Japansk medicin er en betegnelse for lægevidenskaben i Japan, inden japanerne omkring år 1800 i stigende omfang kom under Vestens indflydelse og begyndte at opbygge den lægelige uddannelse og deres sundhedsvæsen efter europæisk forbillede.

Japansk medicin over for kinesisk medicin

Der er mange lighedspunkter mellem den "oprindelige" japanske medicin og den kinesiske medicin. Den kinesiske medicin begyndte at komme til Japan ca. mellem 100 f.v.t. og år 100, bl.a. som følge af buddhismens spredning fra Kina via Korea til Japan. Udviklingen tog dog først for alvor fart efter år 600.

Den japanske udgave af kinesisk medicin kaldes kanpo eller Kampo. Det betyder “Han-teknikken” og refererer til Handynastiet i Kina. Kanpo stod fra slutningen af 1700-tallet i modsætning til rangaku, den hollandske lærdom, det vil sige den japanske udgave af vestlig medicin, som var opstået i forbindelse med kontakten til det hollandske Ostindiske Handelskompagni i Nagasaki.

Medicinhistorisk skiller Japan sig ud ved at være et eksempel på et land i Østasien, der forholdsvis tidligt og i hurtigt tempo overtog den vestlige medicin. Det store naboland Kina var meget mere konservativt og afvisende over for Vestens lægevidenskab.

Skriftlige kilder til japansk medicin

Den vigtigste kilde til kanpo er lærebogen Ishin-ho fra ca. 982-984. Den blev skrevet af en japansk læge ved navn Tamba Yasuyori. Det er en antologi af kinesiske tekster oversat til japansk, der redegør for de velkendte principper i kinesisk medicin: Tsang- og Fu-organer, pulslære, akupunktur, moksibustion osv. Fra 1600-tallet og frem begynder der i mindre omfang at udkomme japanske oversættelser af vestlige lægebøger.

Japans tidlige historie

Den Røde Kejser
Figur der forestiller Den Røde Kejser Shen Nung. Han er et eksempel på de mange kinesiske elementer, der optræder i japansk medicin. I Japan tillagde man Den Røde Kejser større vigtighed end Den Gule Kejser.
Af .
Licens: CC BY 4.0

Øriget Japan består af fire store øer, Kyushu, Shikoku, Honshu og Hokkaido, samt mere end tusind mindre øer. Ifølge legenden nedstammede den første japanske kejser, Jimmu Tenno, fra Solgudinden Amaterasu, og han grundlagde sin hovedstad Yamato på Honshu i 660 f.v.t. Både årstal og Jimmu Tennos identitet betvivles dog af moderne historikere. Det menes, at Japan på dette tidspunkt bestod af rivaliserende småstater. Omkring år 300 samledes Japan under Yamato-staten, der indtil 563 også havde en koloni, Mimana, på sydspidsen af Koreahalvøen. Under Tang-dynastiet (618-907) var der et livligt handelsmæssigt og kulturelt samkvem med Kina, og Japan blev i denne periode stærkt påvirket af den kinesiske kultur.

Kanpos guldalder

I perioden 1600-1800 forsøgte de japanske læger at frigøre sig af arven fra Kina og udvikle den japanske medicin i en mere selvstændig retning. Yoshimasu Todo spillede en ledende rolle og indførte bl.a. en ny teknik til undersøgelse af maven med hænderne (palpation af abdomen), som han kaldte fukushi. Der blev undervist i medicin i tempelskoler (terakoya) tilknyttet de buddhistiske klostre. De medicinstuderende kom som regel fra velhavende samuraifamilier.

De studerende modtog både klasseundervisning og individuel undervisning i klassiske kinesiske tekster. De gjorde dog meget ud af at udtale de kinesiske ord anderledes for at distingvere sig fra kineserne. Den Røde Kejsers urtebog Pen t’sao var en vigtig del af pensum. Der var tilknyttet en urtehave til alle skoler. Dissektion var ikke tilladt, og den anatomiske viden var derfor begrænset. Lægeeksamen var en mundtlig eksamen, hvor den studerende blev hørt i de kinesiske tekster og afprøvet i nogle praktiske øvelser vedrørende diagnostik og ordination af urtemedicin.

Den politiske og sociale udvikling fra 1600-1800

Japansk apotekerkrukke
Krukke til medicin fra japansk apotek i Edo (Tokyo) ca. 1670-1690
Af /The Trustees of the British Museum.
Licens: CC BY NC SA 4.0

I 1600 vandt den militære leder Tokugawa Ieyasu (1542-1616) slaget ved Sekugahara, og i 1603 etablerede han sig i Edo (i dag Tokyo) og gjorde den til ny hovedstad. Han antog titlen Shogun, der er en forkortelse af Seiitaishogun. Det betyder “den store general, som knuser barbarerne”. Han blev efterfulgt af først Tokugawa Hidetada (1579-1631) og derpå Tokugawa Iemitsu (1604-1651). Dette militære aristokrati, Shogunatet, forblev Japans styreform frem til 1868.

