Kaos er i fysikken en uordnet bevægelse, som optræder under simple, reproducerbare omstændigheder.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet kaos kommer af græsk chaos 'gab, svælg'.
Man går ofte ud fra, at problemer, som let kan formuleres, også har en enkel løsning. Det gælder ikke for kaotiske systemer. Lader man fx to penduler trække i hinanden, mens de svinger, eller tre planeter bevæge sig i hinandens tyngdefelt, kan den resulterende bevægelse blive uregelmæssig, kaotisk, og virke næsten tilfældig, på trods af at ingen tilfældigheder spiller ind. Når først bevægelsen er sat i gang, er det fremtidige forløb fuldstændig bestemt af simple fysiske love, men disse love kan virke på en sådan måde, at bevægelsen aldrig gentager sig selv. Man taler således om deterministisk kaos.
Bevægelsen i et kaotisk system er til en vis grad uforudsigelig. Enhver praktisk bestemmelse af en bevægelsestilstand (fx måling af en position eller en hastighed) vil være behæftet med en vis usikkerhed, selv med de bedste måleapparater. For en regelmæssig bevægelse spiller dette ikke nogen stor rolle, men i kaotiske systemer vokser disse unøjagtigheder med tiden. Jo bedre man kender begyndelsestilstanden, des længere frem i tiden kan man forudsige forløbet; men da unøjagtigheden vokser meget voldsomt (eksponentielt) i en kaotisk bevægelse, virker sådanne systemer i praksis uforudsigelige. Man beskriver ofte dette som "følsom afhængighed af begyndelsesbetingelserne".
Kaos hører til i den klassiske fysik, som hviler på Newtons bevægelseslove fra slutningen af 1600-t., og som i modsætning til kvantefysikken, der opstod i 1900-t., er strengt deterministisk (se fysik). Opdagelsen af, at kaos kan opstå i sådanne systemer, skyldes H. Poincaré (1890), men det er først fra den sidste halvdel af 1900-t., at kaotisk bevægelse for alvor er blevet studeret videnskabeligt. Dette skyldes først og fremmest udviklingen af kraftige computere, som har gjort det muligt at løse systemer af koblede differentialligninger (den type ligninger, som bl.a. udgør den matematiske formulering af Newtons love for bevægelse) skridt for skridt for givne begyndelsesbetingelser (startværdier).
De største fremskridt mht. forståelsen af kaos er sket i systemer, der kan beskrives matematisk med få variable, og her anvendes ofte betegnelsen lavdimensionalt kaos. Ordet kaos blev indført i denne betydning af T. Li (f. 1945) og J. Yorke (f. 1941) i 1975. Blandt milepælene i kaosforskningen kan nævnes:
- KAM-teorien: A. Kolmogorov (1954), V.I. Arnold (1963) og J. Moser (1963) viste, at selv såkaldt kaotiske systemer (fx Solsystemet) kan have stabil regulær bevægelse. Dette var indledningen til en helt ny forståelse af, hvordan kaotisk og regulær dynamik findes side om side i udæmpede systemer, dvs. systemer, hvor den mekaniske energi er bevaret.
- Strange attractors: E. Lorenz gav i 1963 et simpelt eksempel på kaotisk bevægelse i et dæmpet, drevet system, en såkaldt strange attractor (se attraktor). Dette øgede forståelsen af kaos i generelle differentialligningssystemer stammende fx fra meteorologi, oceanografi, populationsbiologi, fysiologi, kemiske reaktioner, kontrolteknik eller økonomi. Interessen for disse systemer forøgedes gennem erkendelsen af, at sådanne strange attractors generelt har en betagende fraktal geometri, som vidner om den karakteristiske "strækning og foldning", der giver kaotisk dynamik.
- Universelle træk ved overgangen til kaos: Det vigtigste eksempel er M. Feigenbaums bevis (1978) for, at overgangen til kaos gennem periodefordobling — som ses i et bredt spektrum af anvendelser — er karakteriseret ved nogle nye universelle konstanter, der kvantitativt beskriver alle systemer, som følger denne rute til kaos.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.