Halmballer.

.

Halmballe.

.

Halm, den modne stængel af især kornplanter, men også af frøgræs, ærter og olieplanter. Der foreligger ikke sikre oplysninger om halmudbytterne, men det skønnes, at der årligt høstes ca. 6,5 mio. t halm i Danmark, dog med stor variation fra år til år, afhængigt af vækstforholdene.

Den kraftige forøgelse af kornarealet i 1950'erne og 1960'erne resulterede især i landets kvægløse egne i en del overskudshalm, som blev afbrændt på marken. I 1991 blev halmafbrænding på marker forbudt, og den halm, der ikke anvendes til husdyrene eller oparbejdes til industri, bliver brugt som brændsel eller nedmuldes i jorden, hvor den har en vis gødningsværdi.

Halm af korn består især af cellulose, der kan udnyttes som foder af drøvtyggere. Foderværdien er ca. 4 kg halm til én foderenhed. Det skønnes, at 3 mio. t anvendes som foder og som strøelse til husdyr.

Til industrielle formål oparbejdes cellulose fra ca. 100.000 t halm til emner som fx emballage, papir, byggematerialer og fiberkost. Halm er et CO2-neutralt og miljøvenligt brændsel, som anvendes i såvel gårdanlæg som varmeværker. Brændselsværdien af 2,5 t halmtørstof svarer til ca. 1000 l olie. Der forskes desuden i udvinding af bioethanol fra halm som brændstof i transportsektoren.

Man regner med, at der afbrændes omkring 1 mio. t halm årligt; ca. 2,5 mio. t føres tilbage til jorden. Ved en produktion pr. ha på 4 t halm, som nedmuldes, vil indholdet af plantenæringsstoffer pr. ha, afhængigt af kornarten, være 15-30 kg kvælstof, 1,5-3 kg fosfor og 15-30 kg kalium samt calcium, magnesium og andre næringsstoffer i mindre mængder.

Førhen blev især rughalm anvendt som langhalm til tagdækning.