I det følgende gennemgås den vigtigste teknik og principperne i en konventionel helikopter med én hovedrotor og én halerotor. Når motoren er startet, og det optimale omdrejningstal er nået, flyver helikopteren lodret op, ved at hovedrotorbladenes indfaldsvinkel ændres, så de giver opdrift. For at holde kursen må man samtidig ændre indfaldsvinkel på halerotorbladene, fordi helikopteren ellers kommer til at dreje. Dette skyldes den øgede opdrift på hovedrotorbladene, som øger luftmodstanden på dem, hvilket igen øger drejningsmomentet fra hovedrotoren.
Når helikopteren skal flyve fremad, skal hele rotorfladen hældes fremad. Dette gøres ved, at styrekontrolstængerne vipper styrepladerne (swash plates) i en retning, som ikke er parallel med rotorfladen, men ca. 90° forskudt, pga. gyroeffekten (se gyroskop). Efterhånden som helikopteren får fart på, opstår der det problem, at de fremadroterende rotorblade på den ene side af helikopteren pga. fartvinden får større opdrift end bladene på den modsatte side. Det ville give styreproblemer, hvis ikke rotorbladene havde været hængslet med et vandret hængsel, flappehængslet, ved bladroden. Derved kan det fremadroterende blad frit bevæge sig opad og til dels kompensere for den øgede opdrift. Centrifugalkraften sørger dog for, at bladet ikke kommer til at stå helt op i lodret position. Imidlertid medfører denne opsvingning af rotorbladene endnu et problem, corioliskraften. Dette skyldes, at det opaddrejede blads tyngdepunkt kommer tættere på rotationsaksen, hvorved bladet påvirkes af en kraft i rotationsretningen. Dette ville være ødelæggende for rotorhovedet eller i hvert fald forårsage alvorlige vibrationer, hvis ikke et hængsel (lead-lag hinge) med en lodret akse var indskudt ved bladroden. En mekanisk eller hydraulisk dæmper er normalt nødvendig for at reducere svingninger, der ellers overføres til rotorhovedet. Det er således nødvendigt med mange ekstra hængsler i et rotorhoved, og tidligere var disse udformede som rigtige hængsler med lejer osv. På nyere helikoptere er de dog lavet af elastomere materialer, som bøjer kontrolleret; de er væsentligt enklere, og helikopterne kan blive meget mere manøvredygtige ved brug af dem.
En helikopter kan også komme i jordeffekt. Det sker, når den holder stille i luften nær ved jorden, for dér vil rotorbladene populært sagt flytte mere luft nedad, end der kan slippe væk under helikopteren. Dette opbygger en pude af luft under helikopteren, som hjælper med til at holde den oppe, selvom den fx er overlastet, eller en af to motorer er gået i stå. Jordeffekten virker op til en flyvehøjde på ca. en halv rotordiameter, og den forsvinder ved en hastighed på 5-8 km/h.
Hvis motorerne går i stå, kan helikopteren autorotere til en sikker landing. Piloten skal blot holde fremadfarten, så går rotoren i "frihjul", og det er fartvinden, der går op igennem rotoren, som trækker den rundt. Piloten skal derefter, lige før helikopteren tager jorden, sørge for at flade ud.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.