En forlystelsespark er et folkeligt underholdningsetablissement, der har åbent mere eller mindre permanent.

Historie og udvikling

Forlystelsesparkerne har deres oprindelse i middelalderens markeder, som foruden handlende tiltrak gøglere, musikanter o.l.

Disse traditioner med tilknyttede forlystelser lever bl.a. videre i forbindelse med de store karnevals- og høstfester i Köln, München, Binche i Belgien, Nice, Venedig, New Orleans og i Latinamerika især i Mexico, Bolivia og Rio de Janeiro.

Af danske endnu eksisterende markeder af denne karakter kan nævnes Hjallerup Marked, Klostermærken i Løgumkloster og folkefesten Kliple' Mærken i Kliplev. Også de genoplivede kram- og kræmmermarkeder trækker mange til.

Udflugtssteder som Prater med Volksprater i Wien og Coney Island i New York udviklede sig gradvis til egentlige forlystelsesparker.

Af nyere oprindelse er Liseberg i Göteborg, der åbnede i 1923, Hansa-Park i Nordtyskland fra 1977, Disneyland fra 1955 med aflæggere i Japan og Europa (EuroDisney) samt Disneyworld i Florida fra 1971.

Branchen udvikler sig stadig på nye lokaliteter og med nye temaer. I 2010 åbnedes eksempelvis i Abu Dhabi verdens hidtil største indendørs forlystelsespark Ferrari World, der tager udgangspunkt i det italienske sportsvognsmærke Ferrari og dets præstationer inden for motorsport, og som bl.a. byder på verdens hurtigste rutsjebane "Formula Rossa".

Danmark

I Danmark flyttede de efterhånden mange sommerforlystelser omkring Kirsten Pils Kilde i Jægersborg Dyrehave ca. 1820 til Dyrehavsbakken øst for kilden.

En særlig rolle spillede forlystelseskongen Georg Carstensen, der bl.a. oprettede Tivoli i København 1843. Derudover fandtes De Fattiges Dyrehave ved Kalkbrænderihavnen fra ca. 1840 til anlæggelsen af Københavns Frihavn 1891-94.

Ud over Tivoli og Dyrehavsbakken kan blandt større danske forlystelsesparker nævnes LEGOLAND i Billund og Tivoli Friheden i Aarhus samt sommerlande som Fårup Sommerland, Djurs Sommerland, Brændesgårdshaven på Bornholm og på Sjælland BonBon-Land og Sommerland Sjælland.

En række ferie-, oplevelses- og aktivitetscentre kan på nogle punkter minde om forlystelsesparker, bl.a. Bornholms Middelaldercenter ved Østerlars, Fjord&Bælt i Kerteminde, Historiecenter Dybbøl Banke, Kattegatcentret i Grenaa, Lalandia i Rødby, Billund og Søndervig, Middelaldercentret ved Nykøbing Falster, Randers Regnskov og Museet Ribes Vikinger.

De 8 største forlystelsesparker i Danmark havde i 2023 8,8 mio. besøgende.

Læs mere i Lex