Et lukket land

Mellem 1633 og 1636 blev der udstedt en række love, der skulle omdanne Japan til et lukket land (sakoku). Skibsfart blev forbudt, og alle japanere, der befandt sig i udlandet, fik forbud mod at vende tilbage. Alle udlændinge skulle desuden fordrives. Den hollandske base på Hirado-øen udlånte i perioden 1637-38 kanoner og skydevåben, der kunne anvendes mod de spanske og portugisiske søfolk, soldater og munke og de kristne japanere på Shimbara-halvøen. Som tak for hjælpen fik hollænderne tilladelse til at blive i landet, men de måtte kun opholde sig på den lille ø Dejima i Nagasaki-bugten. Den japanske befolkning blev inddelt i fire samfundsklasser: Shi-no-ko-sho. Samuraierne var samfundets overklasse og udgjorde en selvbevidst og magtfuldkommen elite.

Den hollandske base

I 1641 måtte hollænderne flytte deres base for handelsskibe til den lille ø Dejima ud for Nagasaki. Øen var indhegnet af en træpallisade og forbundet til fastlandet med en bro. Den hollandske base havde kun 10-20 fastboende, heriblandt en opperhoofd (overhoved eller kaptajn), en præst og en læge. I nogle perioder var lægen en tysker eller svensker. Et par hundrede japanske vagtposter overvågede øen, der reelt fungerede som noget, der minder om et fængsel. Den primære kontakt til japanere skulle foregå via særligt betroede embedsmænd, Oranda tsuji , der udover japansk også talte en smule portugisisk. Hollænderne var derudover på en årlig udflugt og audiens (hofreis) til Edo.

Introduktionen af vestlig medicin

Japansk rejseapotek
Japansk rejseapotek (medicinkasse) fra 1700-tallet (Pharmaziemuseum Basel)
Japansk rejseapotek

Portugiserne kom til Japan i 1542-43 og spanierne i 1592, men så vidt vides videregav de ikke meget medicinsk viden til japanerne og viste heller ikke selv interesse for den japanske medicin. I 1600-tallets anden halvdel havde hollænderne som den eneste nationalitet lov til at drive fri handel i Japan, da de var villige til at afstå fra at drive kristen missionsvirksomhed. Det betød et vist kulturelt samkvem mellem de hollændere og japanere, der opholdt sig i Nagasaki. Japanerne lærte af de hollandske læger og omvendt. Omkring år 1650 blev den berømte franske kirurg Ambroise Parés lærebog i kirurgi oversat til japansk.

Samme år blev den tyske læge Casper Schamberger på den årlige hofreis til Edo bedt om at holde et foredrag om sårbehandling, der blev noget af et tilløbsstykke. I 1665 udkom bogen Komo-geka (De rødhåredes kirurgi) med referencer til Schamberger, og en japansk læge, Arashiyama Choan, fik udstedt et diplom, der fastslog, at han havde tilegnet sig kompetencer indenfor vestlig medicin.

1700-tallets fremskridt

I 1706 udkom endnu en lærebog i vestlig kirurgi, Geka Soden, skrevet af en tolk fra Nagasaki. Den progressive shogun Tokugawa Yoshimune (1678-1751) afskaffede i 1720 den kinesiske kalender og tidsregning. Herefter beordrede han sin egen læge at studere “hollandsk medicin”, og hans bibliotekar blev beordret at studere hollandsk og udarbejde en ordbog. Den færdige ordbog forelå i 1758. I 1771 blev den første dissektion foretaget på liget af en henrettet japansk kvinde. Det var ikke bare den første dissektion i Japan, men i hele Østasien. I den forbindelse fik en række japanske læger lejlighed til at konstatere, at de europæiske anatomiske beskrivelser stemte overens med de faktiske forhold, mens de kinesiske var fejlagtige. To år senere, i 1773, blev Johann Kulmus' (1689-1745) anatomibog Anatomische Tabellen oversat fra hollandsk til japansk og udgivet under titlen Kaitai Shinso.

En vestlig lægeuddannelse

Der blev i 1700-tallets anden halvdel åbnet tolv private skoler, Rangakusha, hvor der blev undervist i hollandsk og hollandsk medicin (Rangaku). Den største og mest kendte af disse skoler åbnede i Edo i 1786 og havde plads til 90 elever. Omkring år 1800 var den japanske medicin på vej til at udvikle sig langt væk fra den konservative kinesiske medicin, som var dens ophav.

