Vognhjul i form af massive skivehjul af træ kendes fra agerbrugskulturer i Nær- og Fjernorienten fra det 4. årtusinde f.v.t. Herfra udbredtes hjulet i det følgende årtusinde i forskellige udformninger knyttet til forskellige vognkonstruktioner til det meste af den gamle verden, mens det i den nye verden først anvendtes efter Columbus.
Europas ældste vognhjul stammer fra yngre stenalders tohjulede kærrer trukket af okser. De er fundet i pælelandbyer i Schweiz og dateres til ca. 3100 f.v.t. Der er tale om skivehjul uden nav, som er samlet med indfældede lister af to-tre planker. De er parvist monteret på en aksel, der roterer under kærrens A-formede understel – ligesom et hjulsæt på en jernbanevogn. Disse kærrer anses for at være udviklet af trækslæder uden hjul.
I Nordvesteuropa og Danmark er de ældste bevarede vognhjul fra det 2. årtusinde f.v.t. De knyttes til en form for tohjulet kærre af Klosterlund-type, der også kunne anvendes som trækslæde uden hjul og aksel. Kærretypen kan tilskrives bondestenalderens enkeltgravskultur, der af nogle forskere knyttes til de indoeuropæiske Yamnaya-folk, som var kvægnomader. Der er tale om massive skivehjul med fast navpibe til hver side, som roterer om en fast aksel under kærrens vanger. Hver hjulskive er udhugget af en marvspaltet halv stamme, som regel af eg, således at en stammelængde (blok) kunne give to hjul.
Denne ret skrøbelige hjulform er identisk med meget store hjul samlet af flere planker fundet i øst- og centraleuropæiske grubegrave, der indeholder mægtige firhjulede vogne trukket af okser. De har muligvis også inspireret en række jyske stendyngegrave i tragtbægerkulturens tidlige fase 3100-3000 f.v.t., der måske har indeholdt to- eller firhjulede vogne trukket af okser. Deres funktion og hjulformer er ukendt, og de kan ikke umiddelbart knyttes til fund af egentlige vogndele i Danmark og Nordeuropa.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.