Dante flygter fra de tre bæster (1824-1827)
Illustration til Den guddommelige komedie af Dante Alighieri (Inferno I, 1-90).
Af /National Gallery of Victoria.
Licens: CC BY 2.0

Frelse er i religiøs sammenhæng livets endemål og skæbnen efter døden. Begrebet har sin rod i oldtidens såkaldte aksetid, hvor individets skæbne blev koblet sammen med kravene til en moralsk livsførelse. Frelse er ikke et relevant begreb i alle religiøse kulturer.

Faktaboks

Etymologi

af ældre dansk frels 'fri', sammentrækning af frihals, om en dømt eller slavegjort persons frikendelse og aftagning af halslænke

Fra det græske soter, der angiver en 'befrier' eller 'beskytter', har man dannet betegnelsen soteriologi om den form for frelsesreligion, der træder i stedet for velsignelsesreligionernes tilbedelse af årstidens og alt levendes cyklus.

Frelse i oldtidens Grækenland

La roue du monde (1940)
Af /Royal Museum of Fine Arts Antwerp .
Licens: CC BY 2.0

I oldtidens græske religionsformer forud for kristendommens indtog opstod tanken om frelse forstået som udfrielse fra et kredsløb af genfødsler (på græsk metempsykhosis, dvs. reinkarnation).

Guden Dionysos (også kaldet Bakkhos og identificeret med den frygiske Sabazios) blev i den forbindelse dyrket som forløser (lysios). Mest udbredt fandt dette sted i den orfiske mysteriekult.

Platon taler tilsvarende om en frigørelse fra nye genfødsler gennem filosofisk indsigt.

Frelse i hinduistiske og buddhistiske religioner

I de hinduiske religioner bliver frelse brugt om moksha, der består i den indsigtsfulde frigørelse fra Samsara, genfødslernes kredsløb.

I hinayana-buddhismen er frelse en tilstand opnået i dette liv. Dette er muligt for en munk af højeste værdighed, arhat. I kraft af sin indsigt i eksistensens gåder kan denne arhat også indgå i nirvana efter døden uden at blive genfødt. I mahayana-buddhismen forstås frelse som en tilstand i sukhavati, lykkelandet, hos Amitabha Buddha.

Frelse i kristendom og islam

Falnamah, ca. 1620
Af /The Khalili Collections.
Licens: CC BY 2.0

I kristendommen står frelse for befrielsen fra syndens og dødens herredømme ved Jesu død og opstandelse. Som indviet til Guds rige ved dåben har den troende del i frelsen allerede i dette liv, men vil først erfare den fuldt og helt ved dommedag.

I islam er frelse en lykketilstand i paradisets have (jannah), hvor de, der har levet i overensstemmelse med Koranens forskrifter, tilbringer efterlivet.

Se også Den Store Danske