Stetoskop og vaccination

Philipp Franz von Siebold (1796-1866) opholdte sig i flere perioder i Japan bl.a. i 1823-1829, hvor han grundlagde en skole i Nagasaki med undervisning i vestlig sygdomslære, diagnostik og undersøgelsesteknik. Han introducerede ligeledes koppevacciner. Flere af hans elever fik betydning for den videre udvikling. Det gælder bl.a. Ito Genboku, der åbnede en skole i Edo i 1833 og i 1861 foranledigede, at de to første japanere, Hayashi Kenkai og Ito Gempaku blev sendt til Holland for at studere medicin. En anden elev Ko Ryosai blev Japans første moderne øjenlæge og åbnede en skole i Osaka.

Otto Mohnikes beskrivelser 1848-1850

Japansk lærebog
Japansk lærebog i vestlig medicin ca. 1870 (Pharmaziemuseum Basel)
Japansk lærebog

Den tyske læge Otto Mohnike (1814-1887), der var ansat hos det hollandske Ostindiske Kompagni opholdt sig 1848-1850 i Japan og satte sig i den periode ind i landets sundhedsforhold og lægevidenskab. Mohnike var chokeret over den dårlige offentlige hygiejne. Han bemærkede ligeledes, at der ikke som i Europa var børnehjem, alderdomshjem, institutioner for handicappede og lignende. Det var hans vurdering, at der var et meget stort antal blinde og svagtseende, og at det bl.a. skyldtes, at almindelige øjenbetændelser blev behandlet med salve baseret på traditionel urtemedicin, der ofte forværrede tilstanden ved at skade øjets hornhinde.

Han bemærkede desuden et forholdsvis stort antal meget unge prostituerede kvinder i alderen 12-14 år og noterede sig, at prostitution ikke som i Europa blev opfattet som social lavstatus, men en naturlig måde at tjene penge på og hjælpe sin familie. Lægeuddannelsen var i høj grad baseret på den kinesiske medicin og foregik som en form for mesterlære. Akupunktur og moksibustion blev anvendt til behandling af stort set alt. Kirurgien og obstetrikken befandt sig på et tilbagestående trin i forhold til Europa. De obstetriske instrumenter, som f.eks. en fødselstang, var lavet af hvalknogler og ikke af metal som i Europa. Syfilis som var blevet bragt til landet af portugiserne i 1540erne var et udbredt sundhedsproblem.

Meiji-restaurationen 1868-1912

I årene 1867-1868 gennemgik Japan en politisk omvæltning , der berøvede shogunatet og samuraierne magten, og overførte den til kejseren.

Kanpo i Meiji-perioden

I 1870 blev den første statslige lægeskole, Igaku-sho, oprettet efter vestligt forbillede, og i 1877 fik Japan sit første universitet i Tokyo med fire fakulteter: medicin, jura, naturvidenskab og litteratur. I 1875 begyndte de at udstede autorisation til læger. En lov fra 1883 fastslog, at en læge uddannet i kanpo-traditionen ikke kunne få autorisation. Meiji-perioden repræsenterer en meget anti-kinesisk og nationalistisk periode i Japans historie, og da kanpo var af kinesisk oprindelse gjorde man, fra myndighedernes side, hvad man kunne for at undertrykke det. De ønskede ikke at vedkende sig den kinesiske kulturarv. Kanpo fortsatte imidlertid med at blive praktiseret i landsbyerne i landområderne. På universiteterne begrænsede interessen sig til kemiske analyser af indholdet i urtemedicin.

Kanpo i dag

Pilleglas
Pilleglas med traditionel kinesisk medicin. Teksten med sort skrift er japansk.
Af /The Trustees of the British Museum.
Licens: CC BY NC SA 4.0

Efter 2. verdenskrig opstod en fornyet interesse for den oprindelige japanske medicin, og i 1950 dannede en gruppe japanske læger organisationen Japan Society of Oriental Medicine ( JSOM). I 1967 blev der ved lov givet mulighed for tilskud fra den nationale sygesikring til kanpo-urtemedicin. Siden 1976 har antallet af ordinationer været stigende. I dag findes der 148 traditionelle kanpo-lægemidler, som den nationale sygesikring giver tilskud til. I en undersøgelse fra 2008 svarede 83,5 % af de praktiserende læger, at de sommetider udskrev traditionel urtemedicin. Den japanske regering forsøgte at afskaffe det offentlige tilskud i 2009, men måtte efter en indsamling af 920.000 underskrifter give efter for protesterne og bevare den statslige støtte.

Tilbage i lægeuddannelsen og sundhedsvæsenet

I 2001 begyndte man så småt at undervise i kanpo igen på de japanske lægeuddannelser, og siden 2005 har alle medicinstuderende modtaget undervisning i kanpo. I 2010 oprettedes Evidence Reported Kanpo Treatment (EKAT), der er en komité, der skal indsamle rapporter vedrørende evidensen for virkningen af kanpo. Universitetshospitalet i Osaka har siden 2019 tilbudt patienter med cancer behandlingsforløb, hvor kemoterapi, stråler, hormonbehandling og anden medicinsk kræftbehandling kombineres med Kanpo.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig