I løbet af 1950’erne kunne man så småt begynde at finde hitlister i Danmark, både i trykte og æterbårne medier. DR var tidligt ude med Ti på toppen, der løb fra 1950 til 1952. Piratradioen Radio Mercur (1958-1962) tog tråden op og bragte ugentlige top ti-lister sponsoreret af Toms Chokoladefabrik. DR svarede sent igen med Jørn Hjortings Ti vi ka’ li’ fra 1962 og Jørgen Mylius Top 20 fra 1963. Mylius blev indbegrebet af DR's salgsbaserede hitlisteprogrammer i 1960’erne. I 1968 vendte Jørn Hjorting tilbage med en ny liste, Dansktoppen. Siden kom separate single og lp-lister til.
De forskellige hitlisteudsendelser var utrolig populære, men de blev alle lukket i 1977 på grund af det til tider uigennemsigtige samspil med musikindustrien, som listerne var fremragende reklamesøjler for.
Lokalradioerne, der kom til i 1980’erne, benyttede hitlisteformatet, og i konkurrencens navn oprettede DR flere nye hitlisteprogrammer. De mange samtidige hitlister gjorde, at de mistede en del af deres status som sandsigere om, hvad der var populært. Den situation har varet ved, og i dag kan man finde hitlister mange steder.
IFPI står for det, de selv kalder ”de officielle danske hitlister”, hvor man på hitlisten.nu kan finde salgstal for album, enkeltnumre, kompilationer, radioafspilninger og vinylalbum. Disse lister er mere henvendt til branchen, mens Spotifys opgørelser lader til at betyde mere i den brede offentlighed og for de enkelte streamingkunder.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.