Grundskole er den grundlæggende undervisning, der i Danmark omfatter 0.-10. klassetrin. Grundskole er således fællesbetegnelsen for folkeskoler og frie skoler fra børnehaveklasse til 10. klasse. Børnehaveklassen og 10. klasse har været inde og ude af grundskolens undervisningspligt: Børnehaveklassen blev del af undervisningspligten i 2008, og 10. klasse har været et valgfrit tilbud siden 1975. Den forsvinder muligvis med 2024-2025-uddannelsesreformaftalen.
I Danmark er der som en effekt af ønskerne om frie skoler, undervisningspligt ikke skolepligt. Traditionen, der allerede manifesterede sig ved en lov om friskoler i 1855, har bevirket, at Danmark har en tradition for private skoler, som i mindre grad er underlagt regler fastsat af staten, selvom de modtager offentlige tilskud.
De frie skoler består af private skoler enten uden en særlig profil eller frie skoler med en religiøs, pædagogisk, filosofisk eller politisk profil som fx lilleskoler. De i alt 550 frie skoler omfatter bl.a. grundtvig-koldske friskoler, lilleskoler, Freinetskoler, den proletariske friskole, katolske skoler, kristne friskoler, muslimske skoler og tyske mindretalsskoler.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.