plante-, dyre- og mineralriget. Ginseng (kinesisk alrune), som muligvis har sin oprindelse i Korea, er en meget kendt kinesisk lægeurt. Den blev anvendt som et slags universalmiddel mod alle sygdomme og ligeledes til stimulation af sexlysten.

Opium blev indført fra Arabien og Persien i 700-tallet, men det tog et par hundrede år inden det blev almindeligt udbredt som smertestillende lægemiddel. Opiumsrygning og opiumsafhængighed blev et problem for folkesundheden i løbet af 1700-tallet. Med europæernes ankomst ankom også syfilis til Kina, og man behandlede sygdommen med kviksølv ligesom i Europa.

Jern blev anvendt til behandling af bleghed og træthed, der kan skyldes blodmangel (anæmi). Lever blev ligeledes anvendt mod de tilstande, som man opfattede som blodmangel, dog på baggrund af den fejlagtige antagelse, at blodet dannes i leveren, ikke at den indeholder jern. Lever blev også anvendt mod natteblindbed (nyktopia). Det giver mening, da lever er rig på A-vitamin, og natteblindhed kan i nogle tilfælde skyldes mangel på A-vitamin.

Chaulmoogra-olie blev anvendt mod spedalskhed. Natriumsulfat blev anvendt som afføringsmiddel og kobbersulfat som brækmiddel.

Kirurgi

Den kinesiske kirurgi forblev på et primitivt stadie indtil omkring 1900-1920, hvor den vestlige medicin holdt sit indtog i landet. Indgrebene indskrænkede sig til åbning af bylder, forbinding af sår og anlæggelse af støttende bandager ved knoglebrud og lignende. Den eneste større operation, der blev foretaget, var kastration med henblik på at forsyne kejserens hof med eunukker. Denne operation udførtes ikke af egentlige læger men af håndværkere, der havde specialiseret sig i at lave indgrebet, og som kom fra bestemte håndværkerfamilier, hvor der var tradition for at påtage sig opgaven.

Oftalmologi

Øjenlægekunsten er særlig behandlet i et værk fra Tang-dynasiets tid (618-906). I værket nævnes 81 øjensygdomme – eller set med nutidens øjne – rettere øjensymptomer. Grå stær og operation ved hjælp af stærstik nævnes ikke. Det er ellers kendt i de fleste andre tidlige højkulturer. Muligvis praktiseredes det i en kortere periode efter indisk forbillede. Briller blev opfundet tidligt i Kina, allerede omkring år 1000, det vil sige 3-400 år tidligere end i Vesten.

Den vestlige medicin kommer til Kina

Den ældste repræsentant for vestlig medicin i Kina var den lægeklinik, der blev oprettet i Santa Casa da Misericordia i den portugisiske koloni Macao i 1569, men den betjente udelukkende portugisiske søfolk, soldater og handelsrejsende. Hong Kong blev britisk koloni i 1842 efter Opiumkrigen, men ellers lykkedes det ikke de europæiske kolonimagter at vinde fodfæste i Kina. Til gengæld forsøgte de gennem en omfattende missionsvirksomhed at få indflydelse på landets forhold. I 1886 begyndte amerikanske protestanter fra Chinese medical missionary Association at træne kinesiske læger i den vestlige tradition og i 1915 grundlagdes den første vestlige lægeskole Rockefeller Peking medical Union College i Bejing. Der var imidlertid stor skepsis og lav tilslutning til den vestlige lægevidenskab.

Udviklingen i Hong Kong

Hong Kong var i 1842 da englænderne overtog kontrollen, en lille by med omkring 7500 indbyggere, der hovedsageligt var fiskere. I 1872 grundlagdes et hospital, Tung Wah, hvor der arbejdede både engelske og traditionelle kinesiske læger. Samarbejdet mellem de to grupper af læger var dårligt. Englænderne anså den kinesiske medicin for uvidenskabelig og kineserne var skeptiske overfor den vestlige medicin.

Kinesisk medicin under republikken 1911-1949

I 1911 havde det sidste kinesiske kejserdømme, Ching-dynasiet, udspillet sin rolle. Der udbrød revolution i Kina, og landet blev omdannet til en republik. Da 4. maj-Bevægelsen i 1919 blev dannet af studerende og lærere ved de kinesiske universiteter med det formål at tage et opgør med konfucianisme, taoisme og traditionelle kinesiske værdier, blev det også en del af programmet at fordømme og bekæmpe den traditionelle kinesiske medicin. Den blev nu opfattet som gammeldags og reaktionær og det blev målet, at erstatte den med den vestlige medicin.

