Overalt i det islamiske område fremstilledes keramik, og hurtigt dannedes centre for en kunstnerisk præget produktion. Formerne er få og enkle: fade, skåle og kar/vaser, men dekorationerne hæver dem over den almindelige brugsværdi.
Med centrum i Irak fremstilledes i 900-1000-t. fajancer med kobberlustre på hvid baggrund. Denne teknik fortsattes i et rigt figurmaleri i 1300-1400-t.s Iran. Påvirkning fra kinesisk keramik var mærkbar i flere epoker.
Dels kopieredes den gul-grønne Tang-keramik, men størst inspiration kom fra det blå-hvide Ming-porcelæn, hvis dekorationer inspirerede iransk og senere — i 1500-t. — tyrkisk fajance.
Inskriptioner i en ornamental kufisk skrift er udtryk for en raffineret forenkling, mens minai-fajancernes farverige og forgyldte figurkompositioner fylder fladen med fortællende maleri.
Keramiske fliser blev fremstillet i flere former til beklædning af såvel vægge som mure. I Kashan-området i Iran udførtes lustredekorerede fliser, i Iran i øvrigt dekoreredes de med plantemotiver og skriftbånd i turkis, blåt, grønt, gult, sort og hvidt; i Tyrkiet finder man de samme blomstermotiver som på fade og kander. Keramisk mosaik med stærkt farvede glasurer finder man såvel i Samarkand i øst som i Alhambra i vest.
Glas fremstilledes siden oldtiden i Egypten og Syrien, men det ældst kendte, umiskendeligt islamiske glas stammer fra Iran og Irak, hvor sasanidiske former levede videre i facet- og reliefslebne skåle og flasker. Denne teknik benyttedes også til dyre- og rankedekoration på tyndvæggede glaskar.
Beslægtede motiver findes på de egyptiske fatimidiske bjergkrystaller, der fandt vej til Europas kirkeskatte som relikviegemmer. Emaljedekorerede glaskummer, bægre og moskélamper kendes fra 1300-1400-t.s Egypten og Syrien. Fra 1700-t. til vor tid er der i hele området fremstillet monokromt, farvet glas i ofte elegante, skrøbelige former.
Bronzearbejder kan inddeles i to hovedgrupper: de støbte og graverede, der omfatter akvamaniler og røgelseskar i forskellige dyreformer, og de sølv- og kobberindlagte, hvor den såkaldte princely cycle, zodiaktegn, dyre-, plante- og indskriftsfriser danner et fintmasket mønster på kummer, dåser og stager. Sølvgenstande er sjældne, emaljeindlagte arbejder kendes fra Indien. Herfra stammer også jade- og lakarbejder.
Tekstilkunsten var allerede inden muslimernes erobring højt udviklet i området, og visse motiver levede videre fra sasanider til muslimer; de kendes fra bevarede fragmenter og fra bogmaleriet.
Silkevævning i lysende, men sarte nuancer kendes fra hoffet i Córdoba (900-1200-t.), fint linned fra Egypten, og fra det safavidiske Iran og det osmanniske Tyrkiet stammer rige silkefløjler og tæpper med guld- og sølvtråde.
Ligesom metalarbejder (akvamaniler) og andet kunsthåndværk blev de også eksporteret til Europa, hvor de anvendtes i både kirkelig og verdslig sammenhæng til bl.a. bispekåber, klædedragter og boligindretning.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.