Allerede under den kejserlige synode i Aachen i 816 skrev Amalarius af Metz en regel for sekulære kanonisser, Aachen-reglen (Institutiones Aquisgranenses), som straks fandt anvendelse i en række senere betydningsfulde klostre for sekulære kanonisser. Fællestrækket for klostre med sekulære kanonisser var, at de fra begyndelsen rekrutterede medlemmer fra samfundets øverste lag. Det forhold, at de sekulære kanonisserne ikke ved indtrædelsen i klostret opgav deres ejendomsret, og det forhold at kanonisserne kunne forlade klostret ved ægteskab, gjorde at klostre for sekulære kanonisser indtog en helt særlig stilling i samfundet og i det politiske liv. Abbedier for sekulære kanonisser i Det Tysk-romerske Rige udviklede sig allerede fra det 9. århundrede til eliteinstitutioner for gudviet liv for døtre af samfundets absolutte top. Dertil kom, at disse abbedier for sekulære kanonisser af politiske og økonomiske grunde ofte fik status af rigsumiddelbarhed i Det Tysk-romerske Rige (tilsvarende status kendes også for enkelte klostre af andre religiøse ordener). Et rigsumiddelbart abbedi med tilhørende jord havde statsstatus, og abbedissen (eller abbeden) var fyrste i kraft af embedet og havde sæde i rigsdagen i Det Tysk-Romerske Rige. Disse ganske særlige udenomskirkelige karakteristika for abbedier for sekulære kanonisser var så stabile, at de oprindeligt katolske klostre for sekulære kanonisser ofte overlevede som institutioner på trods af Reformationen. Abbediet Stift Quedlinburg syd for Magdeburg er et typisk eksempel på et kloster for sekulære kanonisser. Det blev grundlagt af dronning Mathilde, som var enke efter Henrik 1. Fuglefænger, på kongeborgen Quedlinburg i 936. Abbediet med territorium fik rigsumiddelbarhed og fortsatte som sekulært kanonisse-abbedi efter Reformationen frem til opløsningen i 1803. Den 37. abbedisse af Quedlinburg var fyrstabbedisse Marie Elisabeth af Schleswig-Holstein-Gottorp (1678-1755), som var barnebarn af kong Frederik 3. Hun var datter af Christian Albrecht og Frederikke Amalie. Abbediets 39. og sidste abbedisse var den svenske prinsesse, fyrstabbedisse Sophie Albertine af Sverige (1753-1829). Quedlinburg-abbediets elitære præg og status fra grundlæggelse til opløsning er karakteristisk for klostre for sekulære kanonisser.
Denne form for gudviet liv gled med tiden ud af brug i den katolske kirke, men med hensyn til tendensen til at danne sociale eliteinstitutioner omkring gudviet liv for ugifte kvinder var der en afsmitning til klostre for regelbundne kanonisser og til visse nonneklostre i monastiske ordener. Efter reformationen var der ligeledes en afsmitning i forhold til dannelsen af protestantiske jomfruklostre.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.