I løbet af 1920'erne blev sundhedsministeriet og de kinesiske sundhedsmyndigheder overtaget af læger med vestlig baggrund og i 1929 blev der fremsat forslag om et forbud mod at praktisere traditionel kinesisk medicin. Kinas tid som republik var en kaotisk og urolig tid med kommunistisk oprør og borgerkrig, og i perioden 1937-1945 var en stor del af Kina desuden besat af den japanske hær. Med tiden voksede den kommunistiske partisanbevægelse sig stærk, og i borgerkrigens sidste fase 1946-1949 vandt de kontrol over hele landet, med undtagelse af Formosa (Taiwan). I 1950 blev Kina en kommunistisk folkerepublik inddelt i 26 delstater.

Kinesisk medicin under kommunismen 1950-1990

Barfodslæge
På billedet ses en kinesisk barfodslæge, der hjælper en bonde. Ofte var barfodslægerne meget unge kvinder. Lægen holder en lang nål i den ene hånd, der muligvis er en akupunkturnål. Hun indfører nålen omkring albueleddet. Man kan forestille sig, at bonden i forbindelse med sit landbrugsarbejde har overbelastet senerne, der hæfter ved albuen og har fået "tennisalbue" (epicondylitis lateralis). Forskning har vist, at akupunktur i mange tilfælde kan virke ligeså godt som en blokadeinjektion med steroid og lidokain, da det stimulerer frigivelse af endorfiner (Frimærke fra Folkerepublikken Kina 1970)
Barfodslæge

Tiden under kommunismen blev et unikt eksempel på integration af både den traditionelle kinesiske medicin og den vestligt orienterede medicin i samfundets sundhedsvæsen. Baggrunden for det var dels national stolthed og et behov for at hævde den kinesiske kulturarv over for Vesten, og dels et praktisk hensyn, der handlede om mangel på vestligt uddannede læger og om at udnytte den traditionelle medicin i opbygningen af et landsdækkende sundhedssystem. Omkring 1950 var der 10.000-20.000 vestligt uddannede læger og omkring 500.000 traditionelt-kinesiske læger i Kina, der havde en befolkning på ca. 500 millioner. Fra politisk side blev der gjort mange tiltag for at standardisere den traditionelle medicin, give den et mere systematisk og videnskabeligt præg og gøre dens udøvelse mere ensartet.

Kulturrevolutionen 1966-1976

Barfodslæge
På billedet ses to barfodslæger, som sammen botaniserer og indsamler lægeurter. På Billedet fornemmer man tydeligt den romantiske glans, som det kommunistiske diktatur gerne ville kaste over arbejdet som barfodslæge (Frimærke fra Folkerepublikken Kina, 1970).
Barfodslæge

Under kulturrevolutionen opstod en ny type "læge", den såkaldte barfodslæge. Reelt var der tale om en form for paramediciner eller sygeplejerske med en yderst summarisk uddannelse i førstehjælp, sygdomslære, rensning af sår, sutur m.m. Barfodslægerne måtte lære samtidig med at de arbejdede ved at rådspørge sig hos forskellige typer af læger, akupunktører, kloge mænd og kvinder etc. Arbejdet havde social lavstatus. Ofte var barfodslægerne unge kvinder fra den nederste del af familiens hierarki i de fattige bondefamilier. Mange af dem havde ikke råd til fodtøj og gik på bare tær, heraf navnet. Ikke desto mindre gik flere af barfodslægerne til arbejdet med idealisme og engagement på et højt plan, hvilket ofte blev romantiseret af styret og af maoister udenfor Kina.

Det moderne Kina 1990-2020

Efter Maos død gennemgik Kina i løbet af 1980'erne og 1990'erne en række økonomiske reformer, der efterhånden betød en fuldkommen overgang til markedsøkonomi. På nuværende tidspunkt er Kina på vej til at udvikle sig til verdens største velfærdsstat. De første store reformer på sundhedsområdet kom i perioden 1997-2003. Velstanden og den kapitalistiske økonomi har medført overgang til et sundhedsvæsen, der finansieres gennem private sundhedsforsikringer med statslige tilskud. Alle byer har hospitaler og klinikker med både traditionel kinesisk medicin og såkaldt "allopatisk" (vestlig medicin). De statslige tilskud til sygeforsikringer og medicin forvrider konkurrencen en anelse til fordel for traditionel kinesisk medicin.

Globalisering af kinesisk medicin

I løbet af 1960'erne og 1970'erne blev især akupunktur tiltagende populært i de vestlige lande. I 1980'erne blev der lavet forskning, der viste at indsættelse af akupunkturnåle fører til frigivelse af endorfiner. Det har foranlediget mange vestlige læger til at anvende akupunktur i smertebehandling, men også som behandling af angst, misbrug m.m.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig