Forlystelsesparkerne har deres oprindelse i middelalderens markeder, som foruden handlende tiltrak gøglere, musikanter o.l.
Disse traditioner med tilknyttede forlystelser lever bl.a. videre i forbindelse med de store karnevals- og høstfester i Köln, München, Binche i Belgien, Nice, Venedig, New Orleans og i Latinamerika især i Mexico, Bolivia og Rio de Janeiro.
Af danske endnu eksisterende markeder af denne karakter kan nævnes Hjallerup Marked, Klostermærken i Løgumkloster og folkefesten Kliple' Mærken i Kliplev. Også de genoplivede kram- og kræmmermarkeder trækker mange til.
Udflugtssteder som Prater med Volksprater i Wien og Coney Island i New York udviklede sig gradvis til egentlige forlystelsesparker.
Af nyere oprindelse er Liseberg i Göteborg, der åbnede i 1923, Hansa-Park i Nordtyskland fra 1977, Disneyland fra 1955 med aflæggere i Japan og Europa (EuroDisney) samt Disneyworld i Florida fra 1971.
Branchen udvikler sig stadig på nye lokaliteter og med nye temaer. I 2010 åbnedes eksempelvis i Abu Dhabi verdens hidtil største indendørs forlystelsespark Ferrari World, der tager udgangspunkt i det italienske sportsvognsmærke Ferrari og dets præstationer inden for motorsport, og som bl.a. byder på verdens hurtigste rutsjebane "Formula Rossa".
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.