Kaolin (det hvide) dannet ved forvitring af granit. Granitten har været opsprækket i et system af vinkelrette sprækker, som har givet adgang for det nedsivende vand, der er årsag til forvitringen. Forvitringen er skredet frem fra disse sprækker, hvilket er årsag til, at rester af granit i kaolinen har form som store kugler. Tornegårdsgraven ved Rønne, Bornholm.

.

Kaolin er en hvid eller hvidlig bjergart domineret af ler og med lavt jernindhold. Det er er en hvid, blød og porøs substans. Kaolin består hovedsageligt af mineralet kaolinit, der er et lermineral med den kemiske sammensætning Al2Si2O5(OH)4. Hårdheden er 2 og massefylden 2,6 g/cm3. Kaolinit krystalliserer triklint og har den kemiske sammensætning Al2Si2O5(OH)4. Beslægtede mineraler til kaolinit er nakrit og dickit.

Faktaboks

Etymologi
Kaolin kommer af kinesisk Gao Ling 'højderyg', der er navnet på en lokalitet i Jiangxi, Kina, hvor man oprindelig udvandt kaolin.
Også kendt som

porcelænsjord, Kina ler

Dannelse af kaolin

Kaolin er dannet ved forvitring af feldspat ofte fra bjergarten granit. Forvitringsprocessen sker bedst i et varmt og fugtigt klima, hvor vand trænger ind i sprækker i bjergarten, og feldspat omdannes til kaolinit ved en kemisk proces.

Historie

Navnet kaolin henviser til en lokalitet i provinsen Gaoling (Kaoling) ved Jingdezhen. Kaolin er også kendt som Kina ler, fordi det oprindelig blev fundet og brugt til porcelæn tilbage i 600- og 700-tallet. Langt senere fandt europæerne ud af at fremstille porcelæn omkring 1700-tallet. I 1775 blev den Kongelige Danske Porcelains Fabrik anlagt og anvendte bl.a. kaolin fra Bornholm.

Udbredelse og anvendelse

Kaolin findes i mange geografiske områder og har en bred vifte af anvendelser på grund af dens alsidighed. Det findes de fleste steder i verden, men de bedste kvaliteter, hvad angår både farve og viskositet og andre kvaliteter, findes i USA (Georgian og South Carolina), England (Cornwall) og Brasilien.

Kaolins evne til at interagere med andre materialer og dets bløde struktur gør det til en nyttig ingrediens i mange forskellige industrier. En af de primære anvendelser af kaolin er i papirindustrien, hvor det bruges som fyldstof og belægningsmateriale.

Keramisk anvendelse af kaolin

I keramikindustrien bruges det til at fremstille porcelæn og andre keramiske produkter. Kaolinens renhed og fine partikelstørrelse gør det til et ideelt materiale til fremstilling af hvidt porcelæn. Kaolin bruges også i produktionen af stentøj og sanitetskeramik som håndvaske og toiletter. Kaolin til dansk keramisk produktion hentes blandt andet i Cornwall i England og Bretagne i Frankrig. Mindre forekomster af bornholmsk kaolin har været industrielt udnyttet.

Andre anvendelsesområder

Kaolin har også vigtige anvendelser i medicin og farmaceutiske produkter bl.a. i tabletter og kapsler som fyldstof.

I kosmetikindustrien bruges det bl.a. som en ingrediens i hudplejeprodukter.

Kaolinen anvendes desuden i gummiindustrien som fyldstof i gummiprodukter, fx i dæk og gummislanger.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig